Na prvom ocjenjivanju hrvatskih jantarnih vina, vinarija Kabola odnijela prva tri mjesta

Ocjenjivanje jantarnih vina

Malvazija Unica 2019. Marina Markežića Kabole iz Momjana pobjednica je prvog ocjenjivanja hrvatskih maceriranih bijelih vina Amber Wines održanog u Esplanade Zagreb Hotelu u sklopu projekta iVino. Drugo mjesto osvojila je Malvazija Amfora iste berbe i iz iste vinarije, macerirana u ukopanoj glinenoj posudi. Kabolino je i trećeplasirano vino, Muškat momjanski 2020., također maceriran u amfori. U kategoriji zlatnih jantarnih vina su i Orange Malvazija 2020. novigradske vinarije Pervino te Aromano 2017., vino od sivog pinota vinarije Bolfan Vinski Vrh iz Hrašćine u Hrvatskom Zagorju.

Na ocjenjivanje jantarnih (narančastih ili orange) pristiglo je 36 uzoraka iz cijele Hrvatske, od Baranje do Korčule. Ocjenjivali su enolozi dr. sc. Ivana Vladimira Petric iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i samoborski vinar, proizvođač bermeta Antun Filipec, sommelieri Darko Lugarić i Tomislav Zdunić, Žarko Stilin iz udruženja Kvarner Wines te Ivan Dropuljić, osnivač i direktor Međunarodnog festivala vina i kulinarstva Zagreb vinocom.

Amber wines

Srebrna priznanja osvojila su vina Marmor Collis 2019. od sorata johanniter, chardonnay i graševina moslavačkog vinara Antuna Glavice, Graševine Koria 2017. i 2018. vinarije Kutjevo, Primus Pinot sivi Orange 2018. zagorske vinarije Bolfan Vinski Vrh, Graševina Orange 2012. vinarije Kalazić iz Batine u Baranji te Coletti Amfora Pinot grigio 2018. i Coletti Neuburger 2018. Franje Kolarića s Plešivice.

Brončana su Sivi pinot 2019. i Malvazija 2018. vinarije Ipša iz Livada u Istri, Istraditional 2016. Brune Trapana iz Šišana, Žlahtina Festivum 2019. Antona Katunara iz Vrbnika, Kujundžuša riserva 2016. vinarije Grabovac iz Prološca te Amphore cuvee 2019. (sivi pinot, rizling, chardonnay i sauvignon) R & J Boutique winery iz Svete Jane na Plešivici.

Ocjenjivanje jantarnih vina

Amber Wines organizirali su Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino. To je šesto specijalizirano ocjenjivanje, nakon ružičastih vina Drink Pink, mješavina crnih sorata Red Blend, pjenušaca The Flute Stars, vina u Bag-in-boxu te bijelih mješavina White Blend.

Jantarna vina rade se od bijelih sorata onako kako nastaju crvena: produženom maceracijom, odnosno namakanjem kožica bobica u moštu pa vinu danima, mjesecima ili dulje od godine, ovisno o viziji vinara. Tamnije su boje, snažnijeg mirisa, punijeg tijela i izraženije strukture i poslužuju se uz jaču hranu nego “obična” bijela, a često se uživa i u njima samima.

Ocjenjivanje jantarnih vina

Uspjehu ocjenjivanja Amber Wines pridonijeli su vrijedni domaćini iz Esplanade Zagreb Hotela koji su pripremili vina za posluživanje te okrijepili ocjenjivače nakon napornog rada.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite na Instagramu: kabolawinery

Hotel Esplanade, Zagreb

  • JANTARNA VINA

    Jantarna vina rade se od bijelih sorata onako kako nastaju crvena: produženom maceracijom, odnosno namakanjem kožica bobica u moštu pa vinu danima, mjesecima ili dulje od godine, ovisno o viziji vinara.
  • AMBER WINES

    Amber Wines organizirali su Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino. To je šesto specijalizirano ocjenjivanje, nakon ružičastih vina Drink Pink, mješavina crnih sorata Red Blend, pjenušaca The Flute Stars, vina u Bag-in-boxu te bijelih mješavina White Blend.