Lika dobila Speleon – novi planet ledenog doba

speleon
Samo sat i pol vožnje od Zagreba  (isto toliko i iz Zadra), a nedaleko dobro poznatog ulaza u Baraćeve špilje, ovih je dana otvoren Speleon, novi planet ledenog doba koji pruža posjetiteljima svih dobnih skupina jedinstven doživljaj! Nalazi se dvadesetak minuta od NP Plitvička jezera, u općini Rakovica koje su unatrag nekoliko godina postale popularna Lička općina koja ruža domaćim i stranim gostima sadržaje koji boravak u Lici čine posebnim. 
Speleon – Centar podzemne baštine projekt je Javne ustanove Baraćeve špilje, a za realizaciju ovog zadivljujućeg centra podzemne baštine korištena su EU sredstva (85%) ali i financijska potpora od strane partnera na projektu NP Plitvička jezera u iznosu od 15%, s ciljem disperzije posjetitelja u srcu sezone na obližnje atrakcije. Dodamo li još i činjenicu da se na dvadesetak minuta u smjeru Zagreba može doživjeti i šetnja prirodom pod nazivom ”Udahnite ljepote Slunjčice”  u Slunju, eto prilike da cijeli dan provedete u prirodi i uživate u ljepotama Hrvatske.
Centar podzemne baštine

Speleon vremeplov  

U centru podzemne baštine Speleonu izložen je pravi mali vremeplov, koji na zabavan i interaktivan način priča priču o sakeivenom skrivenom dragulja podzemlja ovog kraja – Baraćevim špiljama od srednjeg vijeka do pleistocena. No ono što će ovaj vremeplov učiniti posebnim svakako su nesvakidašnji sadržaji u postavu- dobrodošlicu će vam zaželjeti a kad krenete u kružnu šetnju Speleonom, čeka vas postav vrijedan divljenja. Multimedijalni centar krije pravi knjiški dragulj-prvu hrvatsku speleoteku, biblioteku s impozantnom zbirkom od 6500 knjiga, prevedene na preko 30 jezika. Zanimljivo je da su knjige za ovu speleoteku donirale brojne speleološke, planinarske i bio speleološke udruge, ali i pojedinci, a sve knjige možete pročitati u ugodnom prostoru ovog centra.
hiperrealističan spiljski lav,
Krenete li Speleonom  dalje, vidjeti ćete maketarske prikaze kroz koje se priča priča o tajnama podzemlja , lcd ekrane koji pozivaju i male i velike na učenje kroz igru. Osim špiljskog lava, u postavu se nalazi i vunasti nosorog kojeg je u realističnoj veličini izradila tvrtka Quagga iz Španjolske. Kroz Speleon se krećete u društvu vodiča, pa se nemojte iznenaditi ako na čas zakoračite u osjetilnu komoru i na trenutak doživite podzemne uvjete na samoj površini. Moguće je i osjetiti težinu speleološke opreme ali i vidjeti prave dragulje koje su svojim predanim radom pronašli arheolozi i paleontolozi. Naime, u unutrašnjosti Baraćeve špilje pronađeno je musterijensko oruđe, kutno strugalo-ručni alat iz doba neolitika, koji je najbolji dokaz da su u ovom dijelu Hrvatske, točnije u Gornjoj Baraćevoj špilji boravili i praljudi. Svoj kružni obilazak Centra podzemne baštine možete završiti izlaskom u atrij s hiperrealističnim životinjama ledenog doba, čiji su ostatci pronačeni u Gornjoj Baraćevoj špilji. Upoznajte špiljskog medvjeda, špiljsku hijenu te vuka.
Centar podzemne baštine

Posebne pogodnosti tijekom veljače! 

Speleon – centar podzemne baštine izlet je za cijelu obitelj, tako je za one najmlađe kreiran speleo poligon, odnosno dječja igraonica inspirirana speleologijom i ledenim dobom, a korištenje iste je besplatno za sve posjetitelje centra. Na ovom mjestu je besplatan parking u sklopu objekta, a nakon ili prije razgleda centra okrijepite se u caffe baru. Posebnost ovog prostora je u tome što se uz kavu poslužuju, sok i čajevi, tipična lička štrudla sve s lokalnih OPG-ova. Otvorena je i suvenirnica s odličnim sadržajem sitnica koje će vas sjećati na ovo mjesto. Tijekom cijele veljače u prodaji su ulaznice za individualne posjetitelje po promotivnim cijenama. Cijena ulaznica za odrasle iznosi 7€, dok je za djecu (7-18) cijena ulaznice 5€. Obilazak za djecu mlađu od 7 godina je gratis, a u cijenu ulaznice uključeno je i stručno vođenje. Više informacija o radnom vremenu i cijenama potražite na: https://baraceve-spilje.hr/posjeti-speleon/#radno-vrijeme

Centar podzemne baštine

Što još možete vidjeti u blizini? 

Kako biste povezali svijet podzemne baštine s prekrasnom prirodom koja dominira Likom, zastanite u Slunju prepustite se vođenoj turi s renđerom kojeg organizira Javna ustanova Natura Viva. Oni se programom ”Udahnite ljepote Slunjčice”  odlično nastavljaju na sve ono što ćete vidjeti u Speleonu.  Naime, voda je oblikovala svojim podzemnim tokom Baraćeve spilje a na površini obalu rijeke Slunjčice uz koju vas vodi ovaj program s ciljem upoznavanja ovog  zaštićenog područja na kojem je evidentirana čak 101 vrsta različita biljna i životinjska  vrsta.
speleon speleon
foto: Nikola Zoko

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur 

 

 

 

Speleon

  • SPELEON

    Speleon – Centar podzemne baštine projekt je Javne ustanove Baraćeve špilje, a za realizaciju ovog zadivljujućeg centra podzemne baštine korištena su EU sredstva (85%) ali i financijska potpora od
    strane partnera na projektu NP Plitvička jezera u iznosu od 15%, s ciljem disperzije posjetitelja u srcu sezone na obližnje atrakcije.
  • BARAĆEVA ŠPILJA

    Naime, u unutrašnjosti Baraćeve špilje pronađeno je musterijensko oruđe, kutno strugalo-ručni alat iz doba neolitika, koji je najbolji dokaz da su u ovom dijelu Hrvatske, točnije u Gornjoj Baraćevoj špilji boravili i praljudi. Svoj kružni obilazak Centra podzemne baštine možete završiti izlaskom u atrij s hiperrealističnim životinjama ledenog doba, čiji su ostatci pronačeni u Gornjoj Baraćevoj špilji.