ISAP u Tinjanu od petka do nedjelje posjetilo više od 20 tisuća ljudi

Sajam pršuta u Tinjanu
U sjajnoj atmosferi proteklog je vikenda od 14. do 16. listopada održan do sad najsadržajniji Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu koji je posjetilo više od 20 tisuća ljudi, a narezano je više tona pršuta!

Oduševljeni posjetitelji uživali su kušajući najbolje pršute iz Italije, Austrije, Mađarske, Španjolske i Crne Gore te raznih dijelova Hrvatske, a svaki od njih imao je svoje specifičnosti i jedinstvene karakteristike, s obzirom na porijeklo i način proizvodnje. Na sajmu se predstavilo četrdesetak izlagača, od toga trideset pršutara, pa su osim ove jedinstvene delicije svi imali priliku probati i najbolja vina te razne druge domaće proizvode. 

Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu

Šampion sajma postao je istarski pršut Pisinium koji je osvojio najviše bodova na stručnom ocjenjivanju, a ujedno je i šampion u kategoriji istarskog pršuta. 

Tinjan

Na ocjenjivanju stručnog žirija našlo se 29 pršuta iz cijele Hrvatske, te iz Italije, Španjolske i Crne Gore. Prema osvojenim bodovima dodijeljeno je sedam zlatnih medalja, 11 srebrnih i 8 brončanih. Za šampionski naslov u pojedinoj kategoriji bilo je potrebno da se u toj kategoriji natječu najmanje tri pršuta te da kandidat za šampion osvoji zlatnu medalju, pa je tako osim istarskog ovaj put proglašen još samo jedan šampion: pršut tvrtke Mrki (Pakovo Selo kraj Drniša) i to u kategoriji dimljenog pršuta. Tijekom sajma održane su i vođene degustacije kroz koje su posjetitelji mogli kušati pršute i naučiti kako ih sljubiti s vrhunskim vinima Angelini iz Pazina te In Sylvis iz Svetog Petra u Šumi.

Tinjan

Sajam pršuta

Manifestaciju je dodatno upotpunio i bogat prateći program – edukativni, sportsko- rekreacijski, kulturni i zabavni. U edukativnom dijelu poduzetnici su imali priliku sudjelovati na edukaciji o pripremi za završni obračun i poreznim novinama koju je vodila Đurđica Mostarčić, a edukaciju su organizirali Udruženje obrtnika Pazin i Općina Tinjan. Također, održana je i panel diskusija koju su zajednički organizirali Razvojna agencija Srce Istre i Općina Tinjan, u sklopu provedbe Startup village projekta i Internacionalnog sajma pršuta ISAP 2022. Tema je bila “Što lokalni poduzetnici i digitalni nomadi mogu zajedno?”. 

Tinjan Sajam pršuta

Sportsko-rekreativni dio obilježila su zanimljiva događanja poput noćnog pješačenja Lidvinina priča na kojem je sudjelovalo 200 hodača, utrke ISAP RUN, Rekreativne biciklijade ISAP 2022 koju je odvozilo oko 130 biciklista te do posljednjeg mjesta popunjeni ISAP quad tour Tinjan, a posjetitelji su mogli pogledati i pljočkanje po starinski te gađanje glinenih golubova. Za cijelo vrijeme trajanja sajma pod stručnim vodstvom u Kući istarskog pršuta mogla se obići izložba Vittorio Depiera – ljudi i mjesta na prijelazu stoljeća. Sva tri dana sajma posjetitelji su se zabavljali uz iznimno bogati glazbeni i koncertni program.

Tinjan Tinjan

Tako je 14. izdanje ISAP-a pokazalo da ova nadaleko poznata manifestacija sa svakom novom godinom održavanja podiže razinu kvalitete i bogatstvo ponude te predstavlja jedan od najznačajnijih evenata u Istri van ljetne sezone.

Sajam pršuta u Tinjanu

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite na Istagramu: opcinatinjan 

Tinjan

  • ISTARSKI PRŠUT

    Istarski su pršuti, podsjetimo, jedinstveni u cijelom pršutarskom svijetu jer se jedini proizvode bez kože i potkožnog masnog tkiva, bez nogice, s ostavljenom zdjeličnom kosti što istarskom pršutu daje osebujan asimetrični oblik, i bez dimljenja.
  • INTERNACIONALNI SAJAM PRŠUTA

    Četrnaesto izdanje Internacionalnog sajma pršuta nam je pred vratima: od petka 14. listopada pa do nedjelje 16. listopada Tinjan će biti domaćin najveće fešte posvećene pršutu u ovom dijelu Europe.