Nikola Benvenuti otkriva kako je proveo zadnja dva mjeseca

Obitelj Benvenuti

Ako ste pratili moje tekstove do sada, mogli ste vidjeti da sam pričala s puno vinara i ugostitelja o tome što za njih znači ova situacija i kakvi su planovi za dalje. Na red je došla jedna posebna priča jer se radi ne samo o poznatom istarskom vinaru, nego i o predsjedniku Vinistre. Nikola Benvenuti ispričao mi je kakvi su planovi za dalje. 

Vina Benvenuti

Prvo malo da vam predstavim vinariju. Benvenuti vinarija nalazi se u mjestu Kaldir u Istri, a proizvode ozbiljna i nagrađivana vina od autohtonih sorata. U svojoj su proizvodnji usredotočeni baš na te autohtone sorte i mikrolokacije, a njihova je kvaliteta već dugo prepoznata na tržištu. Pokupili su brojne svjetske nagrade na prestižnim natjecanjima kao što je Decanter, IWC, te na regionalnim i domaćim natjecanjima. Pa tako njihova zadnja etiketa teran Santa Elisabetta vino koje je već svih osvojilo. Radi se o teranu s istoimene pozicije vinograda u blizini Motovuna koje je na Decanteru osvojilo najveće svjetske kritičare i autoritete.

A ako slučajno ne znate za Vinistru, ne brinite i to ćemo sada ispraviti. Radi se o međunarodnoj izložbi vina i vinarske opreme koja se tradicionalno održava u Poreču i svake godine okuplja sve više gostiju i izlagača. Promiče vinsku kulturu i kvalitetu istarskih vina, rakija i maslinovog ulja. A sada riječ prepuštam Nikoli. 

Vinogradi vinarije Benvenuti

Koji su zapravo bili konkretni problemi i najveći gubitak za vinare u “korona” situaciji? 

Najveći problem je svakako prodaja koja je praktički stala ili je svedena na minimum i onda to uzrokuje cijeli niz drugih problema. Od otežane likvidnosti do toga da vinari neće imati mjesta gdje prihvatiti novu berbu. To sve može utjecati na ponudu i cijene na tržištu. 

Osim toga, problem je što prihoda nije bilo, a troškovi su ostali. Pogotovo oni koji se odnose na vinogradarstvo i koji su tu cijelu godinu. Vinograde treba i dalje obrađivati i tretirati kako ne biste smanjili kvalitetu naredne berbe. 

Obitelj Benvenuti

Što je gore – ovakva situacija ili loša godina i kakav je plan nakon što ovo prođe? 

Ova situacija je bila nova za sve nas i teška je jer je neizvjesna. Na lošu godinu nekako možemo reagirati. Možemo napraviti promjene u proizvodnji, drastično smanjiti prinose i slično. 

A što se tiče planova, naša prodaja se većinom bazira na ugostiteljstvu i ona kreće zajedno s tim dijelom. Trebat će vremena za oporavak sigurno. Mi imamo sreću da izvozimo oko 30% svoje proizvodnje u 12 različitih zemalja koje su se dijelom počele oporavljati.

Kako provodiš vrijeme? Gdje ima više posla? 

Sada smo maksimalno posvećeni vinogradu, a lagano kreće i drugi dio promocije i prodaje. Vrijeme nam je jako lijepo pa su se radovi mogli odraditi na vrijeme, a u podrumu punimo novu berbu malvazije koja će uskoro na tržište. Sada svakako znamo da moramo biti spremni na ovakve situacije koliko god je to moguće. Siguran sam da je to sad iza nas i da ćemo izvući nešto dobro i pozitivno iz svega ovoga. 

Vinogradi Benvenuti

I zanima me malo o Vinistri – što znači odgađanje za vinare i imate li možda novi datum? 

Da, Vinistru smo morali odgoditi, s obzirom da još uvijek nisu moguća veća okupljanja. Vinarima sigurno nije drago zbog Vinistre i trenutno svi trpimo posljedice situacije. Svima nam je potrebna promocija pa sada moramo pronaći nove načine i kanale promocije i prodaje. Sve je ovo jedan veliki izazov. 

To je bilo od vinara, a mi s druge strane možemo iskoristiti bogatu ponudu na našem tržištu te kupnjom podržati naše vinare. O istarskim vinarima istražite više ovdje.

Andrea Pančur

Fotografije: Benvenuti



VINARIJA BENVENUTI, KALDIR

  • NIKOLA BENVENUTI

    Siguran sam da je to sad iza nas i da ćemo izvući nešto dobro i pozitivno iz svega ovoga. 
  • ISTIČEM

    Teran Santa Elisabetta vino koje je već svih osvojilo. Radi se o teranu s istoimene pozicije vinograda u blizini Motovuna koje je na Decanteru osvojilo 96/100 bodova.