AZRRI nas uči kako maksimalno i odgovorno iskoristiti namirnicu

Kad sam dobila poziv da krajem srpnja sudjelujem u edukativno-kuharskoj radionici koju organizira AZRRI- Agencija za ruralni razvoj Istre te na kojoj je predstavljen koncept odgovornog korištenja namirnica uz posljedično smanjenje stvaranja otpada nisam ni trenutka dvojila.

Učenje o odgovornom postupanju s namirnicama i zbrinjavanju otpada

Obožavam kuhati i oduvijek me zanimalo kako namirnicu s kojom trenutno rukujem iskoristiti u njenoj punini. Nadalje, zabrinjavanje otpada i zaštita okoliša nešto je o čemu se sve glasnije priča, ali malo toga čini. Na ideju kako povezati učenje o odgovornom postupanju s namirnicama i zbrinjavanju otpada došla je AZZRI. Spomenute dvije stavke sjedinili su na edukativno-kuharskoj radionici čija je ideja bila upoznati sudionike s konceptom odgovornog korištenja namirnica uz posljedično smanjenje stvaranja otpada i to kroz pripremu kreativnih jela. Ta radionica pod nazivom „Sinergija chefova i novinara ka stvaranju održive i odgovorne gastronomije Istre“ održana je u Edukacijskom gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina.

Na radionici smo učili, ali i odlično jeli

Ne moram vam ni reći kako sam se uz svoje kolege gastro novinare, koji su kao i ja bili sudionici radionice, te uz članove Agencije i vrhunske chefove koji su za nas kuhali divno provela i mnogo toga korisnog naučila. No, krenimo od početka. Dobrodošlicu na radionicu nam je poželio Igor Merlić, direktor AZRRI-a „Imamo ideju i namjeru brendirati Istru kao jednu eno-gastro regiju, odnosno županiju“, objasnio nam je Merlić. Kako mi je poznata činjenica da je treći motiv dolaska posjetitelja u Istru i Istarsku regiju upravo gastronomija, uvelike pozdravljam ovaj plan i želju Agencije. Nakon uvodne Merlićeve riječi, slijedila je priprema i kušanje jela na bazi ribe.

Kako pripremiti takvu vrstu jela, a da pritom potpuno iskoristimo namirnicu, spremimo viškove i pravilno odlažemo otpad pokazao nam je chef restorana Nebo u sklopu Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa Deni Srdoč, poznatiji kao najmlađi Michelinov kuhar u Hrvatskoj. Zajedno s njim spravljali smo i kušali mariniranu ražu u kapuli, octu i začinima na salatici od bulgura i sirovog sezonskog povrća, juhu od kosti raže s korjenastim povrćem te pečeni odrezak raže s broskvom na padeli i šugom od poriluka, maslaca, kapara i malvazije. Veličanstveno!

Da bismo još više cijenili namirnicu koja dolazi na naš stol, u pauzi od jela i kuhanja posjetili smo farmu boškarina koja se nalazi u blizini. Na farmi se nalazilo preko 150 boškarina! Unatoč tom velikom broju životinja o kojima se treba voditi briga, oduševila nas je urednost i pedantnost farme. Zaista hvale vrijedno.

Povratkom s farme na red je došla priprema i kušanje mesnih jela. Pri tom smo slijedili istu nit vodilju o iskorištavanju namirnica i zbrinjavanju otpada kao i kod pripreme ribljih jela. Ovog puta naš chef predavač bio je profesor slastičarstva i Executive chef LF Cateringa Robert Perić.

Uz našu malu pomoć spremio je lešadu od plećke boškarina sa salatom od pečenog krumpira, pomidora i pestom od bosiljka, plećku od boškarina kuhanu u maslacu s krumpirom alla njoki, kremu od krumpira s pečenim raguom te polpetice od plećke boškarina s kremom od kukuruza i salaticom od mlade kapule i šparoga s rakijom od bazge. Oduševljenje pripremljenim jelima zavladalo je među sudionicima.

AZRRI nastoji stvarati kvalitetno i zdravo životno okuženje

AZRRI već dugi niz godina pruža podršku u edukaciji ljudskih kapaciteta turističko-ugostiteljskog sektora kroz Edukacijsko gastronomski centar Istre te djeluje kao poveznica između primarnog poljoprivrednog sektora s turističko uslužnim djelatnostima. Agencija iza sebe ima preko 150 radionica s poznatim svjetskim i hrvatskim kuharima na kojima je sudjelovalo preko 1800 polaznika. Ove godine su organizirali 11 radionica na kojima je sudjelovalo 130 kuhara i ugostitelja te 9 chefova. Na radionicama koje organizira, ARRI koristi autohtone namirnice te namirnice na bazi pasmine boškarina i istarskih ovaca.

Također, organizira i edukacije o zbrinjavanju otpada. Nadalje, u Agenciji smatraju da vrlo važnu ulogu u stvaranju pozitivnog i „zdravog“ mijenja imaju mediji koji djeluju kao prenosnici vijesti ali i društvenih promjena te da je njihovo uključivanje u podizanje svijesti o racionalnom korištenju hrane kao resursa od krucijalne važnosti. Što je i bio razlog da su na radionici sudjelovali novinari i blogeri vezani uz gastronomiju. Naposljetku ne preostaje mi ništa drugo nego pohvaliti i svojim primjerom pratiti njihov stav da optimizacija korištenja hrane kao resursa pridonosi održivom razvoju poljoprivrede i ruralnog prostora što će, pak, dovesti do stvaranja kvalitetnog i zdravog životnog okruženja za sve nas.

Pratite Andreine priče: andrea_pancur

 

AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre

  • AZRRI

    Agencija za ruralni razvoj Istre organizirala je edukativno-kuharsku radionicu na kojoj je predstavljen koncept odgovornog korištenja namirnica uz posljedično smanjenje stvaranja otpada.
  • IGOR MERLIĆ

    Igor Merlić je direktor AZRRI koji nam je poželio dobrodošlicu na radionicu kazavši kako je njihova želja brendirati Istru kao jednu eno-gastro regiju, odnosno županiju.