5 razloga zašto bakalar mora što češće biti na našem jelovniku

Baccala della mamma

Jedan od razloga zašto sam veliki ljubitelj bakalara su Baccala della Mamma specijaliteti. Istarski je to proizvođač bakalara na bijelo, koji radi po tajnoj naslijeđenoj recepturi i može jamčiti najvišu razinu kvalitete. Iako bakalar većina nas jede samo za Božić i Uskrs, trebao bi  biti češći dio prehrane jer je, pod prvo, zdravo za organizam, a pod drugo, jako je ukusno. Otkrit ću vam 5 razloga zašto bakalar treba što češće biti na našem jelovniku.

1. Norveška riba iznimne nutritivne vrijednosti

Norveški bakalar odnosno „bijelo zlato“ potječe iz Norveške, točnije iz Norveškog mora. Poznat je po svojoj nježnoj bijeloj boji, pahuljastoj strukturi i vrhunskom okusu. Riječ je o jednoj od najvažnijih riba na Skandinavskom poluotoku kojom se upotpunjavaju obiteljski stolovi za vrijeme blagdana.  

Bakalar

Meso bakalara je odličan izvor niskokaloričnih proteina, vitamina D, E i A skupine, važnim mineralima poput kalcija, joda, fosfora i željeza, a u mnogim kuhinjama predstavlja savršenu zamjenu za meso. S jedne strane sadrži nisku razinu masti koje se smatraju štetnima po naše zdravlje, no s druge pak obiluje esencijalnim mastima poput omega-3 masnih kiselina koje su iznimno važne za normalan rad organizma.

Bakalar je odličan izbor za sve one koji brinu o svom zdravlju jer se smatra visokokvalitetnom namirnicom u nutritivnom smislu. Preporučuje se svima, od pacijenata koji moraju paziti na prehranu i sportaša kojima su potrebni proteini za izgradnju mišićne mase, pa sve do djece kojima je D vitamin, kojeg bakalar sadrži u visokim vrijednostima, važan za pravilan rast i razvoj.

2. Mnoštvo mogućnosti za pripremu

Bakalar se može pripremati na razne načine: možete ga peći, pržiti, pariti, poširati, osušiti i sl. Sušenje bakalara je drevna tajna čuvanja ove iznimno cijenjene ribe, a osim toga, u isto se vrijeme stvara intenzivna aroma i bogatstvo okusa. U našim se krajevima obično jede bakalar na bijelo. Osim toga, bakalar je odličan za pripremu laganih proljetnih i ljetnih jela i to iz više razloga. Kao što smo već spomenuli, riječ je o zdravoj namirnici koja je dostupna tijekom cijele godine, a pored toga odlično se slaže s raznim drugim sezonskim namirnicama. 

Bakalar recepti

Zanimljivo je da u Portugalu, gdje je bakalar nacionalno jelo, postoji preko 365 različitih recepata za svaki dan u godini. Na koji god način da ga pripremimo, okus je savršen.

3. Savršen namaz za kruh

Namazi od bakalara savršeni su za jutarnji obrok, međuobrok ili laganu večeru, bez obzira na priliku. Jednostavno je pripremiti zalogaje s paštetom od bakalara što će uštedjeti vaše vrijeme, osobito kada se uz pripremu doručka morate istovremeno spremati za posao i obaviti još stotinu drugih sitnica. Sve što vam je potrebno za pripremu ukusnih i zdravih zalogaja, osim paštete od bakalara, je kruh ili pecivo, a namaz lako možete poslužiti i uz krekere, bruschette ili slične proizvode.

4. Bez laktoze i glutena

Preosjetljivost organizma na gluten i laktozu sve je češća pojava diljem svijeta, a mnogi čak imaju problema s tim alergijskim reakcijama kojih zapravo nisu niti svjesni jer se simptomi poput glavobolje, boli u trbuhu i naglih promjena raspoloženja vrlo lako pripisuju drugim zdravstvenim tegobama. Mnogi se stoga muče kako bi uskladili svoje prehrambene navike i pronašli namirnice ili gotove proizvode koji će istovremeno zadovoljiti ukuse i okusne pupoljke, ali neće sadržavati gluten ili laktozu i izazivati alergije. Međutim u ponudi Baccala della Mamma delikatesa od kvalitetnog norveškog bakalara pronaći ćete delikatese koje su u potpunosti gluten-free i ne sadrže laktozu. Možete bezbrižno uživati u specijalitetima od bakalara.

 

5. Netipične kombinacije koje osvajaju sva nepca

Baccala della Mamma otkrila je nove načine, recepte i priče kojima kreira svoje zaista jedinstvene proizvode. Masline, chilly papričice i tartufi, odlično se sljubljuju s nijansama bakalara. Temelji za najraznovrsnije menije i tanjure, svojim specifičnim aromama savršeno dodaju one note netipičnih kombinacija koje se famozno međusobno komplementiraju, pružajući konačnom tanjuru aromatične nijanse koje se zaista teško zaboravljaju.

Bakalar Oliveto

Spoj tradicionalnih okusa obavijenih modernim ruhom čine izvrsne nijanse bogate okusom i notama povijesti ove namirnice koja od davnina osvaja sva nepca.

Ovih 5 razloga sigurno će nas navesti da što češće konzumiramo bakalar. Ako niste još probali Baccala della mamma proizvode, brže bolje pronađite ih u supermarketima. Osim što predstavljaju iznimno zdrav i neodoljivo ukusan obrok, kreme od bakalara također dolaze i u četiri različita okusa – na bijelo, pikantino, tartufino i oliveto, pa ćete stoga među njima sasvim sigurno pronaći svog favorita. Tu su još i savršene paštete od bakalara za ljubitelje najfinije teksture.

Poslužite ih kao namaz na kruh, uz domaća peciva, krekere, bruschette i na razne druge načine, uživajte u rapsodiji okusa i okrenite se zdravom načinu prehrane uz Baccala della Mamma krema od norveškog bakalara.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite na instagramu: baccala_della_mamma

Bačva, Višnjan

  • BAKALAR

    Norveški bakalar odnosno „bijelo zlato“ potječe iz Norveške, točnije iz Norveškog mora. Poznat je po svojoj nježnoj bijeloj boji, pahuljastoj strukturi i vrhunskom okusu. Riječ je o jednoj od najvažnijih riba na Skandinavskom poluotoku kojom se upotpunjavaju obiteljski stolovi za vrijeme blagdana.  
  • BACCALA DELLA MAMMA

    Istarski je to proizvođač bakalara na bijelo, koji radi po tajnoj naslijeđenoj recepturi i može jamčiti najvišu razinu kvalitete.