Meneghetti Wine Hotel & Winery gradi novu vinariju na 15.000 m²

Restoran I hotel Meneghetti terasa

Izvrsne vijesti stižu iz Meneghetti Wine Hotel & Winery! U istarskim Balama započeli su gradnju novog kompleksa vinarije koji bi do kraja godine trebao primiti i prve goste. Kompleks će se prostirati na 15.000 m², u nastavku imanja na kojem danas stoji hotel, a sastojat će se od niza objekata – vinskog podruma s privatnom VIP degustacijskom salom, prostorom za arhivska vina i maslinova ulja Meneghetti, kušaonicom te zgradom za proizvodnju vina. Kao i ostatak imanja Meneghetti, novi će vinski kompleks predstavljati vrhunski spoj modernog i tradicionalnog koji se u potpunosti stopio s prirodom, kao što se već na nacrtima može i vidjeti.

Tijekom svoja dva desetljeća, imanje Meneghetti postalo je prepoznatljivo kao mjesto na kojem priroda susreće luksuz te će ovim projektom i vinarija Meneghetti u potpunosti zaživjeti u istom tonu – na najvišoj razini usluge i ponude.

Čaše Meneghetti vina

Meneghetti Wine Hotel & Winery

Evo što kaže tim Meneghetti: “Mi u Meneghetti Wine Hotel & Winery neprestano tražimo nove izazove te kao predvodnici novih ideja podižemo ljestvicu kvalitete proizvoda i usluga na regionalnoj hotelijerskoj i enogastronomskoj sceni. U prosincu 2013. prvi smo u Hrvatskoj postali članom svjetske prestižne grupacije Relais & Chateaux. Bez obzira što smo u tom trenutku bili hotel sa samo četiri smještajne jedinice, restoranom i malenom vinarijom, naše znanje, ustrajnost, profesionalnost i kvaliteta bili su ključ tog uspjeha.”

Bazen hotel Meneghetti

Vina Meneghetti

Od prve berbe 2003. njihova su vina sinonim za vrhunski spoj prirode i rada ljudskih ruku. U vinogradima se krije prava duša njihovih vina: terroire koji svjedoči o sponi između lokacije, mikroklime, sastava tla i drugih ključnih elemenata koji su u Istri prisutni od pamtivijeka. Stoga, u želji da posjetiteljima dodatno približe blagodati našeg podneblja, 2014. su otvorili novu vinariju i kušaonicu koju su tijekom godina posjećivali brojni novi, ali i stalni gosti, stvarajući neočekivana prijateljstva.

Meneghetti boca vina Black label

Njihove četiri sorte maslinova ulja – bjelica, buža, rosulja i leccino, postavila su novi trend monokultivara u Istri gdje je dotadašnja praksa bilo miješanje različitih maslinovih ulja. Još 2006. godine u Rimu, na najprestižnijem ocjenjivanju maslinovih ulja koje se tada zvalo L’Extravergine, a danas Flos olei, njihova je buža pod komercijalnim imenom Izbor proglašena najboljim maslinovim uljem na svijetu u kategoriji intenzivno voćnih okusa u konkurenciji 6000 maslinovih ulja iz cijeloga svijeta. To je je predstavljalo prekretnicu koja je Istru stavila pod svjetla reflektora te su takve nagrade otada počele redovito pristizati u ovu regiju. Flos olei je tako ove godine Istru šesti uzastopni put proglasio najboljom maslinarskom regijom na svijetu.

Drvored na Meneghetti imanju

Vinarija Meneghetti u 2021.

Dvadeset uspješnih godina od revitalizacije nekoć napuštenog imanja prošlo je u trenu. Od samo dvije etikete vina u početku, danas broje njih devet. Od samo 6 tisuća boca koje su radili u početku, danas su bliže 100.000. S uljem su ostali na četiri etikete, kao i na samom početku, ali proizvode značajno veće količine. No nisu stali, na kvaliteti rade konstantno. Nove etikete, nove količine i novi gosti iziskuju nove i veće prostore. Stoga su odlučili ponovno podići ljestvicu ponude i sadržaja u svojoj luksuznoj oazi mira. Nakon dugotrajnog projektiranja i zahtjevnih priprema, ovih su dana započeli s radovima na novom vinskom kompleksu koji će izgraditi istočno od glavne hotelske zgrade, svega 100 metara od glavnog ulaza u imanje. Po dolasku, prvo ćete ugledati zgradu u kojoj ćete u opuštenoj atmosferi moći kušati i kupiti njihova vina i maslinova ulja.

Meneghetti projekt nove vinarije

U neposrednoj blizini nalazit će se zgrada proizvodnje u kojoj će iz svega onog što im priroda da stvarati vina Meneghetti. Samo nekoliko koraka dalje, njihova vina koja zahtjevaju dugogodišnje sazrijevanje, u jedinstvenom će vinskom podrumu čekati da dođu do vas. Vinski podrum koji je polu-ukopan izgledom podsjeća na bunker ili vojni hangar. Arhitektonsko rješenje predstavlja svojevrsni hommage vremenu kada je u Istri, ali i neposredno pored njih bila najveća vojna utvrda Austrije na Mediteranu i kada je davni vlasnik Stancije Meneghetti, krajem 19. stoljeća, svojim vinom i maslinovim uljem opskrbljivao časnike Austro – Ugarske vojske čije obrambene utvrde svjedoče o tom vremenu i danas.

Nova vinarija Meneghetti iz zraka

U podrumu će se nalaziti vina koja odležavaju u drvenim hrastovim bačvama, VIP degustacijska sala, prostor za arhivska vina te prostor za maslinova ulja. Novi kompleks bit će potpuno uklopljen u prirodno okruženje te će nastaviti dizajnerske smjernice koje su zacrtali 2001. godine. Priznaju, izgradili su nešto suvremeno, temeljeno na tradiciji i prošlosti koji ih i danas nadahnjuju, ali kojoj nisu robovali.

Projekt nove vinarije Meneghetti

Noviteti

Istarski poluotok dom je malvazije, autohtone domaće sorte bijelog grožđa. Iako je istarska malvazija dio velike obitelji Mediteranskih malvazija, najnovija istraživanja su potvrdila posebnost, potpuno jedinstvenu DNK i autentičnost upravo tog istarskog varijeteta. Oni su, poštujući prošlost Mediterana i Istre, kao važne sastavnice cijelog okruženja, Malvaziji posvetili posebnu stranicu svoje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Danas imaju ni manje ni više nego četiri etikete te sorte, od čega je jedna dubrovačka te tri istarske.

Posjed Meneghetti iz zraka

Dubrovačka, originalno Malvasia delle Lipari (prema otoku u Eolskom arhipelagu – Le Isole Eolie, poznatom još i po vulkanu Stromboli), koju su Dubrovački pomorci u 15. stoljeću donijeli i posadili u dubrovačkom zaleđu (Konavle) i od koje se stoljećima rade uglavnom slatka vina, u „radionici Meneghetti“ pronašla je svoj potpuno drugi smisao, kao suho vino. Ostale tri etikete Malvazije – naše istarske, prezentiraju velike mogućnosti ove sorte i njezinu stvarnu moć, a zadnja među njima izlazi upravo ove godine. Ekskluzivnu premijeru nova je etiketa doživjela upravo na dan otvaranja hotela – 13. ožujka 2021., koju je predstavio domaćin i generalni direktor imanja, g. Miroslava Pliše. No, nemojte ostati iznenađeni i brojnim drugim novitetima koje možete očekivati u novoj vinariji, ne samo u sferi vinskih etiketa. Ta će iznenađenja sačuvati za sve vas koji ih odlučite posjetiti. Potražite više o njima na linku ovdje.

Pratite Meneghetti Wine Hotel & Winery na Instagramu : meneghetti_istria

Pratite Andreine priče: andrea_pancur



MENEGHETTI U BALAMA GRADI NOVU VINARIJU NA 15.000 m²

  • ŠTO ĆE BITI U PODRUMU?

    U podrumu će se nalaziti vina koja odležavaju u drvenim hrastovim bačvama, VIP degustacijska sala, prostor za arhivska vina te prostor za maslinova ulja.
  • CILJ

    Cilj im je podići ljestvicu ponude i sadržaja u svojoj luksuznoj oazi mira. Stoga su s radovima započeli kako bi sve bilo gotovo do kraja godine.