Okus elegancije: uživanje u čaroliji šestog Salona pjenušavih vina

Nina Levičnik i Marija Vukelić

Usred bujnog zelenila zagrebačkog parka Maksimir na sunčani petak 2. lipnja 2023., okupili su se ljubitelji i poznavatelji vina kako bi sudjelovali u čarima šestog Salona pjenušavih vina u Zagrebu. Park Maksimir uspjela je biti savršena lokacija za Salon pjenušaca, prikazujući svoju prirodnu ljepotu u punom sjaju. Ovaj divan događaj ponudio je savršen spoj izuzetnih vina, radionica i izvanredne terase koja je pozivala sudionike da se prepuste nezaboravnom iskustvu. U nastavku slijede vrhunci ovog pjenušavog događaja.

Vinarija Kota

Ispred ulaza u festival, posjetitelje je dočekala prekrasna terasa. Ovaj očaravajući prostor pružao je opuštajuću atmosferu gdje su gosti mogli upijati sunce i uživati ​​u izvrsnim pjenušcima u ponudi. Terasa je služila kao središte aktivnosti, potičući razgovore i međusobna druženja između posjetitelja. Dvadeset i pet cijenjenih izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije izložilo je svoje najbolje pjenušce, ponudivši raznovrsnu selekciju za ljubitelje i poznavatelje vina. Svaki je izlagač donio svoj jedinstveni asortiman, predstavljajući raznolikost regija i okusa svakog vina. Izbori su obećavali pravu gozbu za osjetila, pozivajući posjetitelje da se prepuste simfoniji mjehurića. Atmosferu su svojim glazbenom nastupom još dodatno uljepšali Elma i Admir iz Filmmusicorkestara. U veseloj atmosferi uživali smo u divnim pjenušcima od kojih sam probala samo nekoliko. Prvi pjenušac smo kušale na štandu vinarije Kota koja nam je ponudila svoj novi rose pjenušac Kota 260 tradicionalne metode napravljen od sorte pinot crni, pravo osvježenje. Vinarija Enosophia oduševila nas je pjenušcem Memoria spravljen tradicionalnom metodom od sorte rajnski rizling. Prvim pjenušcem od merlota ( barem ja nisam kušala takav pjenušac) oduševila nas je vinarija Josipović, osjetila se divna svježina i voćnost sorte. Matko iz vinarije Kutjevo iznenadio nas je potpuno novim pjenušcem predivne zlatno žute boje koji još nije imao ni etiketu a ni izašao na tržište. Degrassijev pjenušac La vie en Rose odlično nam je upotpunio ručak u sklopu festivala.

Milica Jovanović Kostura iz vinarije Enosophia

Tihomir Kota i vinar Kopjar

Salon pjenušavih vina otišao je korak dalje od degustacija, nudeći besplatne radionice koje su imale za cilj educirati i zainteresirati posjetitelje o ovim posebnim vinima. Radionice u pitanju bile su „Pjenušavi susret u čaši: Hrvatska & Slovenija“ i „Pogodi metodu: charmat ili tradicionalna.“ U prvoj radionici, koju su moderirale dr.sc. Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i prof. Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb, mogli ste istražiti značaj staklenog posuđa u oplemenjivanju aromatičnog doživljaja ovih pjenušaca. Uz to sudionici su, vođeni stručnjacima, pokušali pogoditi podrijetlo vina. Pjenušci u ponudi bili su Kopjar, Josipović, Pavlomir, Albiana, Kozinc i Klet Krško. Druga se radionica bavila dvjema metodama proizvodnje vina, a sudionici su kušali pjenušce na slijepo i učili o nijansama koje razlikuju obje tehnike. Sudionici su s festivala otišli ne samo s novim znanjem, već i sa željom da ova otkrića i iskustvo podijele s drugima.

Vina Degrassi

Pjenušac Time vinarije Josipović

Festival se pokazao kao apsolutni užitak i nedvojbeno vrijedan posjeta. Od slikovite terase do impresivnih radionica, ovo slavlje mjehurića ostavilo je sudionicima trajna sjećanja i dublje razumijevanje prema svijetu pjenušavih vina. Sa željom iščejuemo nadolazeći deveti Salon pjenušavih vina koji će se održati u Ljubljani 9. lipnja 2023. Svojom raznolikom ponudom i posvećenošću edukaciji te angažiranju ljubitelja vina, Salon pjenušavih vina nastavit će i dalje ujedinjavati i inspirirati ljubitelje pjenušaca.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite na Instagramu: Salonofsparklingwine 

 

Salon of sparkling wine, Zagreb

  • Salon pjenušavih vina

    Salon pjenušavih vina otišao je korak dalje od degustacija, nudeći besplatne radionice koje su imale za cilj educirati i zainteresirati posjetitelje o ovim posebnim vinima.
  • Preporuka za kušanje

    Vinarija Kota, rose Kota 260,
    Vinarija Enosophia, Memoria
    Vinarija Josipović, Time
    Vinarija Kutjevo, novi pjenušac koji uskoro izlazi
    Vinarija Degrassi, Le vie en rose