Dragana Dujić otkriva svoj recept za odličan stollen

Kolač Stollen

Ako ste veliki ljubitelj proizvoda od sourdough kvasca onda je recept za stollen definitivno za vas.  Popularnost sourdough kvasca sve više raste. Ono je zdravije i lakše probavljivije te se radi od svega četiri sastojaka – brašna, vode, soli uz dodatak divljeg kvasca koji se naziva starter. Njegova priprema je zahtjevna i dugotrajna, ali i itekako zanimljiva, stoga sam s vama odlučila podijeliti recept jedne prave zaljubljenice u kiselo tijesto, Dragane Dujić.

Dragana Dujić

Dragana Dujić iz Pule zaljubljenica je u tijesto i prava ovisnica o sourdough tijestu. Kako kaže Dragana, za pripremu sourdough tijesta potrebno je strpljenje i ljubav te poručuje da ako vam  to zanimljivo tijesto ne ispadne kako treba iz prve,ne trebate očajavati. Sourdough tijesto i jest toliko čarobno jer nikada ne ispadne isto te se u procesu rada uvijek spozna i nauči nešto novo. Sve njene pothvate iz sourdough svijeta možete pratiti na njenom odličnom Instagram profilu: 321_mijesi, a ja vam donosim njen recept za stollen.

Potrebni sastojci:

580 g brašna
140 g sourdough kvasca čvrstog
100 g šećera
250 g mlijeka
1 jaje i 2 žumanjka
1 žličica puna soli
170 g maslaca
1 exstrat vanilija i naranča @lidl_hrvatska
1 Korica nešpricanog limuna  i 1 žlica cimeta
Sve skupa bez maslaca ubaciti u mixer i miksati polako, dodavati maslac. Miksati na najmanjoj brzini dok se ne dobije glatko tijesto. Preklopiti par puta i pustiti da nadolazi na sobnoj temperaturi preko noći. Noć prije potrebno je voće namočila u rum.

Kolač stollen

250 g grožđica
200 g kandiranog voća @lidl_hrvatska
80 g blanširanih badema
40 g lješnjaka tostiranih
40 g oraha tostiranih
40 g pistacija
40 g brusnica
40 g marelica sve sta sam našla doma tu noć 😂

Ujutro tijesto se utrostručilo, potrebno je opet mikser na lagano, malo tijesto miksati pa dodati voće opet nekih 20 min. Prebaciti tijesto na radnu ploču koju je potrebno prije malo namastiti. Predoblikovati pa pustiti pola sata do oblikovanja. Zatim pustiti na plehu s papirom za pečenje, prekriti vrećicom i ubacila u pećnicu sa svjetlom da se dižu. Nakon 2 i po sata dizanja. Dok se nisu uduplali, ubaciti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i peći 45 min. Izvaditi pečene iz pećnice, pustiti 5 min,  izbosti ih dobro s čačkalicom. I obilno premazati s rastopljenim maslacem sa svih strana ( 250 g maslaca )

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: 321_mijesi

DRAGANA DUJIĆ, PULA

  • Draga Dujić

    Velika zaljubljenica je u tijesto i prava ovisnica o sourdough tijestu. Kako kaže Dragana, za pripremu sourdough tijesta potrebno je strpljenje i ljubav
  • RECEPT STOLEN

    Jedinstveni božićni kolač od kiselog tijesta.