Uz tartufe, pršut i maslinovo ulje još je jedan neodoljivi specijalitet Istre, a posebno je popularan u vrijeme blagdana

Aleksandar i Lena Stefanov

Proljeće se polako, ali sigurno budi i Uskrs nam je sve bliže. U preduskrsno vrijeme ili vrijeme korizme na područje Istre, Kvarnera i Dalmacije posebno je popularan bakalar na bijelo kojeg konzumiramo u vrijeme posta, a posebno na Veliki petak. Postoji bezbroj načina pripreme bakalara, a kada je u pitanju kvaliteta i jednostavnost u posluživanju svakako valja istaknuti bakalara na bijelo Baccalà della mamma koji je vodeći brend bakalara proizvedenog na tradicionalan način.

Bakalar na bijelo

Priča o Baccalà della mamma počinje krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća u mjestu Bačva u blizini Višnjana gdje se u konobi Milena počeo prodavati bakalar na bijelo ručno pripremljen. Recept je osmislila mama Milena, a posluživao se u istoimenoj konobi gdje je bio glavna delicija. Zbog velike potražnje i želje za afirmacijom ove delikatese, Milenin sin Aleksandar Stefanov usavršio je tradicionalnu maminu recepturu te pokrenuo vlastiti brend pod nazivom “Baccalà della mamma” koji je u potpunosti osvojio domaće tržište. Danas se smatra najboljim proizvođačem tradicionalnog bakalara na bijelo u Hrvatskoj. Aleksandar je svoje poslovanje proširio i na izvoz u okolne zemlje poput Slovenije i Italije.

Pakiranje Baccala della mamma

Osim specijaliteta u vrijeme blagdana kada se u Hrvatskoj tradicionalno jede bakalar, bakalar na bijelo postao je sinonim za opuštena obiteljska ili prijateljska druženja,  domjenke i originalne poklone. Lagana kremasta tekstura, iznimna hranjiva vrijednost i jednostavnost u posluživanju doprinose prepoznatljivosti ove delikatese, a cijeni se i činjenica da se radi o proizvodu bez laktoze, bez glutena i konzervansa. Uz klasičan namaz od bakalara na bijelo, u ponudi su i Tartufino s dodatkom crnih tartufa, Pikantino s dodatkom crvene paprike i chilija, Oliveto s dodatkom zelenih maslina i maslinovog ulja te paštete od bakalara Oliveto, Tartufino, Pikantino i Bakalar na bijelo.

 

Aleksandru bakalar dolazi direktno iz Norveške, domovine bakalara. Možda ste se nekad pitali otkuda je bakalar stigao u Hrvatsku s dalekog sjevera Europe i duboko se ukorijenio u tradicionalnu prehranu Hrvata. Za bakalar u našim krajevima, pogotovo u Istri, Kvarneru i Dalmaciji možemo zahvaliti mletačkom plemiću i trgovcu Pieru Queriniju koji je u 15. stoljeću na povratku u mediteranske krajeve iz daleke Norveške ponio ogromne količine bakalara i otvorio trgovački put ovom specijalitetu.

U slučaju da još niste probali Baccalà della mamma proizvode, protražite ih u svim supermarketima i probajte, sigurno nećete požaliti. Post na Veliki petak savršena je prigoda za degustaciju ove delikatese. Možete ga poslužiti kao namaz na kruh, uz domaća peciva, krekere, bruschette i na razne druge načine čije recepte možete pronaći na njihovoj web stranici https://www.baccala-della-mamma.com/ . Uživajte u rapsodiji okusa i okrenite se zdravom načinu prehrane uz Baccalà della mamma namaz od norveškog bakalara.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite Baccala della mamma na Facebooku i Instagramu: baccala_della_mamma

BACCALA DELLA MAMMA, VIŠNJAN, ISTRA

  • BAČVA

    Priča o Baccalà della mamma počinje krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća u mjestu Bačva u blizini Višnjana gdje se u konobi Milena počeo prodavati bakalar na bijelo ručno pripremljen.
  • USKRS

    Osim specijaliteta u vrijeme blagdana kada se u Hrvatskoj tradicionalno jede bakalar, namaz od bakalara postao je sinonim za opuštena obiteljska ili prijateljska druženja,  domjenke i originalne poklone.