Iločki podrumi predstavili vinske zvijezde berbe 2020

Biti u Iloku, a ne zaviriti u Iločke podrume jednako je kao i otići u Pariz a ne vidjeti Eiffelov toranj! Posebno je zanimljivo na početku jeseni kad je sve u znaku vina – berbe grožđa, ali i kušanje onoga što su proizvele vrijedne ruke vinara i enologa.

Tri zvijezde

A to je pokazala Vesna Štajner, voditeljica turizma Iločkih podruma kroz jedinstvenu i pomalo ekskluzivnu vinsku avanturu predstavljajući tri zvijezde, tri vrhunska bijela vina iz berbe 2020.godine.

ože se opisati  kao jedna od ljepših i manje zahtjevnijih proizvodnih godina s upola manje oborina u vegetacijskom ciklusu od  2019.godine  (Vukovo 170 litara, Principovac 190 litara po kvadratnom metru, mjereno od početka mjeseca travnja do prve dekade mjeseca kolovoza).

Takve vremenske prilike prate i razdoblje dozrijevanja grožđa pa grožđe dočekuje berbu zdravo i odlične kvalitete.

Graševina 2020 nastala u Iločkim podrumima suho je bijelo vino, žute boje  s  zelenkastim notama. U aromatskom profilu dominiraju voćni  mirisi-miris zrelog voća, u okusu  harmonično, kremozno i lijepe  ugodne  svježine.  Savršeno  vino za svečane  prilike  uz  vrhunska  riblja jela i jela od  bijelog  mesa. Ovo vino je najbolje poslužiti rashlađeno  na temperaturi od 10-12 stupnjeva Celzijusa.

 

Chardonnay 2020
Na Principovcu, na nadmorskoj visini od 190 do 200 m, reljef je takav da su svi trsovi grožđa podjednako osunčani, a položaj omogućuje  povoljno zračno strujanje sa Dunava. Priroda se pobrinula za idealne uvjete, a vrijedne ruke Srijemaca  s trsova su pobrali najbolje grozdove grožđa kako bi nastao Chardonnay 2020.

Vino je zlatno   žute boje  sa zelenkastim tonovima, mirisom bogat  s naglašenim notama zrelog  voća i  orašastih  plodova. Okus  vina je izrazito pun,kremozan bogat ali ugodno i svjež.  Chardonnay se izvrsno  slaže s paletom odabranih predjela, juha i glavnih jela od bijelog mesa plemenite ribe, te s finim sirevima i desertima, servira se rashlađen na  temperaturi od 10-12 º.

Traminac 2020
Zvijezda Iločkih podruma svakako je sorta traminac čija je sadnja bila 1988/89 godine. Razmak sadnje loze je bio  2 x 1 m( 5000 trsova/ha) a vinogradi se protežu na platou. Smjer sadnje je sjever -jug  što u kombinaciji s tlom daje plod odlične kvalitete.
Traminac je zlatno žute boje, intenzivno  razvijenog  sortnog  mirisa, sa  cvjetnim notama gdje  dominira miris  ruža. U okusu je puno, harmonično i meko  s dugim slatkastim okusom . Traminac se poslužuje  uz  jela od bijelog  mesa, posebno  uz  deserte. Temperatura serviranja  je 10-12  ºC.

 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite Iločke podrume na Instagramu: ilocki_podrumi

Fotografije: Nikola Zoko

 

ILOČKI PODRUMI, SLAVONIJA

  • VINOGRADSKA GODINA 2020. U ILOČKIM PODRUMIMA

    Vinogradarska godina 2020.može se opisati  kao jedna od ljepših i manje zahtjevnijih proizvodnih godina s upola manje oborina u vegetacijskom ciklusu od 2019.godine.
  • VESNA ŠTAJNER

    Voditeljica turizma Iločkih podruma kroz jedinstvenu i pomalo ekskluzivnu vinsku avanturu predstavila je tri zvijezde, tri vrhunska bijela vina iz berbe 2020.godine.