La Vecia Cantina u Poreču odlično novo mjesto za vinska druženja

La Veccia Cantina Poreč

Izgleda da je nova La Vecia Cantina u Poreču odlučila imati odličan kreativan program i najbolju ponudu lokalnog asortimana, u kojem će stvarno za svakoga pronaći nešto kvalitetno. Ako je suditi po večeri na kojoj smo mi bili, ovo si morate što prije staviti na popis mjesta koje trebate posjetiti. Po mogućnosti jedan dan od srijede do subote, a u tekstu ćete vidjeti zašto. 

Juneći carpaccio

Wine bar La Vecia Cantina u Poreču, otvorili su Dean Spečina i Eduard Džoni u lipnju. U prostoru koji je prvotno bio crkva pa samostan i tek onda vinski podrum. Iako to samo po sebi priča jednu posebnu povijesnu priču, ono što je tu važno istaknuti je prostor. S obzirom da ovakav prostor ne smiju mijenjati bilo kakvim intervencijama, prilagođavaju mu se kreativnim rješenjima kako bi očuvali to važno nasljeđe. 

Odlična ponuda tematskog programa u prekrasnom prostoru 

Prva ideja bila je stvoriti mjesto na kojem će se moći kušati vina, rakije i maslinova ulja iz Poreča i okolice, a za ovo su se ime odlučili jer su ovaj prostor tako u dijalektu zvali porečani. Zbog trenutne situacije odlučili su postati klasičan Wine bar koji će nuditi ne tako “klasičnu” ponudu. Osim što su se usmjerili na ponudu vinara iz okolice koji su manje zastupljeni u javnosti, priliku su dali i malim destilerijama kao što je Imagine Spirits iz Vrsara i Aura iz Buzeta, te craft pivovari iz Poreča. Tako kod njih možete probati na čašu preko 120 etiketa vina, što je stvarno impresivno. 

Prostor im omogućava organizaciju raznih evenata, pa su već odradili nekoliko privatnih zabava, vinskih večera i predstavljanja proizvoda, a u planu imaju još puno toga od raznih gostujućih kuhara i glazbe uživo do tematskih večeri. U sezoni su svaki dan imali evente dok će zimi raditi tematske večere od srijede do subote. Srijedom će to biti after job party, četvrtkom Gin ili Cocktail s Dadom Dobrilom na DJ pultu, petkom Gastro duo gdje će kuhari pripremati posebne specijalitete u suradnji s vinarima, a subotom će organizirati lagani chill sa Small Lebowskim. 

Vina Ghira Novigrad

Večera uz organska Ghira vina iz Novigrada 

Ono što sam ja imala priliku probati bila je večera uz Ghira vina. Radi se o vinariji iz Novigrada u kojoj mladi vinar Damir Mihelić, proizvodi organska vina. Svoja vina proizvodi isključivo vlastitim kvascima, a cijela se proizvodnja odvija bez kemijskih zahvata u vinogradu i podrumu. Ima ukupno 3 hektara vlastitih vinograda, a u svom se radu orijentira na izvoz.

Juneći carpaccio

Domaći njoki

Svinjski file s mahunama

Uz juneći carpaccio s agrumima, domaće njoke sa šumskim gljivama, svinjskim fileom sa suhim šljivama i istarskom skutom sa suhim šljivama, degustirali smo nekoliko njegovih etiketa.

Chef Igor Olujić

Chef Ivan Martić i Igor Olujić

La Veccia Cantina Poreč

Probali smo izvrsnu Malvaziju iz 2018. godine i Ghira madura 2018 orange vino. Ovo je vino zaista posebno, napravljeno je od malvazije, prezrelog grožđa i zatim je odležavalo jednu godinu u talijanskim amforama od 450 litara pa jednu godinu u boci. Osim toga, probali smo Ghira Riquertz 2016, kupažu merlota, cabarnet sauvignona i terana, koja je 3 godine odležala u bačvama i godinu dana u bocama te Momjanski Muškat, koji je odličan izbor za sve koji ne vole slatka vina. 

Malo je reći da su ova vina u kombinaciji s hranom i ambijentom, bila potpuni pogodak. Ako će u Cantini sve što planiraju ispasti kao večera na kojoj sam bila, vjerujte mi da će vam ovo mjesto postati jedno od omiljenih mjesta za druženje. 

Pratite ih na Instagramu : laveciacantina

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

 

 



LA VECIA CANTINA, POREČ

  • WINE BAR

    Usmjerili su ponudu vinara iz Poreča i okolice koji su manje zastupljeni u javnosti, priliku su dali i malim destilerijama i craft pivovari iz Poreča
  • PROGRAM

    Srijedom će biti after job party, četvrtkom Gin ili Cocktail s DJ Dadom Dobrilom, petkom Gastro duo u suradnji s vinarima, a subotom će organizirati lagani chill sa Small Lebowskim.