Cabernet Sauvignon istarske vinarije Poletti peti najbolji u svijetu!

Pijero i Matteo Poletti

Održano je sedmo po redu natjecanje najboljih Cabernet Sauvignona svijeta, a među velikim se igračima našla istarska vinarija Poletti. I to na visokom petom mjestu! Provjerite zašto je ovo priznanje vrijedno tako puno i s kojim je vinom Poletti očarao najbolje svjetske stručnjake za vino. 

Cabernet Sauvignon 2015

Svjetski izbor najboljih Cabernet Sauvignon vina

Ako vam The Global Cabernet Sauvignon Masters 2020 ne znači mnogo, radi se o natjecanju gdje se biraju najbolja Cabernet Sauvignon vina iz cijelog svijeta i to već sedmu godinu za redom. Koliko je ovo natjecanje zapravo važno, možda najbolje govori odabir sudaca. Na vinskim su natjecanjima suci često iz različitih segmenata vinskog svijeta, ali ovdje se radi samo o najvećim stručnjacima. Žiri se sastoji od samo 8 sudaca, od kojih 7 ima titulu Master of Wine. Tu titulu na cijelom svijetu ima manje od 400 ljudi. 

Nagrada Poletti

Veliko priznanje za Hrvatsku, Istru i vinariju Poletti 

Biti prepoznat kao peti na ovoj razini stvarno je velika stvar i postignuće. Osvajanje nagrada uvijek je potrebno gledati u okviru konkurencije koja je bila, a ovdje je ona daleko iznad mnogih natjecanja. Ovdje se radi samo o jednoj sorti, velikom broju prijava iz cijelog svijeta i žiriju sastavljenom samo od najviše priznatih stručnjaka. 

U tom je kontekstu Poletti osvojio peto mjesto i to iza četiri vinarije koje su puno veće i poznatije na svjetskoj razini. Prve dvije su iz Australije, Landmeil Winery i McGuigan Winery, na trećem je mjestu Millaman vinarija iz Čilea, a na četvrtom najveća vinarija u Turskoj Kavaklidere Winery. 

Poletti je žiri osvojio svojim Cabernet Sauvignonom iz 2015. godine, što znači da se radi o odležanom vinu koje se posebno istaknulo čistoćom i svježinom. 

Vinogradi Poletti

Kakav je osjećaj osvojiti ovakvo priznanje? 

Odluku da se prijave na ovakvo natjecanje iz vinarije Poletti zapravo su donijeli na prijedlog Filipa Savića, višestrukog šampiona u sommelierstvu. On jer predložio da se vino pošalje na natjecanje kako bi se vidjelo kakvo je u usporedbi sa svjetskom konkurencijom. A kakav je osjećaj osvojiti ovakvo priznanje rekao nam je Petar Poletti: “Nagrada koju smo osvojili, ispunjava nas ogromnim zadovoljstvom i ponosom. Da i jedna mala vinarija kao što je naša može parirati s velikim i jakim igračima. To nam dokazuje da sve ove godine predanog i ozbiljnog rada u vinogradu, te ustrajnosti i usavršavanje procesa u podrumu, mogu dovesti do izuzetnih rezultata.” 

Matteo Poletti

Ovo svakako Hrvatsku i Istru stavlja na ozbiljnije vinske karte svijeta, a priču o tome što sve stoji iza vinarije koja nas je na toj karti pogurnula, provjerite ovdje

Andrea Pančur

Fotografije: Vinarija PolettiVINARIJA POLETTI, VIŠNJAN

  • PETAR POLETTI

    "To nam dokazuje da sve ove godine predanog i ozbiljnog rada u vinogradu, te ustrajnosti i usavršavanje procesa u podrumu, mogu dovesti do izuzetnih rezultata.” 
  • JESTE LI ZNALI?

    Njihovo najbolje vino Cabernet Sauvignon prepoznat od strane struke i proglašen 5. najbolji Cabernet Sauvignon u svijetu!