Novi veliki umjetnički doživljaj u Opatiji – izložba djela Salvadora Dalija „Nadstvarno“

salvador

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali je rođen 11. 05. 1904. u Figuerasu u Španjolskoj, jedan je od najpoznatijih  predstavnika nadrealizma u slikarstvu. Preminuo je 23. 01. 1989. u Figuerasu gdje je bio i rođen. Stvarajući fantazmagorična djela s granice razuma, postao je najveći predstavnik nadrealizma u slikarstvu.

„Pogled na lijepe stvari djeluje mi na dušu“ rekao je slavni Michelangelo.

Slijedom toga već prošle godine je umjetnički paviljon Jurja Šporera u opatijskom parku Sv. Jakoba započeo s velikim umjetničkim doživljajima postavljanjem izložbe „Picasso-Miro“ koja je bila jedna od najposjećenijih izložbi u Hrvatskoj te je bilo puno toga lijepoga što je moglo djelovati na duše posjetitelja.

Vodeći se tim uspjehom, ove godine je otvorena jedinstvena izložba „Nadstvarno“ velikog umjetnika Salvadora Dalija. Za „djelovanje ovih lijepih stvari na dušu“ treba zahvaliti kustosici Nataši Bošnjaković, organizatoru „Festival Opatija“ i ravnatelju Erniju Giganteu Deškoviću i IPL Art-u na čelu s direktoricom Ivom Piglić. Izložena su 104 rada velikog umjetnika čudnih brkova i pogleda, podrijetlom iz Katalonije, Salvadora Dalija.

dali

salvador

Karakteristika ove izložbe je da su radovi iz privatne kolekcije anonimnog njemačkog kolekcionara i da je relativno mali broj ljubitelja umjetnosti imao prilike vidjeti ove radove. Stoga je Opatija postala središte interesa domaćih i stranih  ljubitelja umjetnosti. Kao što se i očekivalo, interes je iznimno velik, toliki da su organizatori odlučili izložbu produžiti do kraja listopada.

Izložba je posebno zanimljiva jer se radi o ranim Dalijevim radovima kroz koje se može pratiti razvoj stvaralačkog uma velikog majstora kroz izložene grafike (aquatinta, litografije, drvorez). O veličanstvenoj mašti ovog nadrealističkog autora govore serije „Božanstvena komedija“, „Mojsije i monoteizam“, „Tricome“, „Faust“,“Goyini hirovi“, „Nadrealni cvjetovi“ koji ostavljaju dubok i nadrealan doživljaj sažet u naslovu izložbe „Nadstvarno“.

dali

Njegova supruga i muza Gala je vjerojatno bila brana da se veliki umjetnik ne izgubi u nadrealnom svijetu koji je živio kroz svoju umjetnost. Prema slavnom španjolskom redatelju Luisu Bunuelu, Dali je bio začaran Galom i „hodao je kao luđak“. Pod njenim utjecajem, uspio je komercijalizirati neke svoje radove, sudjelujući u realizaciji i nekoliko filmova od kojih je animirani film Destino moguće pogledati u opatijskom umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

salvador

Izložba je otvorena svakim danom od 10-22 sata. Cijena ulaznice je 100,00 kuna, a djeca do 12 godina i osobe s invaliditetom ne plaćaju ulaz.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

 

 

Opatija

  • SALVADOR DALI

    Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali je rođen 11. 05. 1904. u Figuerasu u Španjolskoj, jedan je od najpoznatijih  predstavnika nadrealizma u slikarstvu. Preminuo je 23. 01. 1989. u Figuerasu gdje je bio i rođen. Stvarajući fantazmagorična djela s granice razuma, postao je najveći predstavnik nadrealizma u slikarstvu.
  • IZLOŽBA "NADSTVARNO"

    Ove godine je otvorena jedinstvena izložba „Nadstvarno“ velikog umjetnika Salvadora Dalija. Izložena su 104 njegova rada. Izložba je posebno zanimljiva jer se radi o ranim Dalijevim radovima kroz koje se može pratiti razvoj stvaralačkog uma velikog majstora kroz izložene grafike (aquatinta, litografije, drvorez).