Godišnje kušanje najboljih vina Dalmacije

DALMATINSKE VINSKE IKONE je prestižna vinska manifestacija na kojoj vinari Dalmacije predstavljaju isključivo svoja najbolja vina. Radi se o jednodnevnom promenadnom kušanju na koje zbog limitiranog trajanja vinari iz svih dijelova Dalmacije donose samo po jednu ili maksimalno dvije etikete, one s kojima se najviše ponose.

Broj autohtonih sorti u Dalmaciji nadmašuje ukupan broj autohtonih sorti svih ostalih regija

Predstavljanjem samo posebnih vina, takozvanih perjanica podruma, vinari žele skrenuti pažnju javnosti i medija na iznimnu koncentraciju kvalitete koja je posljednjih godina u Dalmaciji više nego evidentna, a zatim na sortnu i stilsku raznolikost, te autentičnost vina. Naime, u Hrvatskoj niti jedna regija ne posjeduje sortno i stilsko bogatstvo jedne Dalmacije, jer broj autohtonih sorti u Dalmaciji nadmašuje ukupan broj autohtonih sorti svih ostalih regija zajedno, a potvrda najviše kvalitete dalmatinskih vina stiže s renomiranih internacionalnih natjecanja poput britanskog Decantera na kojima Dalmacija osvaja više najsjajnijih odličja od bilo koje druge regije iz ovog dijela Europe.

Stoga je manifestacija Dalmatinske vinske ikone jedno uzbudljivo događanje ekskluzivnog karaktera na kojem se posjetiteljima pruža prilika na jednom mjestu kušati najvažnija vina Dalmacije, koja im rastaču i o kojima im pričaju autori vina osobno.

“Želimo našim suradnicima i kupcima omogućiti da na jednom mjestu nađu svoje favorite i izaberu vina u kojima će uživati.”

Predsjednik udruge Leo Gracin rekao je: “Želimo našim suradnicima i kupcima omogućiti da na jednom mjestu nađu svoje favorite i izaberu vina u kojima će uživati i/ili ponuditi u svojim restoranima, vinotekama ili distribuciji. U sklopu sajma ćemo organizirati i radne sastanke na temu razvoja dalmatinske vinske scene i njene bolje promocije. Nedavno održano internacionalno natjecanje gdje su dalmatinska vina izuzetno dobro ocijenjena nam daje i internacionalno priznanje. Nama vinarima je to na ponos, ali glavno tržište i glavni partneri su u Hrvatskoj te se želimo nastaviti zbližavati s domaćim kupcima jer je to naš temelj razvoja. Dalmatinski vinari, uz podršku Sveučilišta u Splitu, Ministarstvom poljoprivrede, dalmatinskih županijama i HGK su vam pripremili ovaj događaj i nadam se da ćete uživati u našim vinima.’’

Promenadno kušanje će se održati 23. listopada 2021. godine u prostoru restorana Kampus u sklopu Sveučilišta u Splitu, a manifestacija će za posjetitelje biti otvorena od 12 do 19 sati.

Dan uoči promenadnog kušanja, 22. listopada 2021. godine, u istom prostoru će se održati vinske radionice koje će voditi renomirani predavači – Branimir Vukšić, Manuela Plohl, Kruno Filipović, Monika Prović i Saša Špiranec.

Program radionica:

Petak 22.10.2021.

14:00h Dalmatinski rosé – Dalmacija je hrvatska Provansa; Branimir Vukšić

15:30h Odležana bijela vina Dalmacije kolekcionarske vrijednosti; Monika Prović

17:00h Male sorte s velikim potencijalom – autohtone sorte s autentičnim pečatom Dalmacije; Kruno Filipović

18:30h Plavac, babić i tribidrag/crljenak – tri lokomotive crnih sorti; Saša Špiranec

Subota, 23.10.2021.

14:00h Decanterovi laureati – kušanje vina koja su osvojila zlatne i platinaste medalje na zadnjem DWWA natjecanju; Manuela Plohl

Kompletna organizacija i protokoli usklađeni su sa sanitarnim i epidemiološkim standardima, kako bi se posjetitelji osjećali sigurno.

Neka od  predstavljenih vina tijekom promenadnog kušanja:

Tomić Veliki Plavac mali 2011

Hvar Hills Pharos Maximvs 2013

Grgić Pošip 2019

Gracin Babić 2016

Zlatan otok Zlatan Plavac Grand Select 2013

Grabovac Modro jezero Riserva 2016

Stina Pošip Majstor 2019

Rizman Nonno 2019

Toreta Pošip sur lie 2017

Birin Babić 2016

Glavić Martin Cabernet Sauvignon 2017

Ante Sladić Lasina 2018

Škaulj Carl Gustaf 2016

Blato 1893 Notturno 2018

Carić Veli Visko 2018

Kastel Sikuli Kaštelanski crljenak 2018

Boškinac Cuvee 2016

PZ Nerica Mindel

Kraljevski vinogradi Crljenak 2016

Krolo Pošip 2019

Kuća sretnog čovjeka Pribidrag 2016

Livaić Babić Templar Aurum 2016

Markus Babić 2018

Matela Crljenak kaštelanski Tradicija 2018

Matošin Babić 2017

Zadruga Neretvanski branitelj Opus plavac mali 2017

Prović Naron 2018

Provin Merlot 2017

Skaramuča Dingač Elegance 2016

Vuina Crljenak Štafileo 2016

Zore Malvasija dubrovačka 2019

Bora Cuvee 2017

Prgin Babić 2016

 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

 

DALMATINSKE VINSKE IKONE, DALMACIJA

  • DALMATINSKE VINSKE IKONE

    Prestižna je to vinska manifestacija na kojoj vinari Dalmacije predstavljaju isključivo svoja najbolja vina.
  • PERJANICA PODRUMA

    Predstavljanjem samo posebnih vina, takozvanih perjanica podruma, vinari žele skrenuti pažnju javnosti i medija na iznimnu koncentraciju kvalitete koja je posljednjih godina u Dalmaciji više nego evidentna, a zatim na sortnu i stilsku raznolikost, te autentičnost vina.