Aurin Teranino prepoznat u svijetu alkoholnih pića

Teranino Aura

Novo priznanje na svjetskoj razini i to ponovo za istarsku ponudu. Destilerija Aura iz Buzeta na poznatom je natjecanju u Londonu odnijela čak dvije nagrade – zlato za Teranino i srebro za Gin Karbun. Osim očite kvalitete iza ovoga stoji i impresivna priča.

Obitelj Sirotić, Mišel i Daša

Destilerija Aura iz koje stoji mlada obitelj Sirotić, Mišel i Daša, bave se proizvodnjom ekskluzivnih tradicionalnih proizvoda kao što su rakije, džemovi i ostali proizvodi od samoniklog bilja. Otvorili su 10 svojih trgovina po Istri ali i u Vrbniku. Od prvog dana imaju neke kriterije kojih se drže, kao što je recimo branje bilja i voća daleko od bilo kakvih prometnica ili naseljenih mjesta. Takav pristup ima svoju vrijednost koja je još jednom potvrđena i u Londonu na natjecanju jakih alkoholnih pića – London Spirits Competition 2020.

Aura proizvodnja

Vrhunski rezultati uz najveću konkurenciju 

Na ovom se natjecanju gledaju kvaliteta proizvoda, vrijednost koju kupac dobiva za novac i izgled proizvoda, a konkurencija uključuje neke od najvećih proizvođača jakih alkoholnih pića iz cijelog svijeta. Baš zato ova nagrada ima dodatnu vrijednost, jer odnijeti zlato za Teranino i srebro za Gin Karbun ispred proizvođača iz zemalja kojima je to glavni proizvod, velika je stvar. Osim za domaću ponudu, ovako nešto puno znači i u daljenjem radu tima: “Puno nam znači, puno ulažemo u kvalitetu svojih proizvoda i znamo da smo na pravom putu, a još kada dobijemo i priznanje struke naravno da nam bude motivirajuće.” 

Kotlovi u destileriji Aura

Čime Teranino osvaja struku i ljubitelje alkoholnih pića? 

Teranino je proizvod po kojem se destilerija Aura istaknula na tržištu. Proizvode ga od 2006. godine, tada su bili prvi, a do 2012. godine i jedini koji ga proizvode. Što su tada pokrenuli najbolje govori to da Teranino sada proizvodi i do 50 proizvođača!

London Spirits 2020

Ipak, njihova specifičnost je u alkoholima, kiselinama, vrhunskom vinu, omjeru začina i kvalitetnoj rakiji s kojom se miješa teran. Postao je neizostavan dio koktela, kao što su Teranino Rose i Ginonino prema njihovoj recepturi, i mnogih koktela prema recepturi raznih barmena. Osim u Hrvatskoj, nude ga i na stranim tržištima kao što su Austrija, Švicarska, Njemačka i Japan. 

Gin Karbun

Gin koji i na Ginventory aplikaciji kotira bolje od nekih svjetski poznatih 

Gin Karbun prvi je put proizveden 2016. godine, a prilikom destilacije prolazi proces filtracije kroz aktivni ugljen tako da se još dodatno čisti. Od tuda mu i ime karbun po staroj riječi za ugljen. Rade ga od žitnog destilata, borovnice i čak 20 začina, a u žitnom destilatu bobice smreke maceriraju minimalno tri mjeseca. “Veliki nam je uspjeh bio osvojiti srebro, posebno ispred Engleske koja je zemlja gina iz koje dolazi najviše proizvođača.” Ovaj gin posebno dobro stoji i na poznatoj aplikaciji Ginventory s ocjenom 9,4 a na Hrvatskoj gin konveciji odnio je zlato. 

Ginventory aplikacija
Ideja da kvaliteta mora biti glavna nit vodilja, u destileriji Aura shvaća se ozbiljno što potvrđuju ovakvi rezultati. Upoznajte njihove proizvode i pratite njihov rad jer kako su krenuli ne planiraju stati s podizanjem razine kvalitete. I to ne samo u Istri i Hrvatskoj nego i puno šire. Svakako bi preporučila posjet njihovoj destileriji u centru Buzetu, zaista predivan dućan i cijela proizvodnja o kojoj ćete zasigurno još dugo pričati.

Pratite ih na Instagramu: destilerijaAura

Fotografije: Dejan Hren

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

 



DESTILERIJA AURA, BUZET

  • ZLATO

    Osvojeno zlato u Londonu za Teranino koji proizvode od 2006. godine, tada su bili prvi, a do 2012. godine i jedini koji ga proizvode.
  • SREBRO

    Gin Karbun osvojio je srebro u Londonu, a posebno dobro stoji i na poznatoj aplikaciji Ginventory s ocjenom 9,4