Ovog vikenda ne propustite feštu u čast Malostonskih kamenica

Malostonska kamenica

Malostonska kamenica proslavila je poluotok Pelješac i uvrstila ga na gastronomsku kartu svijeta. Za njom uzdišu pravi gurmani diljem svijeta smatrajući da je upravo malostonska kamenica najukusnija i najsočnija na svijetu. 2020. godine upisana je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih  oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije. 

Malostonska kamenica postaje sinonimom ovoga područja, a dugogodišnje održavanje manifestacija potvrđuje njezinu važnost za područje destinacije Pelješac i cijele Dubrovačko – neretvanske županije. Dan malostonske kamenice tradicionalno se održava svake godine u mjesecu ožujku, a upravo taj mjesec postaje i mjesecom kamenice, jer se smatra da je upravo tada najpunija i najukusnija. 

Festa u Brijesti

Na ovogodišnjoj Festi u Brijesti 18.03. posjetitelji će obilaziti brodove i maune lokalnih školjkara; Obrt Štica, AP Brijesta, Božović, Dagnja, Braća Lazić te obrt Petra i uživati u toj svježoj deliciji, tek izvađenom iz mora. Pokapanom sa nekoliko kapljica limunovog soka, baš na način kako je i sami domaćini preferiraju uz zvukove dalmatinske pjesme i pelješko vino, posjetitelji će doživjeli čar tradicije i života lokalnog stanovništva, dok će ugostiteljski objekti u Stonu i okolici nuditi raznoliku paletu peljeških okusa. 

Malostonska kamenica

Malostonska kamenica priprema se na razne kreativne načine u lokalnim restoranima i konobama, no ipak, svi su suglasni da je najukusnija kada je svježe izvađena iz mora, dakle sirova te pokapana s tek nekoliko kapi limunovog soka baš na način kako je i domaćini preferiraju uz vrhunska vina peljeških vinara Rukatca, Plavaca, Postupa i Dingača od Ponikava do Potomja.

Jedinstveni okus najbolje kamenice i kušnja 50-tak različitih vina peljeških proizvođača zasigurno nikoga neće ostati ravnodušnim.

Pored Malostonske kamenice Europska komisija je 10. veljače 2021. godine u Službenom listu Europske unije objavila da su „Ponikve“ upisane u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI), čime su postale 17. zaštićena oznaka izvornosti hrvatskih vina čiji je naziv registriran u EU, a čiji  je cilj označavanje proizvoda, odnosno vina te isticanje naziva lokaliteta Ponikve u skladu s propisima EU zbog lakšeg prepoznavanja posebnosti svih odlika vinogradarskog lokaliteta. Brojni posjetitelji moći će kušati vina Željka i Josipa Ledinića te vina Marlais iz Ponikava te  bogatu i raznovrsnu paletu vina PZ Putniković, Peljeških vrhova PZ Janjina, mladog vinara Bezeka iz Janjine. Iz najpoznatijeg hrvatskog vinogradarskog kraja Potomja stižu nam vina vinarije Matuško, Borisa Violića, Matkovića, te iz Kune Pelješke vina Violić i Jurović.

Festa u Brijesti

Kamenica je u ožujku puna joda, selena, cinka i kroma, dođite i uživajte u njihovom okusu u petak u Brijestu na pelješke delicije i glazbu uživo. Program  počinje u 11.00 sati, dođite i uživajte poručuju iz udruge Stonski školjkari i pelješki vinari.

Festa u Brijesti

PROGRAM DOGAĐANJA:

Brijesta, 18. ožujka 2023.  

Brijesta, Riva, od 11:00 – 17:00 sati

 • Degustacija malostonske kamenice na maunama školjkara u Brijesti 
 • Prezentacija peljeških vina 
 • Degustacija raznih morskih specijaliteta 
 • Humanitarna prodaja lokalnih slastica udruge Liga protiv raka- Pelješac, Korčula, Mljet, Lastovo“
 • Udruga „ Udruga Djeca Pelješca“ – izlaganje proizvoda 
 • Nastup HKUD „Stoviš Ston – Glazba Ston

Brijesta

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

 Brijesta

 • FEŠTA U BRIJESTI

  Na ovogodišnjoj Festi u Brijesti 18.03. posjetitelji će obilaziti brodove i maune lokalnih školjkara; Obrt Štica, AP Brijesta, Božović, Dagnja, Braća Lazić te obrt Petra i uživati u toj svježoj deliciji, tek izvađenom iz mora.
 • PROGRAM

  Degustacija malostonske kamenice na maunama školjkara u Brijesti 
  Prezentacija peljeških vina 
  Degustacija raznih morskih specijaliteta 
  Humanitarna prodaja lokalnih slastica udruge Liga protiv raka- Pelješac, Korčula, Mljet, Lastovo“
  Udruga „ Udruga Djeca Pelješca“ – izlaganje proizvoda 
  Nastup HKUD „Stoviš Ston – Glazba Ston