Može jedan “Torpedo” gin & tonic s jedinstvenim pogledom na Kvarnerski zaljev

Destilerija SuZa

Gin & Tonic jedan je od najpopularnijih koktela koji nam bez obzira na godišnje doba uvijek savršeno prija. Složit ćemo se da je ipak baš on go-to piće tokom ljetnih vrućina. Zato smo iznimno sretni što je gin scena bogatija za još jednu destileriju koja krije vrhunski gin Torpedo – 51, ali još neke skrivene adute.

Jedno od mjesta vrijedno pozornosti pronaći ćete krenete li prema Matuljima. Na desetak minuta vožnje, na adresi Anđeli 40 u Bregima nalazi se destilerija i nedavno otvorena kušaonica SuZa Croatian Spirit s jedinstvenim pogledom na Kvarnerski zaljev.

Destilerija SuZa

destilerija Suza

Kada dođete u novu kušaonicu doživjet ćete pravu priču staru već skoro 40 godina. Obitelj Suzić dočekat će vas s prekrasnim  hladnim  platama koje izvrsno ljube njihovu ponudu rakija i likera. Osim što možete kušati pića,  također možete raditi svoje koktele i razgledavati unutrašnjost kušaone te dijela proizvodnje u obiteljskoj kući koji su pretvoreni u male muzeje gdje možete vidjeti i impresivnu kolekciju starina povezanih s poviješću Rijeke i okolice. 

Obiteljska tradicija destilerije SuZa

Dok uživate u proizvodima destilerije SuZa, upoznat ćete se i s pričom o obitelji Suzić.  Svoje je prve korake napravila polako, krenuvši peći rakiju iz hobija kako su i stari preci radili, prvo vino a onda i rakiju. Posao se lagano počeo širiti kad je tata Slavko pronašao još jednu ljubav, pčelarstvo, i rodila se medica, kojoj nitko nije mogao odoljeti.

Obitelj Suzić

Obitelj Suzić

Posao je s vremenom prebacio na sinove, koji su nastavili s ljubavlju činiti što je otac započeo. Danas se Borjan i Tino mogu pohvaliti da proizvode i nude 23 proizvoda, rakija i likera spravljenih prema domaćim receptima, od autohtonih sastojaka primorskog kraja.

Gin koji osvaja svih

Možda ste negdje već i načuli za ovu obiteljsku destileriju, a za to je zasigurno zaslužan gin Torpedo- 51. Osim samog gina, impresionirat će vas da i sami možete napraviti jedan. U kušaonici se nalaze minijaturna (stolna) destilerija, gotov destilat od slavonske pšenice i gomila začina koje je dovoljno dodati, uključiti plinski grijač i pričekati pola sata. Dok čekate svoj džin, obitelj Suzić objasnit će vam sve o gradaciji, volumenu te kako će te sami svoj džin natočiti u bočicu i etiketirati je. Može li bolje?

gin Torpedo-51

Etikete s daškom riječke povijesti

Može! Njihova alkoholna pića također pričaju priče, svaka etiketa nosi činjenice obiteljske i povijesne baštine ovoga kraja. Fiuman i Fiumanka jedni su od najprodavanijih proizvoda. Fiuman je biljni (nešto između pelinkovca i jegera), a Fiumanka voćni liker sličan teraninu.

Fiuman i Fiumanka

Fiuman i Fiumanka

Pitali smo se koja je posebna priča iza ova dva pića. Naime, na etiketama su stare  slike Borjanovih i Tinovih nonića. Djed je bio pravi gospar iz Dubrovnika, a baka Fiumanka. Danas i dalje žive jedno pored drugog na rustikalnim etiketama, bocu uz bocu.

Destilerija trenutačno proizvodi oko 30.000 litara likera i rakija, pa se njihove proizvode može naći u dosta ugostiteljskih objekata i maloprodajnim trgovinama. Ipak mi preporučamo da je puno bolji osjećaj njihove likere ili možda gin tonic, idealan za ove ljetne vrućine, ispijati u vrtu kušaone i diviti se jedinstvenom pogledu.

Fotografije: Nikola Zoko

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite na Instagramu: suza_croatian_spirit

 

Destilerija SuZa, Bregi

  • DESTILERIJA SUZA

    Možda ste negdje već i načuli za ovu obiteljsku destileriju, a za to je zasigurno zaslužan gin Torpedo- 51. Destilerija trenutačno proizvodi oko 30.000 litara likera i rakija, pa se njihove proizvode može naći u dosta ugostiteljskih objekata i maloprodajnim trgovinama.
  • OBITELJ SUZIĆ

    Svoje je prve korake napravila polako, krenuvši peći rakiju iz hobija kako su i stari preci radili, prvo vino a onda i rakiju. Posao se lagano počeo širiti kad je tata Slavko pronašao još jednu ljubav, pčelarstvo, i rodila se medica, kojoj nitko nije mogao odoljeti.

    Posao je s vremenom prebacio na sinove, koji su nastavili s ljubavlju činiti što je otac započeo. Danas se Borjan i Tino mogu pohvaliti da proizvode i nude 23 proizvoda, rakija i likera spravljenih prema domaćim receptima, od autohtonih sastojaka primorskog kraja.