Sara Rossi vinarka koja je iskustvo skupljala po Kaliforniji

Sara Rossi

Želim vam predstaviti jednu vinariju iza koje stoji žena koja pokazuje koliko daleko može otići cijela priča kada stvarno želiš učiti o svijetu vina. Saru Rossi je takav stav u jednom trenu odveo sve do Kalifornije, a sad uvodi novitete u proizvodnju obiteljske vinarije

Podrum i vinogradi istarske vinarije Pino Rossi nalaze se u Vižinadi, točnije u selu Bajkini iznad doline rijeke Mirne. Ovdje se na ukupno 4 hektara vinograda proizvodi 8 etiketa vina, a osim vina u ponudi imaju i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ono specifično kod ove pozicije je orijentacija prema jugozapadu što znači maksimalnu osunčanost što uz kombinaciju mikroklime i tla nudi visoku kakvoću vina. Točno tu nalazi se obiteljska vinarija, u kojoj važnu riječ ima kćer Sara Rossi uz svog oca Pina Rossija, iza koje već sada stoji zanimljiva vinska priča. 

Reci mi malo o sebi i svom obrazovanju, kako te učenje odvelo u Kaliforniju? 

Sara Rossi u Kaliforniji

Završila sam diplomski studij na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu smjer Hortikultura – Vinogradarstvo i vinarstvo, a trenutačno sam tamo i doktorandica. Kao najbolja studentica 2016. godine dobila sam sufinanciranu stručnu praksu u trajanju od 3 mjeseca u vinariji Landmark Winery (Sonoma Valley, Kalifornija).  Svaki slobodan trenutak kada nisam radila u vinariji sam iskorištavala za obilazak vinarija u tom području, tako sam kroz 3 mjeseca posjetila preko 30 kalifornijskih vinarija. 

Nakon prakse ostala sam još mjesec dana putovati po Americi i to mi je definitivno bilo jedno od najboljih iskustva u životu. Kod nas se bijela vina većinom plasiraju kao svježa, pa su me oduševila kalifornijska bijela vina koja fermentiraju i odležavaju u barrique bačvama. To sam znanje ponijela doma. 

Znači li to da si pokrenula nešto novo u vašoj vinariji? 

Vina Rossi

Na moju inicijativu i dugo nagovaranje tate, proizvela se odležala Malvazija Istarska koju smo nazvali Contessa. To je Malvazija Istarska od probranog vrhunskog grožđa, macerirana 3 dana i odležala godinu dana u barrique bačvicama. Tri sam godine tatu nagovarala na to da stavimo Malvaziju u barrique i sad mu je drago da jesam. Naša Contessa se razvila u toplo i mekano vino, zlatno žute boje, punog tijela i naglašene strukture, savršene aromatike na vaniliju, karamel, med, cimet i pržene lješnjake.

Koji dio posla ti odrađuješ? 

Vinogradi vinarije Rossi

Sudjelujem u svim poslovima, od vinograda i podruma pa do marketinga i prodaje. Ništa me nije zaobišlo. Volim sve raditi. Doslovno sve, osim poslova koji se odrađuju s traktorom, taj dio ipak tata preuzme. Odrađujem sve poslove u vinogradu (rezidba, vezanje, plijevljenje, defolijacija, okopavanje, berba), u podrumu (prerada, vinifikacija, njega vina), marketing, sudjelovanja na izložbama vina, prodaja i distribucija vina. Bilo bi mi dosadno uvijek raditi istu stvar, a ovako nije nikad monotono, svaki dan nešto novo. 

Kako je biti žena u ovom poslu? Misliš li da se ovdje rade neke razlike?

Pino i Sara Rossi

Iako je poljoprivreda deklarirana kao ‘’muški’’ posao, mislim da se u zadnjih nekoliko godina u vinarstvu pojavljuje sve više žena, i smatram da uz dovoljno truda, ulaganja i vremena i mi žene možemo uspjeti u tom svijetu, dapače mislim da su žene unijele jednu dodatnu ljubav i emociju na vinsku scenu što je svakako došlo kao pravo osvježenje

Kod nas je ovo oduvijek bio obiteljski posao. Sestra Elena, koja također aktivno sudjeluje u poslovima vinarije, i ja dok smo bile djeca gledale smo na sve to kao na igru, provođenje vremena s roditeljima pa se iz svega toga i rodila ljubav za tim poslom. Proizvodnja vina tati Pinu je najveća strast, a ja sam to naslijedila od njega. Nema ljepšeg nego na kraju cijele te muke i truda, sva vina kušati i komentirati s tatom. 

Posjetila si mnoge vinarije, što misliš kakvo je vinarstvo kod nas i kakvi su vama planovi za dalje? 

Vino Pino Rossi

Potencijali u hrvatskom vinarstvu su ogromni. Smatram da nam bogatstvo autohtonih sorata i specifičnosti koje se vežu uz terroir daju prednost pred mnogim, znatno većim vinogradarskim zemljama Europe i svijeta. Stoga treba voditi brigu o očuvanju i zaštiti tradicije. A što se tiče naših planova, ako grožđe bude vrhunske kvalitete malo ćemo se poigrati s dužim maceracijama Malvazije i Terana. 

Vina Pino Rossi

Sara predstavlja kako to izgleda kada netko uči i radi ono što voli. Rezultati kakve ima to i potvrđuju. Ona osim u vinariji radi i na Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč kao doktorandica na projektu Vinum Sanum. Tamo sa skupinom znanstvenika iz raznih područja istražuje utjecaj različitih vinifikacijskih tehnologija i ulogu vina u ljudskoj prehrani. 

O ovoj ćete vinariji i Sari, sigurno još puno toga čuti, a ovdje možete istražiti njihovu trenutnu ponudu.  Čitajte više o istarskim vinarima ovdje.

Andrea Pančur

Fotografije: Đorđe Stošić



VINARIJA PINO ROSSI, VIŽINADA

  • SARA ROSSI

    Završila je diplomski studij na Agronomskom fakultetu u Zagrebu a trenutačno je tamo i doktorandica. Osim u vinariji radi i na porečkom Institutu.
  • JESTE LI ZNALI?

    Proizvode 8 etiketa vina i maslinovo ulje na jednoj od najpoznatijih vinogradarskih pozicija u Vižinadi.