Posjetila sam Goriška Brda – najjaču slovensku vinsku regiju


Iskoristila sam malo slobodnog vremena kako bi napokon posjetila Goriška Brda! Najjaču regiju u Sloveniji po proizvodnji vina, što potvrđuje informacija da na nešto više od 5000 stanovnika imaju čak 150 vinara. Iako je uvijek zanimljivo probati nešto novo, u ovom je slučaju bilo još zanimljivije to sve usporediti s ponudom koju mi imamo.

Možda ponedjeljak nije najbolji dan za posjetiti Goriška brda, ali ono zbog čega vam se sigurno isplati zaputiti se tamo je nevjerojatna priroda. Ako volite šetnje, uživanje u prirodi i zelenilo znate koliko je lijepo otkriti neki novi pogled. Mi smo ga otkrili baš ovdje i stvarno ostavlja bez teksta. Vinogradi i zelenilo kud god se okrenete. Moja preporuka ako se nađete ovdje su svakako mjesta Dobrovo i Šmartno.

S obzirom da nismo posjetili ovaj kraj u nekoj udarnoj turističkoj sezoni, nismo zapravo imali veliki izbor restorana na raspolaganju. Posjetili smo konobu Marica, koja nudi stvarno korektnu hranu iako izbor na meniju nije pretjerano velik. Ovo je jedan od elementa ponude za koji svakako možemo reći da je razvijeniji kod nas.

Zašto je važno ulagati u ponudu degustacije vina?

Vinarija Ščurek jedna je od najpoznatijih na ovom području i prva slovenska vinarija za koju sam ja čula, tako da mi je bila velika želja posjetiti ih. Oni na 20 hektara vinograda proizvode 60% bijelih vina, a zanimljivo je i to da im se dio vinograda nalazi na talijanskom teritoriju. Kroz vođenu degustaciju, probali smo sedam vina iz njihovih podruma i saznali da im je istarski vinar Clai uzor u pogledu eko proizvodnje kojom se i sami žele baviti. Od svježih vina oduševilo me Jakot iz 2018., a od odležanih posebno mi se svidjelo Dugo iz 2016, kupaža Rumene rebule, Chardonnaya i bijelog pinota. Još bih od crnih vina istaknula Staru brajdu iz 2016. godine, kupažu Merlota, Cabarnet franca, Cabarnet sauvignona i Refoška, odležanu 24 mjeseca u hrastovim bačvama.
Andrea Pancur u vinogradu Ščurek
Možda zbog činjenice da već neko vrijeme pratim ovu vinariju pa o njima znam da imaju odličnu priču, kvalitetna vina koja su osvajala prestižne nagrade i bogatu tradiciju proizvodnje, moram priznati da mi je nedostajalo to čuti za vrijeme degustacije. Odlično je iskustvo posjetiti vinariju i tamo probati vino, ali jako je važno uz to vino povezati priču. Svaki bi gost trebao imati osjećaj da degustira nešto stvarno posebno. Sve to mora biti dio ponude jedne vinarije koja nudi kvalitetu visoke razine, ali to je zapravo posebna tema o kojoj ćemo još pričati.

Saznajte koje sam još strane vinare posjetila ovdje.

Tekst i fotografije: Andrea Pančur