Konfin – maslinovo ulje koje će istarsku regiju podići na još višu razinu

Katja Gašparini

Maslinovo ulje Konfin najbolje pokazuje kako izgleda proizvod kada ga stvore oni koji imaju znanje, iskustvo i shvaćanje tržišta. Radi se o proizvodu Poljoprivredne zadruge maslinara Istre koji su zajedničkim snagama stvorili maslinovo ulje vrhunske kvalitete. Ovo je realizirana ideja u kojoj se jasno vidi budućnost malih maslinara. 

Iako riječ konfin znači granicu i razdvajanje, u ovom je proizvodu iskorištena kako bi označila spajanje u jedan vrhunski proizvod. Istarsko ekstra djevičansko ulje koje nosi zaštićenu oznaku izvornosti Istra, ujedinjuje čak 65 istarskih maslinara i jednog maslinara iz slovenskog dijela Istre. O tome kako je pokrenuta ideja, o čemu se točno radi i kakvi su im planovi, popričala sam s Katjom Gašparini, upraviteljicom zadruge PZ maslinari Istre. 

Maslinovo ulje Konfin

Sve kreće od ideje, a ideja kreće od ljubavi prema Istri

Katja Gašparini, završila je Prehrambeno biotehnološki fakultet u Zagrebu i tijekom studiranja shvatila je da se želi vratiti u Istru. Svoje je znanje tako mogla usmjeriti u ono što ju je ispunjavalo – masline, boravak u prirodi i praćenje cijelog procesa proizvodnje. Iako se o ideji da se maslinari u Istri ujedine i zajedno nastupaju, pričalo dugo, prošle se godine krenulo u realizaciju i ona je od tada uključena u projekt. 

Navodi kako je jedan dio značenja i u poziciji Istre na kojoj masline daju svoj maksimum što potvrđuje i to da je Istra već nekoliko puta proglašena najboljom maslinarskom regijom svijeta. To je vrijednost koju se mora poštovati i koju se treba promovirati: “Konfin osim toga, govori o tome da su maslinari odlučili izbrisati svoje granice i zajedničkim snagama stvoriti brend.”

Konfin

Maslinovo ulje s oznakom istarske kvalitete

Radi se o tipičnim istarskim uljima,  izraženih zelenih nota te harmonične gorčine, slatkoće i perzistentne pikantnosti. U ponudi imaju četiri proizvoda: kupažu raznih sorti, monosortna ulja autohtonih istarskih sorti istarske bjelice i buže te maslinovo ulje iz ekološkog uzgoja. Iako je berba 2019. za većinu maslinara bila izrazito loša, uspjeli su proizvesti oko 7000 litara maslinovog ulja. Kako kaže Katja: “Korak po korak.”

Ambiciozni ciljevi građeni na čvrstim temeljima

U budućnosti bi voljeli imati vlastiti prostor, vlastitu uljaru, kušaonu i trgovinu, a žele biti prepoznatljivi na tržištu kako domaćem tako i inozemnom. Okupljaju 66 članova, većinom malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojima je na ovaj način otvoreno više mogućnosti i upravo je u tome glavna prednost ovakvog projekta. Unaprijed je određena visoka razina kvalitete na kojoj inzistiraju, proizvod je zaštićen oznakom izvornosti ISTRA koja na tržištu znači mnogo, a ovakvim će se pristupom dodatno valorizirati. 

Konfin maslinovo ulje

Cijena se kreće od 65 kuna za malu bočicu do 110 za veliku, a sve informacije o tome kako izabrati i naručiti ulje možete provjeriti ovdje. Timu koji stoji iza ovakvog projekta treba čestitati i podržati ih, jer su našli način da ujedine kvalitetu i svjetskom tržištu pokažu vrijednosti i mogućnosti istarske regije. 

Pratite ih na Facebooku i Instagram konfin.oliveoil

 



KONFIN ISTARSKO MASLINOVO ULJE

  • POLJOPRIVREDNA ZADRUGA MASLINARA ISTRE

    Ujedinjuje čak 65 istarskih maslinara i jednog maslinara iz slovenskog dijela Istre.
  • CILJ

    Ujedinjenje kvalitete kako bi svjetskom tržištu pokazali vrijednosti i mogućnosti istarske regije.