Na 32. izdanju Vinskih razgovora predstavljena mlada istarska vinarija Sosich

Sosich vina

“Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom”, zabavno-edukativna interaktivna vinska radionica, prilagođena i znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče, predstavila je u svojem 32. izdanju mladu istarsku vinariju Sosich. 

Vinarija Sosich mlada su nada o kojoj će se tek pričati

Vinarija Sosich je smještena u mjestu Lašići, u neposrednoj blizini Vižinade, poznate po odličnim vinima. Adriano je 5. generacija proizvodnje vina u obitelji; od svojeg pokojnog djeda nonna Giorgia koji je do zadnjih snaga svoga tijela išao u kontrolu vinograda i brinuo se da je sve u redu, preuzeo je brigu o vinogradu i vinariji, uz veliku pomoć svoje supruge Ive i majke Marčele.

Njihovih 12 hektara vinograda nalazi se na oko 250 m nadmorske visine, svi su na crvenoj zemlji, a posađeni su: malvazija 65%, teran 30% i muškat 5%, a imaju 8 etiketa vina.

Sosich vinograd

Vina Sosich na ovim je vinskim razgovorima predstavila Nedeljka Krupljan, somelijerka vina i maslinovog ulja, poznata po svojem projektu “Cheers With You By Nedeljka Krupljan” kojim turistima i svim zainteresiranim vinoljupcima predstavlja hrvatska vina i maslinova ulja kroz putovanje okusa; to je jedinstveno iskustvo koje će vas “natjerati” da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje.

“Obitelj Sošić živi to što radi i proizvodi velika vina s dušom, za koja ćemo svi tek čuti…”, istaknula je Nedeljka, oduševljena količinom ljubavi koju ova obitelj ulaže u vinariju i svoja vina.

Sosich vina

Vina Sosich oduševila publiku

Zagrebačka Barcaffè espresso akademija i ovaj je put bila savršeni prostor koji od samog početka garantira  opuštenu i dobru atmosferu. Prostor akademije ujedno je i caffe bar u kojem svi kavoljupci mogu uživati u svojoj omiljenoj šalici kave pa vas pozivamo da svakako navratite; svidjet će vam se.

Publika Vinskih razgovora je bila pomalo iznenađena kvalitetom vina ovako mlade vinarije. Naime, kako je slučaj kod mnogih obiteljskih vinarija koje se generacijama bave proizvodnjom grožđa i vina, tako je i obitelj Sošić novom generacijom ozbiljnije pristupila proizvodnji vina za tržište.

Predstavljanje vina u Vinskom klubu

Većina prisutnih novinara nije se imala prilike ranije susresti s vinima Sosich, a opći zaključak je da su vina jako dobra, stilski uredna i čista; jedina mana koja im se može naći jest da su općenito premlada, ali to će se jednostavno ispraviti vremenom rada vinarije.

Imaju liniju svježih i liniju odležanih vina; na Vinskim razgovorima se kušalo po malo od obje:  Rosé 2020, La Pregiata Malvazija 2017, Merlot Silva Aurea 2017, Teran do Nonno Giorgio 2017 i Muškat 2020. Pažnja je bila na odležanim vinima, a posebno treba obratiti pažnju na Teran koji je odlično vino; sad bi ga trebalo kupiti, spremiti i čuvati sljedeće dvije do tri godine.

Sosich vina

Sosich vina

Komentari  publike su se na kraju ipak najviše odnosili na muškat koji spada u liniju svježih vina, a prvenstveno ženski dio publike, ali i Tomislav Stiplošek su zaključili da bi Muškat Sosich mogli piti svaki dan.

Na Vinskim razgovorima poslužuju se i fini zalogaji

Da se ne bi vino pilo na prazan želudac, tradicionalno se na Vinskim razgovorima poslužuju zalogaji kojima se Stiplošek u zadnje vrijeme počeo “igrati” te tako predstavljati i dio ponude “Naše priče”. Ovog puta to su bili grisini s pršutom, mini burgeri i kanape sendviči  napravljeni od baguettea iz zagrebačke pekare Bread Club, poznate po tome da radi kruh s prirodnim kvascem. Baguette (domaći francuski kruh) rade od pšeničnog i integralnog brašna, malo soli i, naravno, prirodnog kvasca, a možete ga nabaviti svakog dana u njihovim trgovinama, na adresama  Trakošćanska 42 i Vlaška 27.

Vinarija Sosich dobit će i svoju kušaonu

Dobro je znati da obitelj Sošić završava kušaonu u sklopu vinarije tako da će zaokružiti svoj rad koji predvodi Adriano, koji je završio vinarstvo u Poreču, ali i da ćete u kušaoni moći, uz vina, kušati i njihove likere i maslinova ulja.

Sosich vina

“Iznimno sam sretan što smo mogli predstaviti vinariju Sosich na Vinskim razgovorima; ne samo zato što imaju odlična vina, nego zato što je to jedna od vinarija u kojoj nisam bio i nisam znao puno o njima, što je, s obzirom na moj vinski staž, neobično. To znači da vinska scena Hrvatske raste, napreduje i razvija se. Nadam se da smo ovim medijskim istupom pomogli ovoj mladoj vinariji i to me neizmjerno raduje. “,  rekao je Tomislav Stiplošek.

Sljedeći Vinski razgovori održat će se uskoro, a u međuvremenu, Stiplošeka i njegov tim možete naći u “Našoj priči” by Flâneur, u Kamaufovoj 22. Zapratite ih na njihovim Facebook i Instagram profilima gdje možete vidjeti njihovu ponudu i vinska događanja, a u pripremi je i zanimljiva nagradna igra koja će sigurno zaintrigirati mnoge vinoljupce.

Vinski razgovori

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: sosichwines

Fotografije s Viskih razgovora: Rene Karaman

Fotografije vinarije i vinograda: arhiva Sosich wines

VINSKI RAZGOVORI, ZAGREB

  • SOSICH VINA

    Publika Vinskih razgovora je bila pomalo iznenađena kvalitetom vina ovako mlade vinarije. Naime, kako je slučaj kod mnogih obiteljskih vinarija koje se generacijama bave proizvodnjom grožđa i vina, tako je i obitelj Sošić novom generacijom ozbiljnije pristupila proizvodnji vina za tržište.
  • VINSKI RAZGOVORI

    Sljedeći Vinski razgovori održat će se uskoro, a u međuvremenu, Stiplošeka i njegov tim možete naći u "Našoj priči" by Flâneur, u Kamaufovoj 22.