Sudeći prema Red Blend ocjenjivanju Kvarner Wines imaju jedne od najboljih mješavina crnih sorata

Članice udruženja Kvarner Wines Estate Winery Katunar i Vinarija Šipun iz Vrbnika sudjelovale su na prvom ocjenjivanju hrvatskih mješavina crvenih sorata koje su organizirali osnivači projekta iVino eno-gastro novinari Ana Rogač i Ivo Kozarčanin koje je održano u zagrebačkom hotelu Esplanada u rujnu 2021. Kvarnerska vina ni ovog puta nisu razočarala.

Kvarnerska vina pobrala najveće ocjene

Vina vinarije Estate Winery KatunarKatunar Kurykta Reserva 2018. i Katunar Kurykta Supele 2017. magnum ocijenjena su s visokih 86,25 bodova čime su se plasirala među prvih deset crvenih mješavina Hrvatske na ovom ocjenjivanju, dok je vino Katunar Kurykta Reserva 2015. ocjenjeno s visoka 83 boda. Vino Kurykta reserva spravljeno je od četiri različite sorte grožđa, prije svega autohtonih, sansigot i debejan, ali i svjetskih sorti čiji se odnos mijenja od godine do godine, ovisno o kvaliteti pojedine sorte, jasno prema našem izboru. Vino Vinarije Šipun Kapitul 2015. ocijenjeno je s visokih 83,5 bodova, dok je ovo vino Saša Špiranec svrstao među tri vina kandidata za ulazak u razred velikih crnjaka Hrvatske s ocjenom 92/100. Ovo je vino spravljeno od sorti cabernet sauvignon, merlot i petit verdot. Ova se vina mogu nabaviti u vinarijama u Vrbniku i u prodajno – promocijskom centru Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije KAŠETICA primorsko – goranska u Rijeci.

Vrhunski vinski stručnjaci i odličan ambijent zagrebačke Esplanade

Red Blend, prvo ocjenjivanje hrvatskih mješavina crvenih sorata, organizirali su u Esplanade Zagreb Hotelu Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino. Na ocjenjivanju je bilo 57 uzoraka iz svih djelova Hrvatske, od Iloka na istoku do Konavala na jugu. Vina su ocjenjivali enolozi Franjo Francem i Slaven Jeličić, sommelieri Darko Lugarić i Silvio Dedić, direktor festivala Vino com Zagreb Ivan Dropuljić te novinar i vinski kritičar Željko Suhadolnik. Projek iVino je prije Red Blenda proveo ocjenjivanje ružičastih vina Drink Pink u lipnju, a u studenome ocjenjivanje pjenušaca The Flute Stars.

Kvarnerska vina još imaju puno toga izvrsnog za ponuditi

„Sretan sam što su naša vina ovako visoko ocijenjena. To s jedne strane pokazuje da smo spremni na proizvodnju velikih kupaža s autohtonim sortama, a s druge da autohtone sorte imaju itekako veliki potencijal.“ rekao je Anton Katunar, direktor Estate Winery Katunar. Ivica Dobrinčić, vlasnik Vinarije Šipun i predsjednik Udruženja Vina Kvarnera je rekao kako je „ovo ocjenjivanje još jedan dokaz da je Kvarner sjajan terroir za uzgoj i njegu sjajnog grožđa koje postaje vrhunsko vino. Ta vina redovito su sjajno ocijenjena na hrvatskim i međunarodnim ocjenjivanjima a nama daje poticaja da se trudimo još više i radimo na kvaliteti vinograda, uzgoja i prerade.“ „Sudjelovanje vinarija na ocjenjivanjima kvalitete vina izuzetno je marketinški bitno za samu vinariju, za promociju i reputaciju vinskih sorti, prvenstveno autohtonih ali i za pozicioniranje vinske regije, ovdje mislim na Kvarner, odnosno terroira na vinskoj karti Hrvatske i šire regije. Zahvaljujem pokretačima projekta iVino Ani Rogač i Ivu Kozarčaninu što su se i vina našeg udruženja Kvarner Wines našla na ocjenjivanju.“ rekao je direktor Udruženja Kvarner Wines dr. sc. Žarko Stilin.

 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: kvarnerwines

Fotografije: Kvarner Wines

 

 

HOTEL ESPLANADE, ZAGREB

  • KVARNER WINES

    Članice udruženja Kvarner Wines Estate Winery Katunar i Vinarija Šipun iz Vrbnika sudjelovale su na prvom ocjenjivanju hrvatskih mješavina crvenih sorata koje su organizirali osnivači projekta iVino eno-gastro novinari Ana Rogač i Ivo Kozarčanin koje je održano u zagrebačkom hotelu Esplanada u rujnu 2021.
  • RED BLEND OCJENJIVANJE

    Red Blend, prvo ocjenjivanje hrvatskih mješavina crvenih sorata, organizirali su u Esplanade Zagreb Hotelu Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino. Na ocjenjivanju je bilo 57 uzoraka iz svih djelova Hrvatske, od Iloka na istoku do Konavala na jugu.