Gurmanska avantura sa chefom Bobom Cereom u restoranu Miramare u Poreču

Bobo Cerea u Miramare restoranu u Poreču

U nedjelju, 30. srpnja, imali smo izuzetnu privilegiju uživati u kulinarskom remek-djelu svjetski poznatog chefa Roberta „Boba“ Ceree u restoranu Miramare by Fratelli Cerea. Ovo slikovito mjesto, smješteno u Poreču na otoku Sv. Nikole u sklopu Valamar Collection Isabella Island Resorta****/*****, nudilo je prekrasan pogled na otvoreno more i Italiju, postavljajući pozornicu za nezaboravno gastronomsko iskustvo. Osim očaravajućeg ambijenta restorana, ono što ovaj susret čini nesvakidašnjim je gostovanje vrhunskog chefa Ceree koji u Italiji ima restoran s tri Michelinove zvjezdice po nazivu Da Vittorio blizu Bergama.

Miramare by Fratelli Cerea na otoku Sv.Nikola

Miramare by Fratelli Cerea na otoku Sv.Nikola

Impresivna lokacija na otoku Sv.Nikola u Poreču

U restoran Miramare smo stigli u 19:30 sati gdje nas je dočekao prekrasan zalazak sunca i razigrani prizor dupina koji skaču u daljini. Sama lokacija je bila čista čarolija, tik uz blistavo more s panoramskim pogledom od kojeg nam je zastajao dah. Dodatak infinity bazena uz restoran dodao je dodatni dašak elegancije, čineći ovo gastronomsko iskustvo uistinu jedinstvenim.

Pizza Margerita Regina

Pod kulinarskim znanjem chefa Boba Ceree, naša večera od šest slijedova odvela nas je na putovanje okusa i tekstura koje su nas ostavile bez riječi. Počevši s predjelima koja su uključivala sourdough pizzu čije je tijesto odležalo 48 sati i nezaboravnu Regina Margheritu, bila je jedna od najboljih koje smo probali. Zatim je uslijedila Pizza alla pala; Bismarck s dimljenim sirom, sirovim gamberima, pancetom, mariniranim jajem i confitom od rajčica, te Pizza NuvolaMortazza s Burratom, mortadelom Bologna i pistacijom.

Chef Bobo Cerea i Andrea Pančur

Nakon izvrsnih sourdough pizza, uslijedio je spektakl u slijedovima

Svaki slijed bio je simfonija okusa, pomno pripremljena i lijepo prezentirana. Prvo jelo, “Tonno,” činilo je špagete od tune popraćenim divnim okusom Bagna Caude. Kremasta tekstura jela i dobro izbalansirani okusi pokazali su kulinarsko majstorstvo chefa Boba Cerea, čineći ga nezaboravnim uvodom u večernji slijed. Drugo jelo, “Scampo”, uključivalo je rep škampa na mariniranim patlidžanima zajedno s kremom od pistacija i butarge od cipla. Treći slijed, “Risotto alla Pescatora in Bianco” bio je kremasti rižoto obogaćen delicijama jakobovih kapica, kozicama, dagnji i škampima precizno pripremljenih s rižom Carnaroli.

Špageti od tune

Chef Bobo Cerea priprema Pacchere alla Vittorio

Paccheri alla Vittorio

Nakon rižota, uslijedio je pravi spektakl: “Paccheri alla Vittorio” – radi se o domaćoj talijanskoj tjestenini u umaku od tri vrste rajčica, sira Parmigiano Reggiano i svježeg bosiljka. Ono što je ovo jelo učinilo posebnim, izuzev vrhunskog okusa i izgleda, je to što je chef Cerea osobno izašao sa svojim kuharima koji su nosili veliki lonac pred goste kako bi prezentirali jelo te ga pred nama završili ubacivši dva velika tanjura parmezana i maslinovo ulje. Također, važno je napomenuti da je chef Bobo Cerea upravo ovim tanjurom zaradio svoju treću Michelinovu zvjezdicu u svome restoranu Da Vittorio.

Chef Cerea i njegov tim

Peti slijed, “Branzino alla Mediterranea in Giallo”, besprijekoran spoj kopna i mora, sadržavao je file brancina na krumpirovoj kremi prožetoj šafranom, s naglascima marmelade od žute rajčice, praha kapara i maslina te granita s mediteranskim biljem. Slatki završetak ovog kulinarskog putovanja bio je izvrstan Tiramisù uz kojeg smo kušali Panettone koji sami rade, napravljen sa suhim marelicama i marmeladom od marelica, te rajski cannole punjen izvrsnom kremom koju je chef Cerea osobno poslužio svakom gostu. Uz to, uživali smo u kremastom Espresso Martiniju, koji je dao savršenu završnicu našem jelu.

Chef Bobo Cerea

Restoran Miramare by Fratelli Cerea svojom je suradnjom sa chefom Bobom Cereom nedvojbeno uzdigao porečku gastronomsku scenu na višu razinu. Ovaj izvanredan događaj prikazuje potencijal Poreča kao kulinarske destinacije, pozivajući i lokalno stanovništvo i posjetitelje da uživaju u njegovoj raznolikoj gastronomskoj ponudi.

Poslužena su vrhunska talijanska vina

Na ovom izvanrednom kulinarskom putovanju u restoranu Miramare, vina su odigrala odličnu ulogu u sljubljivanju okusa svakog jela dočaravajući cjelokupan doživljaj. Pedantan trud uložen u odabiru i sljubljivanju vina bio je vidljiv od samog početka. Za početak večeri, kušali smo Italicus spritz, citrusni aperitiv s notama ruže i lavande koji je pružao lagani i osvježavajući uvod u nadolazeća vina.

Izbor vina uz jela

Tijekom sljedova predstavljen nam je izbor vina koji je savršeno nadopunjavao svako jelo. Cuvee  Prestige Ca’del Bosco iz vinarije Franciacorta bio je poslužen uz fine kremaste špagete od tune, zatim stiže Ca’del Bosco –  izvrstan i osvježavajući rose poslužen u divnim čašama Italesse, upravo ove čaše namijenjen su za pjenušac jer su laserski napravljene rupice u čaši za duže perlanje. Ca’del Bosco Extra Brut – Vintage Collection 2018 kupaža je chardonnaya, pinot bijeloga i pinot crnoga izvrsne svježine u kojem se osjete jabuke, kruške, marelice, limun uz note kvasca i vanilije. Pieropan, La Rocca 2020, svojim je aromatskim-mineralnim karakterom lijepo izbalansirao rižoto s jakobovim kapicama, kozicama, dagnjama i škampima. Etna Planeta 2020 vrlo je zanimljivo vino sa Sicilije gdje se u podnožju vulkana Etna nalaze vinogradi ove vinarije i upavo to vulkansko tlo daje posebnu mineralnost ovom vinu.

Miramare by Fratelli Cerea Poreč

Miramare by Fratelli Cerea i chef Cerea uzdigli su porečku gastronomiju

Ono što zasigurno možemo reći je da je naše kulinarsko iskustvo u restoranu Miramare by Fratelli Cerea bilo uistinu očaravajuće jer je ovo bio pravi gastronomski doživljaj popraćen izvrsnom hranom, jako profesionalnim osobljem, divnim ambijentom i svjetski poznatim chefom Cereom. Ovim putem pozivamo sve gastronomske entuzijaste i one željne jedinstvenog gastronomskog iskustva da kušaju čari restorana Miramare. Bilo da se odlučite za njihov degustacijski meni ili Ala carte ponudu, vrhunska usluga i kulinarska izvrsnost nedvojbeno će ostaviti neizbrisiv trag na vašem nepcu. Stoga, uputite se u Poreč i doživite sami čari restorana Miramare by Fratelli Cerea. Dobar tek!

Foto: Robert Marić

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite Miramare by Fratelli Cerea: Instagram

Miramare by Fratelli Cerea, Poreč

  • Chef Cerea

    Pod kulinarskim znanjem chefa Boba Ceree, naša večera od šest slijedova odvela nas je na putovanje okusa i tekstura koje su nas ostavile bez riječi. Inače chef Cerea ima restoran s tri Michelinove zvjezdice po nazivu Da Vittorio blizu Bergama.
  • Miramare by Fratelli Cerea

    Ono što zasigurno možemo reći je da je naše kulinarsko iskustvo u restoranu Miramare by Fratelli Cerea bilo uistinu očaravajuće jer je ovo bio pravi gastronomski doživljaj popraćen izvrsnom hranom, jako profesionalnim osobljem, divnim ambijentom i svjetski poznatim chefom Cereom.