Marko Jurišević glavni sommelier i ambasador vinarije Roxanich

Marko Mauri

Svaki put kad posjetim Istru obavezno stanem u Roxanich Wine & Heritage hotel, a kada tamo stanem obavezno popričam s Markom. Odlučila sam mu postaviti nekoliko pitanja tako da i vi vidite što sve stoji iza iskustva ovog mladog i ambicioznog budućeg enologa.

Marko Jurišević, u hotelu i vinariji Roxanich radi kao sommelier a do 1. kolovoza ove godine vodio je njihov novootvoreni restoran. Svoje iskustvo i znanje skupljao je godinama na nekim od najzanimljivih poslova u vinarstvu i gastronomiji. Studirao je vinarstvo i vinogradarstvo na sveučilištu u Udinama, tamo je završio tečaj o zimskoj rezidbi vinove loze, a ima i položen prvi stupanj sommelierstva. Njegova priča puna je interesantnih projekata, a s obzirom na njegov entuzijazam i ambiciju, sigurna sam da je ovo tek početak.

Marko Mauri u vinogradu

Kako to da si izabrao studij u Italiji?

Za studij u Italiji opredijelio sam se zbog dobrog poznavanja talijanskog jezika i tadašnjeg mišljenja o kvalitetnijem studiranju. Talijanska vina imala su ugled naspram naših, pa sam vidio priliku u tome da doprinesem podizanju kvalitete istarske eno gastro scene.

Znam da nije jednostavno izdvojiti samo neke, ali koja iskustva su ti bila najzanimljivija?

Ima toga dosta, ali evo možda prvi koji bih izdvojio je rad kao pomoćni enolog u Agrolaguninom podrumu u Brtonigli gdje se 2013. godine prerađivala Istarska malvazija iz svih dijelova Istre. Jedno od najneobičnijih iskustva mi je bilo u zimu 2014. godine kada sam bio rezač na zimskoj rezidbi u vinogradima obitelji Cosulich na otoku Susku. Radio sam 17 dana na egzotičnom otoku gdje loza raste doslovno iz pijeska, a od raznih patogena štiti je morska sol i vjetar!

Radio sam kod vinara Franca Armana, u vinariji Ivana Damjanića, konobario po lokalnim klubovima i raznim eventima na području Istre. Zatim u vinariji i destileriji Rossi, gdje sam između ostalog pomagao u stvaranju njihove nove linije destilata, a u restoranu “Peterokutna kula” kreirao sam svoju prvu vinsku kartu.

Marko Jurišević

Što trenutno radiš i što u tom poslu najviše voliš?

Trenutno radim za vinariju Roxanich, kao sommelier, a ujedno radim stimulaciju prodaje vina unutar i van hotela i vinarije. Radim edukacije o Roxanich vinima našem i ostalom osoblju, stvaramo nove koncepte vinskih tura, promocije i slično. Sve ovo za mene je veliki izazov i odgovornost što me motivira da postanem još bolji. Živim to što radim u pravom smislu riječi, a najljepši osjećaj mi je kada pričam gostu ili kupcu o nekom vinu, jelu ili istarskoj ponudi i oni osjete moju iskrenu strast i ljubav prema poslu kojeg radim.

S obzirom na to da si radio s dosta vinara, što mi možeš reći o Roxanich vinima?

Roxanich vina poznata su po dugo maceriranim bijelim vinima i crvenim vinima koja dugo odležavaju. Fascinira me činjenica da su sva vina dobivena spontanim fermentacijama s vlastitim kvascima. Kod takvih vina možemo osjetiti pravu sortnost i istinski terroir, a potencijal vina je isključivo preslika kvalitetne godine i rada u vinogradu. Baš ta filozofija prirodnog i iskrenog vinarenja gdje nema dobrog vina bez vremena, me najviše privukla da postanem dio Roxanich tima.

Sommelier Marko Jurišević

Što misliš gdje je budućnost vina?

Mislim da je budućnost svakako u biodinamičkim vinima, dobivenim spontanim fermentacijama s divljim kvascima i minimalnim utjecajem sintetskih enoloških sredstava pri njihovom održavanju. Treba educirati buduće generacije vinara o tome, reducirati upotrebu klonova iz rasadnika i poticati vinogradare da koriste stare i što izvornije autohtone sorte. Smatram da vinska publika postaje sve više osviještena o tome što svakodnevno unosi u vlastiti organizam vinom i hranom.

Kakva ti vina osobno preferiraš i koje ti je omiljeno Roxanich vino?

Najteže pitanje! Mislim da je svako vino koje se može piti i kojeg želiš čašu više, dobro. Pogotovo ako prati atmosferu za stolom, tanjur i stanje uma! Volim izbalansirana vina koja se lako piju, kupaže bijelog pinota, chardonnaya, malvazije i sauvignona, ne predugo macerirane i odležane i punijeg tijela, a najbolje Roxanichevo vino za mene je trenutno Sauvage iz 2011. godine.

I za kraj, kakvi su ti planovi za budućnost?

Uhhh ima ih. Planovi mi se stalno mijenjaju kroz godine i radno iskustvo koje stječem iz dana u dan. Prvi cilj mi je da se što bolje snađem u novoj ulozi brand ambasadora za Roxanich vina, a pored toga volio bih iskoristiti očev poslovni prostor u centru Poreča i pretvoriti ga u art & natural wine shop. Volio bih početi stvarati svoju priču, ali sve u svoje vrijeme.

Pratite Marka Jurišević na Instagramu: maurimarko

Pratite Andreine priče na : andrea_pancur



SOMMELIER MARKO JURIŠEVIĆ

  • RADI

    Kao glavni sommelier i ambasador vinarije Roxanich
  • STUDIRAO

    Vinarstvo i vinogradarstvo na sveučilištu u Udinama, tamo je završio tečaj o zimskoj rezidbi vinove loze, a ima i položen prvi stupanj sommelierstva.