Upoznali smo poznatu hercegovačku vinariju Vukoje

Otvorena je nova sezona Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom, a otvorila ju je vinarija Vukoje o kojoj ću za početak reći samo jednu stvar: događanje je bilo potpuno rasprodano s listom čekanja za ulaz!Vinarija Vukoje
Nova sezona počela je novim pristupom, i ovoga smo puta osim uživanja u vinu uživali u predstavljanju knjiga i glazbi. Upoznali smo dvoje autora iz naklade Beletra. Vlasta Janton predstavila je svoj ljubavni roman Zagrljaj, a Stjepko Martinović je osim svog romana Kornelija broji oblake, goste zabavio i romantičnim šansonama na gitari.

Središte programa bila je Vinarija Vukoje, jedna od najpoznatijih hercegovačkih vinarija s bogatom tradicijom i daleko poznatim i hvaljenim vinima. Proizvode isključivo od svojih vinograda koji se prostiru na impresivnih 30 hektara. Njihova je priča potpuno zaokružena, puna ulaganja, novih ideja, testiranja i znanja koje na kraju postigne ovo što se dogodilo u History clubu. Gosti su došli jer su točno znali što dolaze probati.

Što smo probali i zašto se ovo ne propušta?

Žilavka je autohtona hercegovačka sorta koje osim u Hercegovini, ne možete naći na mnogo mjesta. Ono što nam je vinar posebno istaknuo u vezi toga je Trebišnjica koja hladi i stvara pogodnu mikroklimu za ovu sortu. Probali smo Žilavku 2018. i Carsko vino Grand Cru iz 2015. godine koja je posebno puna tercijarnih nota. Osim toga, probali smo kupažu chardonnay-a i žilavke, Selekcija 2015., i Burgundac Bijeli 2016. koji je poseban jer se od crvene sorte pinot crni radi bijelo vino. Od crnih smo vina probali Vranac Vukoje 2012. i Zlatnu Vukoje Crvenu Selekciju.

Moj apsolutni pobjednik večeri od ovih odličnih vina bio je Vranac 2012. Vino kojem kiselina daje stabilnost pa se može čuvati i do 30 godina, a izražene voće note jako su prepoznatljive. Sva ova fina vina pratili su odlični naresci tvrtke Buretić Bregi iz Matulja te istarski tvrdi sir i zreli sir Veli Jože iz dobro poznate istarske mljekare Latus.

Odaziv i reakcija kao posebna pohvala vinaru

Radovan Vukoje veliki je stručnjak kojeg je privilegija slušati kako priča. Zna svoj posao, specijalizirao se u Italiji, vjeruje u svoju viziju i to se vidi u svakoj čaši. Zanimljivo je spomenuti kako im je Kina važno tržište kao jedno od najbrže rastućih tržišta vina, on je to prepoznao i već je tamo osvajao nagrade za svoja vina. Osim vina, stalno ulaganje dovelo je do toga da proizvode i rakije, a bave se i maslinarstvom.
Vinarija Vukoje
Dokaz kvalitete njegovog rada svakako je okupljena publika na vinskim razgovorima. Razmislite o ovome: vina Vukoje teško je nabaviti u Zagrebu i Hrvatskoj općenito, a većina okupljenih gostiju došla je jer su pili ova vina i točno su znali da se ovo ne propušta.
Vinarija Vukoje

O kojim sam svim stranim vinima pisala saznaj ovjde.

Andrea Pančur

Fotografija: Rene Karaman