Prestižni hrvatski vinski događaj Istria wine& walk održan u Brtonigli

Istria Wine & walk

Subota, 27.5. bio je dan stvoren za šetnju prirodom. Uz sunčane zrake i lagan povjetarac, pripremili smo se za dan avanture i uživanja na Istria Wine&Walk, prvom i najvećem vinskom događaju ove vrste u Hrvatskoj. Nakon što smo se namazali kremom za sunčanje, krenuli smo u vinsku šetnju dugu 12 kilometara. Tijekom šetnje uživali smo u izboru devet vrhunskih istarskih vinara ­koje vrijedi posebno istaknut: Bassanesea, Kozlovića, Frankovića, Claija, Benčića, Fiore vina, Cattunara, Bastiana i Veraldu. Uz fantastična vina, nezaboravno gastronomsko iskustvo pružili su nam chefovi iz restorana Poluotok, Villa Soši, Circolo, Sirana Radošević, Comunità degli Italiani di Villanova, Stara škola od Priske Thuring, Konoba Morgan i Primizie by San Rocco.

Najprije bismo posebno htjeli pohvaliti samu organizaciju događaja, ali i okupljanje zaista izvrsnih renomiranih vinara. Često je izazovan zadatak okupiti tako cijenjene pojedince, ali ovaj je događaj bio potvrda da se predanost i uloženi trud zaista isplati.

VInogradi u Brtonigli

Ovogodišnji Istria Wine&Walk događaj poseban je naglasak stavio na pružanje nezaboravnog gurmanskog iskustva. Renomirani kuhari osmislili su kulinarsko putovanje koje je odlično nadopunilo ponudu vina. Od samog početka bilo je vidljivo da se pažljivo razmišljalo o svakom detalju. Jela koja su pripremali ovi iznimni kuhari bila su potvrda njihovog kulinarskog umijeća. Posebno bismo istaknuli ukusni šugu od svinjetine i gljiva s palentom, koji je vješto pripremila i servirala osobno chefica Ana iz restorana Morgan. Svaki zalogaj bio je divna eksplozija okusa, dokaz predanosti kulinarskoj izvrsnosti.

Šugo od svinjetine s gljivama i palentom od restorana Morgan, Panin s kuhaom šunkom i hrenom pripremi Circoli Umag

U bogatoj ponudi jela bilo bi zanemarivo ne spomenuti Panin s kuhanom šunkom i hrenom u posebnom mekanom kruhu koji je pedantno pripremio umaški Circolo. Kombinacija slane šunke, pikantnog hrena i mekanog kruha bio je kulinarski užitak koji je ostavio odličan dojam na našim okusnim pupoljcima. Bio je to dokaz kreativnosti i vještine uključenih kuhara.

No, privlačnost Istria Wine&Walka protezala se daleko izvan kulinarskih užitaka. Događaj je sudionike proveo kroz slikovite vinograde, maslinike i brežuljke nudeći prekrasne poglede i iznenađenja na svakom koraku. Staza je započela bajkovitim pogledom na jezero koje nas je očaralo od samog početka. U nastavku naše šetnje, na vidikovcu Kastanjari čekao nas je predivan pogled. Ova najviša točka rute pružila nam je panoramski pogled na Učku i Jadransko more, ostavljajući nas zadivljenima prirodnim ljepotama kraja.

Istria Wine and walk

Zanimljivo je naglasiti kako smo stazom krenuli u 10:30 ujutro, probijajući se lagano kroz očaravajuće krajolike, upijajući prizore, zvukove i mirise Brtonigle. Bez žurbe, uživali smo u svakom trenutku, cijeneći pedantnu raspodjelu točaka duž staze. Vrijedi istaknuti da smo na našu posljednju točku stigli u 18:30, gdje su nas čekale prefine fritule i pravo osvježenje, Pet Nat vinarije Veralda. Naravno nismo mogli kući bez da kupimo koju bocu.

Vinarija Veralda

Ova se pustolovina  pretvorila u cjelodnevnu atrakciju kroz prirodu Brtonigle.

Istria Wine&Walk vrhunac je vinskih događanja u Hrvatskoj. Besprijekorna organizacija, okupljanje renomiranih vinara i minuciozna priprema vrhunske hrane pokazali su predanost i strast uloženu u stvaranje ovog nezaboravnog iskustva. Prekrasni vinogradi, maslinici, pogled na more i odlično isplanirana raspodjela punktova naglašavali su prirodnu raskoš regije. Od prvog gutljaja vina do posljednjeg koraka na ovom nesvakidašnjem događaju, Istria Wine&Walk omogućio nam je da uronimo u ljepotu i šarm Brtonigle.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite na Instagramu: Istria Wine & walk

 

Istria wine&walk, Brtonigla

  • Popis vinara

    Vrijedi posebno istaknut i pohvaliti renomirane vinare na sudjelovanju: Bassanesea, Kozlovića, Frankovića, Claija, Benčića, Fiore vina, Cattunara, Bastiana i Veraldu.
  • Gastro ponuda

    Gastronomsko iskustvo pružili su nam chefovi iz restorana Poluotok, Villa Soši, Circolo, Sirana Radošević, Comunità degli Italiani di Villanova, Stara škola od Priske Thuring, Konoba Morgan i Primizie by San Rocco.