Slavonija, Moslavina, Istra i Dalmacija imaju zlatna bijela vina

White blend

White Blend, prvo ocjenjivanje hrvatskih mješavina bijelih sorata, organizirali su u Esplanade Zagreb Hotelu Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino. Uzorci su stigli iz svih dijelova Hrvatske, od Erduta na istoku do Pelješca na jugu.

Venja 2006. i 2010. Ivana Enjingija iz Kutjeva, Cuvee Blanc Limited Edition 1 od malvazije, chardonnaya, sauvignona i viogniera različitih berbi Morena Degrassija iz Savudrije, Jubilea, mješavina zelenog silvanca iz 2011., chardonnaya iz 2014. i graševine iz 2016. Jasne Antunović iz Erduta, Dragonada 2017. od chardonnaya i bijelog pinota koju je Nikica Katić iz moslavačke Kleti Romić posvetio djedu Dragi i baki Nadi te Draga Riserva 2019., mješavina kujundžuše, pošipa, žilavke, chardonnaya i sauvignona s položaja Vučja Draga vinarije Grabovac iz Donjeg Prološca zlatni su bijeli blendovi s ocjenjivanja White Blend održanog 18. srpnja u Esplanade Zagreb Hotelu.

Riječ je o petom specijaliziranom ocjenjivanju u sklopu projekta iVino Ane Rogač i Ive Kozarčanina. Nakon lanjskih uspješnih odabira najboljih hrvatskih mirnih i pjenušavih roséa Drink Pink, mješavina crvenih/crnih sorata Red Blend, pjenušavih vina The Flute Stars te vina u bag-in-box pakiranju u travnju ove godine, na White Blend su pristigli uzorci iz svih krajeva Hrvatske, od Podunavlja do krajnjeg juga, i priznanja su osvojila vina iz sve četiri naše vinogradarske regije.

– Veseli sortna i stilska raznolikost hrvatskih mješavina bijelih sorata, a još više njihova ujednačena kvaliteta. Odraz su terroira, klime, tla i ideje vinara, a ljeto je prilika ljubiteljima vina da ih upoznaju – rekli su organizatori ocjenjivanja.

White blend

Srebrni hrvatski bijeli blendovi su Nagual bijeli 2013., Davora Zdjelarevića od chardonnaya i sauvignona iz Erduta, Cuvee Roberta Kopjara iz okolice Novog Marofa (graševina, manzoni i sauvignon), Clemente Blanc 2019. (chardonnay i bijeli pinot) Ivana Damjanića iz Fuškulina pokraj Poreča, Bijelo 9 2018. kutjevačke vinarije Galić (graševina, chardonnay, sauvignon) i Magdalena 2019. (malvazija i chardonnay) pazinske vinarije Anđelini.

Brončane hrvatske mješavine bijelih sorata su Belica Plovanić 2019. Deana Rubeše iz Kastva, mješavina sorata među kojima su lokalne mejsko, divjaka, jarbola i poznatije malvazija te glera, Mladinin Erdoro Blend One 2021. od rizlinga, traminca,  bijelog i sivog pinota s Plešivice,  Dišpet 2021. od pošipa, rukatca i malvasije dubrovačke pelješke vinarije Marlais, M&S 2018., muškat, sauvignon i chardonnay vinarije Siber iz Erduta i dva vina vinarije Kutjevo: polusuhi Maximo Bianco 2020. od graševine i traminca te suhi Maximo Oro od graševine i chardonnaya.

Vina su ocjenjivali enolozi Nataša Puhelek Puština, mr.sc. Franjo Francem i Dominik Jagunić, sommelier dr. sc. Žarko Stilin i vinski kritičar Ivo Kozarčanin. Uspjehu ocjenjivanja White Blend puno su pridonijeli vrijedni domaćini iz Esplanade Zagreb Hotela koji su pripremili vina i ručkom okrijepili ocjenjivače nakon višesatnog rada.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

 

 

Hotel Esplanade, Zagreb

  • WHITE BLEND

    White Blend, prvo ocjenjivanje hrvatskih mješavina bijelih sorata, organizirali su u Esplanade Zagreb Hotelu Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino. Uzorci su stigli iz svih dijelova Hrvatske, od Erduta na istoku do Pelješca na jugu.
  • ENOLOZI

    Vina su ocjenjivali enolozi Nataša Puhelek Puština, mr.sc. Franjo Francem i Dominik Jagunić, sommelier dr. sc. Žarko Stilin i vinski kritičar Ivo Kozarčanin.