Ideja o kuhanom vinu i zašto ga povezujemo s Božićem?


Više uopće nije upitno hoćete li ovih blagdana uživati u okusima kuhanog vina, nego hoćete li ove godine otkriti neku novu kombinaciju okusa tog neizbježnog blagdanskog pića.

Kuhano je vino postalo sastavni dio zimske atmosfere i blagdanskog raspoloženja jer je ukusno, toplo i pije se u dobrom društvu.

Od kuda uopće ideja o kuhanju vina?

Teško je sa sigurnošću utvrditi od kuda je potekao recept za kuhano vino, ali većina izvora navodi drevne Grke i Rimljane kao prve narode koji su kuhali vino već u 3. stoljeću. Jedan od razloga prema Vivino portalu, bila je zaštita tijela od hladnoće kao i vjerovanje da dodavanje začina štiti tijelo od razvoja bolesti.

Drugi razlog za kuhanje vina bio je njegov loš okus. Kako stari Grci nisu željeli baciti bilo što u čemu je bilo alkohola, a ostaci vina nisu imali dovoljno dobar okus, počeli su ga kuhati s različitim začinima.

Širenjem ovih naroda po svijetu, raširila se i kultura ispijanja kuhanog vina, ali uz stvaranje posebnih receptura pa su tako pojedini narodi počeli u početnu kombinaciju vina, šećera i cimeta dodavati med, mlijeko i citruse.

Kuhano vino ima okus Božića

U 19. stoljeću poznata se švedska varijanta Glögg, u koju se osim vina dodaju i žestoka pića, proširila diljem Europe kao idealno blagdansko piće koje svi moraju probati. Slično se dogodilo i s kuhanim vinom koji se ubrzo počeo povezivati s Božićem i druženjima na zimskim temperaturama. Promovirano kao idealno piće za hladne dane i ugodna druženja u krugu najbližih, kuhano je vino širem svijeta dobilo svoj poseban dio godine.

Kuhano vino i njegove varijacije danas su raširene diljem svijeta i svaka kultura u ovu je kombinaciju unijela nešto svoje, ali ako vas zanima kako je doista sve počelo, ovako je izgledao jedan od prvih recepata prema Vinepair portalu:

Uzmite 4 litre bijelog vina, kilogram šećera, cimet, đumbir i papar, muškatni oraščić i klinčić. Začine je potrebno zgnječiti i sve staviti u zemljani lonac da stoji jedan dan. Nakon toga ocijedite vino i možete ga piti.“

Želim vam ugodne blagdane uz najbolje društvo i ukusno kuhano vino!

Tekst: Andrea Pančur

Fotografija: pixabay.com