Saznajte kakav je Dom Perignon Vintage 2010. i zašto je tako poseban!

Dom Perignon 2010.

Dom Pérignon je uvijek vintage šampanjac, a svaki vintage izraz je jedinstvenog karaktera određene godine. Dom Pérignon Vintage 2010. je šampanjsko djelo nastalo zahvaljujući inspiraciji i znanju koje dolazi s iskustvom te kreativnom ambicijom i traženjem harmonije i sklada.

Upravo u tom skladu Dom Pérignon izražava svoju estetiku i vrijednosti; preciznost, intezitet, dodir, mineralnost, kompleksnost i cjelovitost, odražavajući time svaku notu vina.

Izazovni put rađanja berbe Dom Pérignon Vintagea 2010.

Proglasiti 2010. godinu vintage godinom bio je uistinu veliki izazov. Zima je bila rigorozna, proljeće suho i kasno. Nakon posebno sunčanog perioda, takva svježina bila je iznenađenje. Ljeto je bilo vruće, ali ne pretjerano. Zatim su dva dana kiše zaustavila ovu idealnu putanju. U samo nekoliko dana na grožđu se razvila plijesan, uglavnom na crnom pinotu.

Tada je počela utrka s vremenom, grožđe još nije bilo potpuno zrelo, ali odluka se morala brzo donijeti. Dom Pérignon tim iskoristio je sve svoje resurse kako bi brzo i precizno pregledao svaku parcelu u vinogradu, a berba grožđa bila je dramatična. Međutim, upravo ta snalažljivost i intuicija u utrci s vremenom spasila je dovoljne količine izvrsnog pinot noira, a chardonnay je upravo potpunim sazrijevanjem dobio savršenu ravnotežu, zapravo najbolju u posljednjih 30 godina. Sljubljivanjem ove dvije sorte bile su još intenzivnije u svojoj ravnoteži strukture, teksture i sklada u cjelini.

Upravo zato kažemo da je Dom Pérignon Vintage 2010. plod intuicije, znanja i „majstorstva“, a metamorfoza je zahtijevala gotovo desetljeće sazrijevanja u tami podruma do samog procvjeta ovog pjenušavog užitka.

 

U mirisu se prvotno osjeća slatkoća tropskog voća – zeleni mango, dinja, ananas, a zatim se osjećaju umjerenije note narančine kore i mandarine. Vino diše otkrivajući svoju svježinu. Cvjetni mirisi božura, jasmina i jorgovana nakon kiše.

Odmah se osjeća prisutnost punoće okusa. Sočna senzacije arome. Velikodušno, čvrsto i kontrolirano, a zatim se počinje stezati puštajući vino da vibrira začinima i paprom te svjetlucavo slanim završetkom.

Sama berba 2010. i uistinu izazovan put koji se u nekim trenucima činio i obeshrabrujući te veliko finale čine sinergiju izazova i uspjeha.

Dom Pérignon Vintage 2010. dostupan je u Miva galerija vinotekama.

Pratite na Instagramu: mivagalerijavina

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

 

 DOM PERIGNON VINTAGE 2010.

  • IZAZOV

    Proglasiti 2010. godinu vintage godinom bio je uistinu veliki izazov. Zima rigorozna, proljeće suho i kasno. Ljeto vruće.
  • GDJE KUPITI?

    Dostupan je u Miva galerija vinotekama.