Tri svjetske nagrade stigle u novu istarsku destileriju

Marin i PaoloGin je već stoljećima jedno od najpopularnijih pića na svijetu, a o tome koliko je danas popularan svjedoči i činjenica da je najzastupljenije žestoko piće u koktelima. Bez obzira na to pijete li gin&tonic ili neki drugi koktel, najvažniji sastojak je svakako gin. A na tom području Hrvatska počinje dobivati svog predstavnika na svjetskoj razini. Znate li da se u Istri proizvodi gin koji je u kratkom periodu odnio već tri nagrade na svjetskoj razini? 

Pink Robin gin

Boutique destilerija iz Istre, Imagine Spirits proizvodi gin Pink Robin koji je do sada u Vrsar odnio već tri nagrade i to jednu iz Londona, jednu s međunarodnog sajma u Splitu i jednu iz Frankfurta. 

 

  • The World Gin Awards u Londonu – Pink Robin osvojio je nagradu u kategoriji Flavoured gina
  • Međunarodni sajam GAST 2020 u Splitu – zlatna medalja 
  • Frankfurt International Trophy u Frankfurtu – zlatna medalja za najbolji destilat iz Hrvatske 

 

Istražila sam kako izgleda proizvodnja gina u Imagine Spirits destileriji i što to dva prijatelja, Marin Maras i Paolo Sciavartini rade drugačije da su svojim proizvodima osigurali takvu kvalitetu. 

Pink Robin Gin tonic

Što to rade drugačije od drugih? 

Ono što sigurno utječe na kvalitetu gina je činjenica da u svojoj proizvodnji ne koriste šećere, arome i umjetne boje. Okus, boja i miris njihovih ginova dobivena je prirodno. Za proizvodnju koriste organski uzgojene namirnice ubrane lokalno i premium alkohol poljoprivrednog podrijetla dobivenog od žitarica.

Osim toga, proizvode u manjim količinama i to posebno zanimljivim procesom “Double Vapour Infusion”. Radi se o metodi u kojoj sastojci, u ovom slučaju trave i bobičasto voće, ne dolaze u dodir alkoholom nego su postavljeni u posebne košare iznad alkohola. Alkoholne pare se prokuhavanjem miješaju sa sastojcima, a zatim se para kondenzira u tekućinu. Na kraju se dodaje voda, kako bi se smanjila jačina alkohola. Istom je metodom nastao i nagrađeni gin Pink Robin. 

Marin Maras

Istarski Pink Robin – među najboljim Flavoured ginovima na svijetu 

Za sve koji ga još nisu imali prilike probati, radi se o izrazito mirisnom i aromatičnom ginu u kojem se miješa čak 12 sastojaka. Specifično ovdje je to što se zapravo radi o suhom ginu, sličnijem klasičnom London Dry ginu, što nije uobičajeno za ovakve cvjetne okuse.  

Poseban okus postignut je dodavanjem sastojaka na četiri klasična sastojka gina – bobice smreke, sjemenke korijandera, korijena anđelike i orisa. Tako su u ovaj gin dodane 3 različite vrste papra, 3 citrusa, cvjetovi lavande i bademi. Osim toga, nakon proizvodnje mjesec dana macerira s bobicama aronije koje mu na kraju daju i specifičnu boju. 

Pink Robin gin etiketa

Za potpunu priču važno je paziti na detalje 

Kako bi se na kraju dobio stvarno vrhunski proizvod, potrebno je posvetiti se svakom detalju. Postoji ovdje mnogo koraka na koje je važno obratiti pažnju, a koji vam možda ne bi uopće pali na pamet. Na primjer, u ovoj se destileriji koristi isključivo ručno rađen kotao od bakra, izrađen po posebnom nacrtu. I to ne zato što je to zanimljivo za priču, nego zato što bakar apsorbira spojeve koji sadrže sumpor i stanice kvasca koje nastaju tijekom fermentacije, a koji se ne smiju nalaziti u destilatu. Osim toga, bakar poboljšava kvalitetu i aromu konačnog proizvoda. 

Čak je i boca u kojoj se ovaj gin prezentira posebno osmišljena. Dizajn s oktagonalnim stranicama i debelim dnom boci daje čvrstoću, a na džin bacaju posebno svjetlo. Uz ručno crtane ilustracije na etiketi, ovaj gin izgleda vrhunski, a sudeći prema nagradama, takvog je i okusa. 

O vrhunskim istarskim proizvodima više istražite na linku ovdje.

Andrea Pančur

Fotografije: Boško LjepovićIMAGINE SPIRITS DESTILERIJA, VRSAR

  • PROIZVODNJA

    Za proizvodnju koriste organski uzgojene namirnice ubrane lokalno i premium alkohol poljoprivrednog podrijetla dobivenog od žitarica.
  • SVJETSKE NAGRADE

    Veliki uspjeh za novu destileriju, pokupili nagrade u Londonu, Frankfurtu i Splitu.