Prvi Teran wine & walk kroz prekrasan Motovun

Teran wine & walk 

Ljubitelji Motovuna i oni koji će to tek postati doći će na svoje 15.listopada. Manifestacija pod nazivom Teran Wine & Walk približit će enološke i gastronomske čari ovog čarobnog gradića svima koji vole istraživati prirodne, povijesne i kulturološke ljepote dok uživaju u fantastičnom vinu i vrhunskim delicijama.

Prvi Teran Wine & Walk, manifestacija klastera Sjeverozapadne Istre koji se održava kao treća ekstenzija tradicionalnog Istria Wine & Walka, uz Istria Wine & Walk by the Sea te Muškat Wine & Walk, obuhvatit će sedam okrijepnih stanica. Posjetitelji će moći uživati u bogatoj ponudi terana, ali i ostalih sorti sjajnih lokalnih vinara: Novaka, Fakina, Valente, Fachina, Bertoše, Benvenutija, Tomaza i Roxanicha, uz gostovanje Vina Vorić iz Buja. Na okrijepnim stanicama pronaći će i delicije vrhunskih ugostitelja: Miro Tartufi, Konoba Fakin, Istra Food Event & Fakin, Agroturizam Tikel, Konoba Pod Voltom, OPG Radošević i Vila Soši. 

Osim što će približiti brojne čari ovog kraja svojim posjetiteljima, ova će manifestacija na vrlo efektan način obilježiti i ovogodišnje priključenje Motovuna klasteru Sjeverozapadne Istre, uz Grožnjan i Oprtalj, koji razvojem i ponudom takvih manifestacija privlači domaće i strane goste u ovaj dio istarskog poluotoka i izvan glavne sezone.

Motovun

“Drago nam je da je prvi event koji organiziramo u sklopu klastera vezan uz gourmet sektor, pogotovo što promovira vinski turizam. Sjeverozapadna Istra je poznata po svojim vinima i vinarima, a vinski turizam predstavlja važan motiv dolaska u destinaciju, stoga se ova manifestacija savršeno uklapa u cjelokupni imidž klastera Sjeverozapadne Istre“ izjavio je David Matković, direktor Turističke zajednice općine Motovun te dodao: „Motovun je najpoznatiji srednjovjekovni gradić u unutrašnjosti Istre i poznata vinska destinacija, ali nudi i puno više od toga. Kroz 12 kilometara šetnje želimo pokazati sve njegove ljepote i predivan krajolik koji ga okružuje, a uz lokalne vinare predstavit će se i lokalni ugostitelji. Želja nam je pokazati sve što ovo područje čini posebnim.”

Start je predviđen u jutarnjim satima kod Winery & Design Hotel Roxanich čija se impresivna vinarija nalazi na pet podzemnih etaža. Staza dugačka 12 kilometara gotovo u cijelosti prolazi kroz vinograde i s nje puca prekrasan pogled na Motovun. 

Šetnja po Parenzani, prolazak kroz tunel Motovun (222 metra), najduži tunel na trasi Parenzane, prolazak kroz pitoreskne vinograde do sela Bataji te kasniji dolazak do vrha Monte Šandrin obilježit će prve tri okrijepne postaje. Put će posjetitelje dalje voditi do mjesta Brkač, poznatog po arheološkim nalazima koji sežu u antiku te četvrte stanice u mjestu Rodeli. Dolaskom do vrha brda Šublenta, kojim dominiraju crkvica Rođenja Blažene Djevice Marije podignuta u 17. stoljeću, stoljetni hrastovi i vinogradi, ljubitelji terana ući će u završni dio staze u kojem slijedi posjet vinariji Tomaz te povratak na inicijalno mjesto okupljanja i završnu stanicu, vinariju Roxanich, gdje će za zabavu biti zadužen popularni DJ Shurki.

Teran wine & walk

Tijekom prolaska zacrtane ture, osim kušanja ove važne sorte za Motovun i njegovu okolicu, gosti će moći i naučiti mnogo o sorti koja je u povijesti bila smatrana sortom niže kvalitete, ali zahvaljujući trudu istarskih, a naročito motovunskih vinara danas osvaja niz priznanja na prestižnim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Koliko je teran bitan za Motovun, dovoljno govori i činjenica da je jedan cijeli festival u Motovunu posvećen upravo ovoj sorti. Stoga je Teran Wine&Walk najbolji mogući način da se eventom posvećenom ovoj sorti dodatno oplemeni i produlji turistička sezona motovunskog kraja.

Informacije o prodaji ulaznica i sve novosti o manifestaciji pronađite na Facebook stranici eventa Istria Wine & Walk te službenoj web stranici klastera Sjeverozapadne Istre www.coloursofistria.com.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

 

 

Motovun

  • TERAN WINE & WALK

    Prvi Teran Wine & Walk, manifestacija klastera Sjeverozapadne Istre koji se održava kao treća ekstenzija tradicionalnog Istria Wine & Walka, uz Istria Wine & Walk by the Sea te Muškat Wine & Walk, obuhvatit će sedam okrijepnih stanica.
  • VINARIJE

    Posjetitelji će moći uživati u bogatoj ponudi terana, ali i ostalih sorti sjajnih lokalnih vinara: Novaka, Fakina, Valente, Fachina, Bertoše, Benvenutija, Tomaza i Roxanicha, uz gostovanje Vina Vorić iz Buja. Na okrijepnim stanicama pronaći će i delicije vrhunskih ugostitelja: Miro Tartufi, Konoba Fakin, Istra Food Event & Fakin, Agroturizam Tikel, Konoba Pod Voltom, OPG Radošević i Vila Soši.