Recept za Katsu piletinu za prste polizat

Azijska

Azijska kuhinja u mnogočemu se razlikuje od hrvatske, a jedne od najvećih razlika jesu količina začina ali i to što se njihova hrana jede štapićima i rukama.

Hrvati jako vole azijsku hranu, a sushi i wok gotovo da su se udomaćili kod nas. Srećom pa se u Hrvatskoj mogu kušati jela različitih kultura, no azijska svakako spada u omiljeniju unatoč tome što je nekada intenzivnijeg okusa i ljutine.
Među popularnijim azijskim obrocima svakako su Pad Thai kojeg ljudi vole zbog kikirikija, ali i okusa koji savršeno balansira kiselost, slatkoću i slanoću. Chicken teriyaki noodles svakako spada u najpoznatiju azijsku hranu, no u posljednje vrijeme pravi je hit Katsu piletina koja je osvježavajuća i drugačija, a opetvrlo slična našoj pohanoj piletini. 

Hrvoje Šalković
„Katsu je jelo koje definiraju dimenzije. To je steak pilećih prsa, ne deblji od 2 cm, koji se uvalja u posebne panko mrvice te se poha i najčešće poslužuje uz rižu i tonkatsu umak na bazi ketchupa, agruma i raznih začina. Razlog zašto je katsu dobio na popularnosti i u Aziji i kod nas jest taj što se može posluživati uz još bezbroj priloga – od voća poput ananasa i manga ali i jabuka. Uz ovu piletinu poslužuju se i razne salate, povrće, ukiseljeni đumbir, krastavci te sve popularniji kimchee“, otkriva nam Hrvoje Šalković iz restorana Brewbites koji je odlučio podijeliti recept za ovo popularno jelo. 

Ocat za kiseljenje za svježe krastavce

 500 ml vode

 300 ml rižinog octa

 200 ml jabučnog octa

 300 g šećera 

 100 g narezanog đumbira

Đumbir narezati na ploške, potom u lonac staviti sve sastojke i lagano zagrijavati te miješati dok ne krene lagano kipiti. Prije korištenja obavezno ohladiti i preliti preko svježe narezanih krastavaca.

azijska
Dressing za Sonoma salatu (salata od krastavca za katsu)

 40% soja sosa  

 40% ulja od sezama        

 20% rižinog octa

Sastojke pomiješati u dozer i dobro promućkati prije samog korištenja.

Katsu piletina               

Priprema komponenta:

150 g piletine

150 g jasmin riže

30 g edamame graška

20 g ukiseljenog đumbira

80 g sonoma salate  

Sastojci za sonoma salatu:

55 g prethodno ukiseljenih krastavaca              

5 grama chillia bez sjemenki   

5 grama sezama pola/pola    

0,3 ll dressinga   

              Katsu piletina    

„Piletinu narežemo i filetiramo do željene veličine te uvaljamo u brašno, jaja i u panko mrvice. Sa strane pripremimo edamame i ukiseljeni đumbir te salatu od krastavaca.

Za salatu nam trebaju krastavci ukiseljeni s japanskom tsukemono metodom i u njih dodajemo tostirane sjemenke sezama te malo sitno narezanog chillija bez sjemenki. Dodajemo dressing na bazi soje, sezamovog ulja i rižinog octa. Kada je piletina gotova (možemo prepoznati po zlatno smeđoj boji poha) narežemo ju na komade od 1 cm širine i serviramo sa katsu umakom, prilozima, rižom i malo mladog luka“, otkriva nam Šalković čija jela u zagrebačkom Brewbites restoranu obožavaju svi koji ih probaju. 

Inače ovaj restoran nudi i druga popularna azijska jela pa tako osim ove popularne piletine možete još kušati i green curry, tikka masala, chicken fried rice, pad thai, chicken teriyaki noodles, katsu sakana, te chickpea, avocado & tofu salad. 

Hrvoje Šalković

Azijska jela potpuno se razlikuju od zapadnjačke kuhinje i pravo su osvježenje za naša nepca. Često se u njihovoj pripremi, umjesto soli, koristi soja koja je prilično zaslužna za drugačiji okus. Profil svakog jela mijenja i to što se papar zamjenjuje chillijem, a posebnost azijskoj kuhinji daje i ukiseljena hrana kao i konzumacija sirovih proteina. Ono što je svakako zanimljivo u azijskoj kuhinji jest i to da se tamo svakodnevno fermentira sve – od kiselog kupusa, jaja pa čak i listova javora. 

Za više dobrih okusa svakako zapratite Brewbites na Instagramu i Facebooku. 

FOTO: Mario Pavlović

FOTO hrane: Domagoj Doko

FACEBOOK: https://www.facebook.com/BrewbitesZagreb 

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/brewbites_zagreb/ 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

 

Brewbites, Zagreb

  • Hrvoje Šalković

    Hrvoje Šalković iz restorana Brewbites odlučio je podijeliti recept za ovo popularno jelo. 
  • Azijska kuhinja

    Azijska kuhinja u mnogočemu se razlikuje od hrvatske, a jedne od najvećih razlika jesu količina začina ali i to što se njihova hrana jede štapićima i rukama.