Pastry chefica Dragana Kovačević otkriva svoj omiljeni recept

Čokoladni desert Dragane Kovačević

Iako mislimo da je to nemoguće, svake sezone poznati Meneghetti Wine Hotel & Winery svoju ponudu podigne na još veću razinu. Takvim su načinom rada, zasluženo postali jedno od naših najluksuznijih odredišta za domaće i strane goste, a ono što se tu ističe je to da morate istaknuti baš sve. 

Drvored u Meneghettiju

Od ponude vina, hrane, ambijenta i smještaja, jedan dodatan dio o kojem se često priča kada se spomene Meneghetti, su deserti. Iza njih stoji poznata hrvatska pastry chef Dragana Kovačević o kojoj više možete provjeriti ovdje, a sada otkriva nešto stvarno ekskluzivno – recept za jednu od svojih najpoznatijih kreacija. Ako se usudite, pokušajte ovo kod kuće. 

Dragana Kovačević

WELCOME TO PARADISE – desert inspiriran Meneghettijem

Ovaj desert inspiriran je bajkovitim prizorom drvoreda  borova, prvim prizorom koji gost ugleda kada se otvore vrata ovog raja. Radi se o kombinaciji čokolade, borovih cvjetova i pinjola, nježnih sjemenki, skrivenih u šišarki bora.

Drvored

Čokoladni mousse sa cvijetom soli i borovim polenom:

150 g čokolade 70%kakaa

2 g cvijeta soli

250 ml slatkog vrhnja

2 jaja

2 žlice borovog meda

2 g borovog polena

2 žumanjka s medom mutiti na pari, dodati otopljenu čokoladu, lagano umiješati vrhnje  umućeno s polenom i na kraju nježno dodati bjelanjke pjenasto umućene sa soli.

Ohladiti mousse u kalupima od acetatne folije koje smo obložili čokoladom. Dekorirati granama od čokolade.

Čokoladni desert Dragane Kovačević

Med od borovih cvjetova

U proljeće, krajem ožujka, beru se cvjetovi bora, dok su još nerascvjetani i nisu ispustili polen. Peru se, prosuše u pamučnoj gazi, te se slažu u sterilizirane staklenke i pokrivaju slojevima šećera ili meda te se 40 dana čuvaju na suncu, hermetički zatvoreni.

Med od borovih cvjetova

Nakon toga se dobivena tekućina, specifičnog mirisa smole koja se procijedi i koristi kao sirup i lijek protiv kašlja. Okus tog meda  toliko je oduševio Draganu da je postao osnova za ovaj desert. Od meda pravi sladoled, a od cvjetova koji su 40 dana spavali u šećeru i iz kojih se procijedi med pravi crumble, koji je savršena kombinacija i podloga ovom desertu.

Med od borovih cvjetova

Crumble od borovih cvjetova i pinjola

250 g maslaca

250 g smeđeg šećera

400 g brašna tip 550

200 g praha dehidriranih cvjetova bora

2 g cvijeta soli

100 g pinjola

Cvjetove preostale nakon procjeđivanja meda rasporediti u tankom sloju na silkipat i dehidrirati 48 sati na 50 stupnjeva, a zatim samljeti u prah. Tako dobiven prah može se koristiti kao dodatak toplom mlijeku, čaju, kuhanoj rakiji. Čuva se u hermetički zatvorenoj kutiji i može stajati i par mjeseci.

Maslac, smeđi šećer, sol, brašno i prah borovih cvjetova umijesiti rukama dok se ne razrade grudice maslaca i cijela smjesa ne postane rahla. Zatim dodati pinjole i peći na 190 stupnjeva 15 min, uz povremeno miješanje.

Nakon pečenja smjesu ohladiti, te prstima razmrviti na sitnije grudice. Čuvati na hladnom i suhom mjestu, a koristiti kao dodatak sladoledima, moussevima, kremama, pečenom voću.

Kao dekoraciju korist dražeje od pinjola i time je cijela priča o ovom desertu zaokružena.

Dražeji od pinjola

Dražei od pinjola 

100 g tostiranih pinjola

100 g bijele čokolade

20 g mlijeka u prahu

10 g šećera u prahu

Pomiješati šećer u prahu i mlijeko u prahu. Temperirati čokoladu. Staviti pola čokolade u pinjole, dobro promiješati. Dodati pola suhe smjese, dobro promiješati. Za par minuta ponoviti postupak sa čokoladom i suhom smjesom.

Sretno!

Pratite Draganu na Instagramu: pastry_chef_dragana.kovacevic

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Slike: Meneghetti Wine Hotel & Winery

 



PASTRY CHEF DRAGANA KOVAČEVIĆ, MENEGHETTI

  • MENEGHETTI

    Zasluženo su postali jedno od naših najluksuznijih odredišta za domaće i strane goste koji svojom ponudom uvijek daju maksimum.
  • POSEBAN DESERT

    Ovaj desert inspiriran je bajkovitim prizorom drvoreda  borova, prvim prizorom koji gost ugleda kada se otvore vrata ovog raja.