Bili smo na svečanom otvaranju nove vinarije hotela Meneghetti koja nas je ostavila bez daha

Miroslav Plišo

 Napokon smo dočekali otvaranje novog kompleksa vinarije Meneghetti Wine Hotel & Winery. Arhitektonsko remek-djelo u maloj istarskoj općini Bale predstavio je osnivač brenda Meneghetti, Miroslav Plišo, zajedno sa suprugom Romanom Kajfež, koji su započeli stvarati svoju priču prije više od dvadeset godina. 

Meneghetti svečano otvaranje

Ovaj je petak Meneghetti Wine Hotel & Winery službeno otvorio novu vinariju u užem krugu suradnika i kolega iz vinskog i hotelijerskog svijeta. Sudionici su imali priliku upoznati se s radom koji je prethodio ovom važnom koraku u povijesti Meneghettija.

Meneghetti vinarija

Kompleks se prostire  na 15.000 m², a uz postojeći hotel, tu se nalazi vinski podrum s privatnom VIP degustacijskom salom, prostorom za arhivska vina i maslinova ulja Meneghetti, kušaonicom te zgradom za proizvodnju vina. Kao i ostatak imanja Meneghetti, novi vinski kompleks predstavlja vrhunski spoj modernog i tradicionalnog koji se u potpunosti stopio s prirodom.

Uz vrhunska vina Meneghetti, cjelokupno je iskustvo bilo prožeto i odabranim delicijama iz nadaleko poznate Meneghettijeve kuhinje.

Na predivnoj livadi, uz savršen pogled na Meneghetti vinograd, uživali smo u vinima i delicijama, slušajući riječi svih onih koji su svaki na svoj način pridonijeli ovom čudu.

Svečano otvaranje

Za početak nas je pozdravio sommelier Filip Božić. Edi Pastrovicchio, načelnik općine Bale, zahvalio se domaćinu što je upravo Bale odabrao da u njemu ‘realizira svoj san’, a potom se uzvanicima obratio i Miroslav Plišo, generalni direktor Meneghettija. Veliko zadovoljstvo novim vinskim podrumom iskazali su dugogodišnji enolozi Damir Bosek te svjetski priznati Walter Filiputti.

Dva desetljeća stvaranja Meneghetti remek djela

Miroslav Plišo, zajedno sa suprugom Romanom Kajfež, krenuo je u proizvodnju vina, maslinova ulja i stvaranje luksuznog turističkog kompleksa prije više od dvadeset godina. Danas ćete u ovom predivnom komplesku pronaći luksuzne vile s bazenima, hotel, odličan restoran, vinograde, maslinike, vinariju i kušaonicu. 

Meneghetti wine

Ideja iza ovog remek djela, bila je istaknuti bogato povijesno naslijeđe ovog područja.

Vinski podrum koji je polu-ukopan izgledom podsjeća na bunker ili vojni hangar. Arhitektonsko rješenje, čiji je autor arhitekt Leonid Zuban, savršeno se povezao  s najvećom vojnom utvrdom Austrije na Mediteranu u neposrednoj blizini. Davni vlasnik Stancije Meneghetti, krajem 19. stoljeća, svojim vinom i maslinovim uljem opskrbljivao je časnike Austro – Ugarske vojske čije obrambene utvrde svjedoče o tom vremenu i danas.

Meneghetti iskustvo za prave hedoniste

 Ovo divno okruženje postalo je neizostavno mjesto svakome tko odluči posjetiti Istru, a dočekat će ih niz zanimljivih programa – od vrhunskog wine flighta praćenog kreativnim zalogajima, preko vođenog obilaska vinarije do privatne degustacije vertikale nadaleko poznatog Meneghetti Reda.

Meneghetti wine

Probajte samo zamisliti da sjedite na terasi i gledate u jedinstven zalazak sunca, uživate u savršenom vinu starom 15 godina uz najbolje što istarska kuhinja nudi spremljeno od Meneghettijevih chefova na čelu s iskusnim Damirom Pejčinovićem. I sve to kušati uz maslinova ulja Meneghetti koja iz godine u godinu potvrđuju svoju kvalitetu brojnim nagradama na natjecanjima.  Luksuz koji ovdje možete iskusiti je neprocjenjiv, ali i pravo gastronomsko iskustvo. Ova divna vinarija zasigurno je zaokružila ovu već tako posebnu i bogatu Meneghetti priču.

Za sve željne čistog hedonizma, vidimo se u Balama!

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: meneghetti_istria

MENEGHETTI WINERY, BALE

  • MENEGHETTI

    Kompleks se prostire na 15.000 m², a uz postojeći hotel, tu se nalazi vinski podrum s privatnom VIP degustacijskom salom, prostorom za arhivska vina i maslinova ulja Meneghetti, kušaonicom te zgradom za proizvodnju vina. Kao i ostatak imanja Meneghetti, novi vinski kompleks predstavlja vrhunski spoj modernog i tradicionalnog koji se u potpunosti stopio s prirodom.
  • MIROSLAV PLIŠO

    Miroslav Plišo, zajedno sa suprugom Romanom Kajfež, krenuo je u proizvodnju vina, maslinova ulja i stvaranje luksuznog turističkog kompleksa prije više od dvadeset godina.