Kava Specialty kvalitete u modernoj gastronomiji

Kava

Danas je gastronomija pod utjecajem ino-asocijacija i popularizacije kuharstva kroz razne platforme donijela dodanu vrijednost na tanjur. Kažu da se ugostiteljstvo prilagođava potrebama društva i da svaki objekt ima smisao te dovoljno posla, ako je zadovoljio potrebe klijenata za hranom i pićem na određenoj lokaciji. Međutim, ako se na tanjuru izražava tradicija ili nečija  kreativnost tada to više nije samo hrana, već kulturološki fenomen. Dakle, opet se vraćamo na kulturu stola o kojoj smo već pisali.

Kava mora biti zdrava i elevirajuća za nas

Tradicija i navike u kombinaciji sa standardom čine obrasce koji kontroliraju našu trpezu i hranu te piće koje odabiremo. Baš tako i naša kava koju pijemo zadovoljava potrebu za toplim jutarnjim napitkom koji budi sva naša čula. Toplina personalizirane šalice s baš našim odabirom zrnca kave…

Ritual koji je kavu podigao na pijedestal čina jutarnjeg buđenja ograničio je djelomično naša očekivanja od iste. Kada se netko ohrabri i kuša sortne kave te kada se  kroz razvoj palata izvješti u kušanju suptilnih nijansi, kod kuće njemu i dalje ostaje navika kuhanja koja neće naglasiti tu značajnu razliku u šalici između jedne i druge kave. Za njega kava ima i dalje okus kave. Odnosno, okus karamelizacije i karbonizacije koji nerijetko, da bi uopće bio pitak, traži sladilo i mlijeko. Nutritivno takav odabir umanjuje djelovanje kave i od napitka bez kalorija učini pravu malu energetsku bombu punu praznih kalorija. Kava tada postaje manje zdrava i manje elevirajuća za nas.

Biranje kave visoke kvalitete i njeno sljubljivanje s jelima

Kako često pričam o kavi i svemu što ona jest, tako me i za ovaj tekst inspirirao razgovor s jednim klijentom koji je veliki kavoljubac i pije kavu u ogromnim količinama. Jako je sretan što mu naša kava ne smeta ni nakon desetak šalica. Upravo to je jedan od razloga zašto odabrati kavu visoke kvalitete. Naravno, potpuno je jasno da kava iz perspektive ugostitelja nudi mogućnost da se kroz odabir najviše kvalitete zrnaca iste kategorizira u svojoj usluzi i da se izrazi prema svojim klijentima. Isto tako, u modernoj gastronomiji nije neobično da se uz neko jelo servira i šalica upravo te visokokvalitetne namirnice.

Organoleptički potencijal kave je pokazao da nema namirnice koja se uz kavu ne može sljubiti. A da deserti, s druge strane, koje po navici idemo sljubljivati s kavom,  zapravo najmanje pašu uz istu. Kombinacija slastica i kave poništava jedna namirnicu s drugom. Također, nutritivno smo učinili već ionako zahtjevan obrok još zahtjevnijim za našu probavu.

Kava kao digestiv u obliku espressa i kao samostalan napitak nakon jela definitivno može oplemeniti to isto jelo.  Dapače, to je zasigurno jedno od najboljih mjesta, uz mjesta za ispijanje kave, gdje bi trebalo ponuditi zvijezdu ovog teksta – Specialty kvalitetu kave.

Elevirajući osjećaj koji nam nakon hrane treba i kompleksna aromatika koja zaokružuje naš obrok učinit će kavu logičnom nakon ručka ili večere. Zaista, svaka promjena u navikama na prvu vam se čini teška, ali kada vam ta novousvojena navika čini bolje – sve se isplati!

Tekst napisao: Domagoj Trusić

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: hugandpunch

KAVA SPECIALTY

  • KAVA

    Kava kao digestiv u obliku espressa i kao samostalan napitak nakon jela definitivno može oplemeniti to isto jelo.  Dapače, to je zasigurno jedno od najboljih mjesta, uz mjesta za ispijanje kave, gdje bi trebalo ponuditi zvijezdu ovog teksta - Specialty kvalitetu kave.
  • KULTURA STOLA

    Danas je gastronomija pod utjecajem ino-asocijacija i popularizacije kuharstva kroz razne platforme donijela dodanu vrijednost na tanjur. Kažu da se ugostiteljstvo prilagođava potrebama društva i da svaki objekt ima smisao te dovoljno posla, ako je zadovoljio potrebe klijenata za hranom i pićem na određenoj lokaciji. Međutim, ako se na tanjuru izražava tradicija ili nečija  kreativnost tada to više nije samo hrana, već kulturološki fenomen.