Emil Perdec održao izvrsnu radionicu sira & pića u dvorcu iz 13.st.

Dean Pustijanac i Emil Perdec

U organizaciji Turističke zajednice Općine Svetvinčenat i Kaštela Morosini Grimani, održana je odlična radionica sljubljivanja hrane i pića. Ali ne bilo koje hrane i naravno, ne bilo kojeg pića. Učili smo sljubiti sireve i vino. A kako smo to učili? Na najbolji mogući način – degustacijom koju je vodio poznati hrvatski sommelier i vinski kritičar Emil Perdec. 

Dvorac Morosini Grimani Savičenta

U prekrasnom, novo uređenom prostoru Kaštela Morosini Grimani u Savičenti, inače najsačuvaniji kaštel u Istri iz 13.stoljeća. Ove godine su ga u potpunosti obnovili i pripremili za posjetitelje razne atrakcije od multimedijalne izložbe koja se temelji na sagledavanju i interpretaciji ključnih povijesnih događaja u Kaštelu, uređeni dio za vjenčanja do jedinstvene igre “Escape Castle Svetvinčenat”.

Dvorac Morosini Grimani Savičenta

Na degustaciji imali smo priliku probali šest parova vina i sira i jedno iznenađenje. Ono što je posebno važno spomenuti je užitak učenja od Emila Perdeca, njegovo bogato znanje i navođenje na sve sitne detalje koje možda nikada ne biste osvjestili, stvarno ovakve radionice čini idealnim načinom učenja, uživanja i druženja. 

Degustacija sira i vina

Koliko znate o sljubljivanju hrane i vina? 

O tome koliko je ovo važno, dovoljno govori da se treća razina tečaja za sommeliera odnosi isključivo na ovaj dio svijeta vina. Pravo izabrano vino dodatno pojačava intenzitet onoga što jedete i čini jednu skladnu cjelinu. Kako smo naučili od Emila, vino se uvijek bira uz hranu i rijetko kada se može dogoditi da imate vino pa prema njemu slažete specijalitet. Objasnio nam je i kako postoje tri glavne škole sljubljivanja hrane i vina, a to su britanska u kojoj vjeruju da se sve može sljubiti, francuska koja se temelji na 10 jasno definiranih pravila i talijanska koja hrani daje 6 ključnih karakteristika, isto daje i vinu pa se sljubljuje ona hrana i vino koji se podudaraju u najviše tih karakteristika. 

Pjenušac Babos

Što smo mi imali priliku probati? 

Radionicu smo otvorili izvrsnim pjenušcem Babos iz Vodnjana dobivenim od malvazije i prvom hrvatskom mozzarellom mljekare Latus iz Žminja. Pjenušac u ovoj kombinaciji odlično počisti usta i na kraju ostane potpuno izbalansiran okus. Zatim smo imali svježi kravlji sir mljekare Majcani iz Buzeta i Malvaziju Sirotić, u kojoj smo mogli osjetiti da okus sira ostaje dominantan, jer vinu nedostaje ona svježina pjenušca. Što u konačnici govori kako su i sir i vino izvrsni ali ne zajedno. Nakon toga kombinirali smo veliko vino vinarije Matošević Sauvignon Blanc, Zelenu Grimaldu i tvrdi sir Kozlić mljekare Vesna.

Zelena Grimalda Matošević

Slijedio je Cabarnet Sauvignon 2015.  vinarije Zigante i tvrdi ovčji sir iz mljekare Macan, gdje je zbog slanong sira i tanina u vinu ovo ispala jako dobra kombinacija jer je vino neutraliziralo sir. Posebno je zanimljivo bilo probati Teran Fuga 2015. vinarije Dobravac i tvrdi ovčji sir odležan u teranu mljekare Sia Guran iz Vodnjana. Radi se o jako intenzivnom siru, ali je zato ova kombinacija bila odlična. Posljednje vino koje smo kušali bio je Merlot 2015. vinarije Siljan i nagrađivani kravlji sir Veli Jože mljekare Latus, to je zaista bila pobjednička kombinacija kad se radi o siru i vinu.

Aura gin tonic i skuta

Iznenađenje na kraju

Na kraju smo probali nešto totalno neočekivano, ali je sve prisutne ostavilo bez riječi. Pripremili su nam osvježavajući gin tonic, sa samo tri začina i narančom i njega smo probali uz skutu mljekare Peršić kojoj je dodan med Bulešić.

Gin Karbun Aura

Vrhunski gin Karbun destilerije Aura iz Buzeta, kvalitetan med i odlična skuta iako na prvu ni njima nije zvučalo kao nešto što bi moglo proći dobro, jednostavno oduševljala. A znate što je najbolje? Možete si to napraviti doma!

Dean Pustijanac

Sve pohvala na organizaciji direktoru TZO Svetvinčenat, Deanu Pustijancu te mladom i ambicioznom timu Općine Svetvinčenat.

Pratite Andreine priče: andrea_pancur

Pratite na Instagramu sommeliera Emila Perdeca

Pratite na Instagramu VisitSvetvincenat



SLJUBLJIVANJE SIRA & PIĆA U SAVIČENTI

  • EMIL PERDEC

    Degustacijom je vodio poznati hrvatski sommelier i vinski kritičar Emil Perdec.
  • DVORAC

    Kaštel Morosini Grimani najsačuvaniji kaštel u Istri iz 13.stoljeća. Ove je godine u potpunosti obnovljen i otvoren za svu javnost.