Gdje pronaći i kako ispeći odličan steak

Arman mesnica

Već i ptice na grani znaju kako Fabricio Arman u svojem grillu i mesnici, smještenima na tržnici u Poreču, ima odličnu i raznovrsnu ponudu odležanih steakova. U Arman mesnici naći će te sve one izvrsne komade steakova o kojima dugo maštate. No, znate li kako sve steakovi mogu biti pečeni? Danas vam donosim vodič kroz pet načina pečenja odrezaka koje svaki pravi ljubitelj mesa treba znati.

Pet načina termičke obrade steaka

Beefsteak, steak ili odrezak imena su za jedno od najboljih komada mesa koje jedan gurman priželjkuje na svom tanjuru, bilo da je ono pripremljeno u vlastitoj mu kuhinji ili u kuhinji kojeg restorana. Taj veličanstveni komad mesa trpi različite razine termičke obrade. U profesionalnim kuhinjama koriste se engleski, odnosno English-style nazivi koji se pridaju svakoj pojedinoj razini termičke obrade odreska. Tih razina najčešće je pet.

steak

Prvi način je blue/very rare koji podrazumijeva da se odrezak obrađuje na temperaturi od 40 stupnja i na toj temperaturi ostaje svega minutu. Komad mesa pečen u takvim uvjetima iznutra je jako sirov i u potpunosti crven, dok je izvana on pržen. Sljedeća razina termičke obrade steaka je rare i ona podrazumijeva komad mesa koji je iznutra crvene boje i krvav. Izvana takav komad mesa poprima sivo-smeđu boju. Obrađuje se na 50-55 stupnja svega dvije minute i potrebno ga  je jednom okrenuti. Medium rare, kako i samo ime kaže, podrazumijeva odrezak koji je srednje krvav, odnosno ujednačene roze boje.

Steak u Armanu

Obrađuje se na temperaturi od 55 do 60 stupnjeva. Četvrti način pečenja odreska je medium i kod takvog načina obrade temperatura se diže do maksimalno 65 stupnja. Tada se zatvaraju sve pore i odrezak je iznutra roze boje te je jako sočan. Posljednji način obrade steaka je well done, odnosno skroz pečeno meso. Peče se na temperaturi od približno 77 stupnja tako da se prvo na jakoj vatri zapeče vanjski dio, a zatim na nešto nižoj temperaturi ostatak, kako meso ne bi presušilo. Takav komad mesa sivo-smeđe je boje u sredini, dok izvana poprima smeđu boju. Ovim načinima termičke obrade odrezaka možemo nadodati još raw kao potpuno termički neobrađen komad mesa, najčešće kao dio tatarskog bifteka, te overcooked koji se dobiva pripremanjem na temperaturi višoj od 90 stupnjeva kada meso gubi svu svoju sočnost.

meso

Arman mesnica u Poreču mjesto je gdje će te osim odličnog komada mesa dobiti i sjajan savjet

Ako još uvijek niste sigurni kako i na kakvoj temperaturi pripremiti steak koji će savršeno odgovarati vašem ukusu, posjetite Fabricia Armana u njegovoj mesnici na tržnici u Poreču svakog dana od 6:30 sati do 13:30 sati i pitajte ga za savjet. Sigurno će vam rado pomoći! Isto tako, Arman mesnica u Poreču mjesto gdje će te pronaći odličnu ponudu odležanih steakova, primjerice prave dryage steakove od ribeye steakova, t-bone, biftek, ramstek, juneća leđa kostata, juneća slabina s kostima, flank steak, tomahawk steakova do raznih dijelova junećeg i goveđeg mesa.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: arman_grill_porec

ARMAN MESNICA I GRILL, POREČ

  • ARMAN MESNICA

    Već i ptice na grani znaju kako Fabricio Arman u svojem grillu i mesnici, smještenima na tržnici u Poreču, ima odličnu i raznovrsnu ponudu odležanih steakova. U Arman mesnici naći će te sve one izvrsne komade steakova o kojima dugo maštate.
  • PET NAČINA TERMIČKE OBRADE STEAKA

    Taj veličanstveni komad mesa trpi različite razine termičke obrade. U profesionalnim kuhinjama koriste se engleski, odnosno English-style nazivi koji se pridaju svakoj pojedinoj razini termičke obrade odreska. Tih razina najčešće je pet.