Together in free Friday tasting – manifestaciju u Kašteliru

Degustacija maslinovih ulja OPG Edi BrčićU srcu prekrasne Istre skrivaju se mjesta koja svojom ponudom i zanimljivostima zaslužuju čvrstu poziciju na istarskoj turističkoj mapi, a jedno od njih su Kaštelir-Labinci, općina s nevjerojatnom raznolikošću ponude domaćih proizvoda na tako malom području sa svega 1500 stanovnika.

Together In FREE FRIDAY TASTING okuplja lokalne OPG-ove i restorane

Od 1500 stanovnika polovina se bavi domaćom proizvodnjom i registrirano je čak 150 OPG-ova. Kaštelir – Labicni žive za svoje posjetitelje i uvijek se trude istima ponuditi toplu dobrodošlicu te ih velikodušno ugostiti. No kako bi posjetiteljima ljepota i posebnost ovog istarskog mjesta postala još dostupnija te kako bi saznali da se u istom mogu doživjeti doista nezaboravna eno-gastro iskustva općinska vlast, tamošnja turistička zajednica i Udruga Vitis, osmislili su ponudu naziva Together In FREE FRIDAY TASTING.

Načelnik KašteliraNaime, svakoga petka, tijekom srpnja i kolovoza, posjetitelji i turisti mogu obići lokalne OPG-ove i restorane te besplatno degustirati proizvode i naručiti menije po promotivnim cijenama. Za sad je odaziv turista i više nego fantastičan, kojih dnevno u Kaštelir-Labinicima bude i preko dvije tisuće. Dakle, turisti brojčano u ljetnim mjesecima nadjačavaju stanovnike Kaštelir – Labinaca.

Ponuda Kaštelira savršeni je presjek jedinstvenih doživljaja 

Ponuda Together In FREE FRIDAY TASTING i službeno je prezentirana početkom srpnja, a uz brojne predstavnike medija predstavljanju su se odazvali i Tulio Demetlika, zamjenik župana Istarske županije te Cristina Vojić Krajcar iz Turističke zajednice Istarske županije. „Smatrali smo kako je upravo Together In FREE FRIDAY TASTING specifična ponuda koja najbolje dočarava kako se u našem mjestu susreću tradicija i moderan život te da predstavlja idealan primjer onoga što smo osmislili u turističkoj promociji naše općine, kao i svega onoga što još razvijamo, svih ideja koje će tek biti realizirane“, rekao je Đulijano Petrović, načelnik Općine Kaštelir – Labinci.

Degustacija pivaNije za čuditi što je ponuda  Together In FREE FRIDAY TASTING odmah dočekana s uzbuđenjem i oduševljenjem, budući da je ona jedinstveni presjek uživanja u fantastičnim okusima, učenja o mnogim zanimljivostima ovog mjesta, o proizvodnji istarskih namirnica i o povijesti kaštelirskog kraja u kojem se danas na izuzetan način spajaju tradicija i suvremeno življenje.

Zaista smo uživali u čitavoj ponudi projekta toga sunčanog dana u Kašteliru

Kamp Karli Kaštelir Nas je ovaj hvale vrijedan projekt oduševio te smo zaista uživali u čitavoj ponudi projekta toga sunčanog dana u Kašteliru. Početna točka bio je Natura Camp Karli čiji su vlasnici mladi i vrijedni Antonija i Valter Kocijančić. Ovaj robizonski smještaj novitet je u lokalnoj ponudi. Na velikoj parceli na raspolaganju su drvene kućice i glamping šatori sa smještajnim kapacitetom za 50 ljudi, struje nema osim na nekoliko punktova. Uživajući u netaknutoj prirodi, miru i slobodi pili smo odličan i osvježavajući craft tonik Countˋs Drinks – premium crafted soft drinks mladog poduzetnika Marka Bratovića.

Marko Bratović On u svojoj ponudi ima i originalni Ginger beer, a može se pohvaliti da ga je proizveo prvi u Europi. Nakon reda uživanja bilo je vrijeme za rad. Ne onaj naporni i dosadni rad, već rad koji vas obogati za čitav život i iz kojeg učite. Učili smo raditi domaće pljukance. Poslije smo mogli i donijeti sud o uspješnosti naših domaćih pljukanaca, budući da smo ih jeli u domaćem umaku od rajčica čiji je proizvođač OPG VENIER.

OPG Venier Zatim smo kušali novi i osvježavajući rose pjenušac Momento koji je proizašao iz vrhunske vinarije Cossetto. Pogled koji se pruža prema pučini iz vinarije, ali i kušaonice Cossetto nas je očarao. Iznimno ljubazne sestre Cossetto predstavile su nam sve svoje etikete, ispričale zanimljivu priču o njihovim etiketama u čijem je dizajnu sudjelovao poznati umjetnik Edo Murtić.

Vinarija CossettoUpoznali smo još jednu prekrasnu i vrijednu obitelj koja se bavi proizvodnjom maslinovog ulja OLIVERI EVOO. Obitelj Paulišić predstavila nam je 9 monosortnih ulja i jedan blend s čak 50 različitih maslina. Gotovo smo sigurni da je ovo jedini istarski, čak i hrvatski proizvođač maslinovih ulja koji je stavio toliko različitih maslina u jedan blend. Učili su nas kako se pravilno degustira maslinovo ulje, zašto se degustira baš u plavim čašama. Imali smo priliku degustirati 4 različita ulja, od manje pikantnijeg do izrazito pikantnog, te između svakog ulja ponudili su nas zelenim jabukama kako bi očistili usta od prethodnog ulja i bili spremni za novo. Osim jabuka bila je poslužena plata izvrsnog sira. Nismo uživali samo u zlatnim notama maslinovog ulja, već i u onima bučinog ulja.

Maslinova ulna Oliveri obitelji Paulišić

Nakon maslinovih ulja, osvježenje smo pronašli u sjajnom kaštelirskom craft pivu Castellana Craft Beer. Ova fantastičnog uređenja craft pivnica nalazi se u samom centru Kaštelira a može se pohvaliti s četiri etikete – Bjonda, Kaštelirka, Školar, Školarka. Ljubazna vlasnica Tina i njen suprug talijan uz svoje izvrsne zalogaje ponudili su nam sve četiri pive na degustaciji.

Castellana craft pivovara

Vlasnici craft pivovare Castellana

Nakon craft pivnice uputili smo se prema OPG Edija Brčića gdje smo degustirali vino i maslinovo ulje poznatog sommeliera Edija Brčića. Ugodno nas je iznenadio i ponudom maslinovog ulja o čijoj proizvodnji brižno i vrijedno vodi računa.

Degustacija maslinovih ulja OPG Edi Brčić

Nismo uživali samo u zlatnim notama maslinovog ulja, već i u onima bučinog ulja. Naime, imali smo priliku istražiti ponudu OPG-a Irvin Kocijančić, jedinog proizvođača bučinog ulja u Istri.

Domaća pašta konoba Žardin

Naposljetku, ŽARDIN Traditional Restaurant pripremio nam je izvrsnu hranu za kraj ove maestralne ponude Together In FREE FRIDAY TASTING. Tako smo za početak kušali njihov domaći pršut i sir, domaću paštu s tartufima, njoke u šugu te pljukance s gljivama. Nakon ove izvrsne domaće hrane u predivnom ambijentu i pogledu uživali smo i u njihovom finom desertu s limunom.

Torta od limuna

Kaštelir-Labinci zaslužuju da se čuje za njih

Kaštelir-Labinci istinski zaslužuju da se čuje za njih, za sve što nude, i doista su mjesto koje zahvaljujući svojim vrijednim stanovnicima te inovativnim idejama može biti na ponos cijeloj Istri. Također, vjerujem kako će originalnim projektom Together In FREE FRIDAY TASTING svoju prepoznatljivost podići na još višu razinu.

Tijekom Together In FREE FRIDAY TASTINGA, svakoga petka, možete posjetiti sljedeće lokacije:

OPG Irvin Kocijančić – besplatna degustacija bučinog ulja / 15 – 20 h

OPG Edi Brčić – besplatna degustacija vina i ulja / 17 – 21 h

Cossetto vina -besplatna degustacija tri vrste vina / 15 – 20 h

Vina Radoš – besplatna degustacija četiri vrste vina / 11 – 19 h

Istarska Kapljica – besplatna degustacija tri vrste rakije / 11 – 19 h

OPG Čehić – besplatna degustacija gina, rakija, vina, maslinovog ulja i meda / 11 – 19 h

Oliveri extra virgin olive oil – besplatna degustacija pet vrsta maslinovog ulja / 11 – 19 h

Castellana Craft Beer -degustacija dvije vrste piva (boca 0,33 lit), uz Antipasto del giorno – po promotivnoj cijeni od 100 kuna po osobi / 11-14 h i 18-23 h

OPG Lucija Venier – radionica domaće tjestenine – u ovoj ponudi posjetitelji sami izrađuju paštu koju potom skuhaju i jedu, a uz su u ponudi pića iz proizvodnje OPG-a; promotivna cijena je 100 kuna po osobi / 11 h, 15 h i 17:30 h –

OPG Igor Kocijančić – besplatna degustacija ulja i vina – za posjet ovome OPG-u potrebna je prethodna najava

ŽARDIN Traditional Restaurant – meni po promotivnoj cijeni od 150 kuna po osobi uključuje hladni pjat (istarski pršut, ovčji sir, salamini tartufi i kobasica), fuže mare-monti ( gamberi i divlje šparoge), domaću krostatu s kremom od limuna, 0,25 l vina i 0,25 l mineralne vode / 11 – 19 h

Pratite Andreine priče: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: together_kl

Fotografije: Skoko Sebastijan & Andrea Pančur

TOGETHER IN FREE FRIDAY TASTING, KAŠTELIR LABINCI

  • FREE TASTING

    Ova raznolikost kaštelirskog kraja je nevjerojatna. Od ponude maslinovih ulja, vina, rakija, craft piva, domaće pašte, craft tonika, bučinog ulja do odlične gastro ponude
  • Preko 150 OPG-ova

    Općina s nevjerojatnom raznolikošću ponude domaćih proizvoda na tako malom području sa svega 1500 stanovnika.