Žensko španciranje Zagrebom – od zabave u kazalištu i muzeju do čage s pogledom na Ilicu

Zagrebačko španciranje

Siječanj je sve samo ne depresivan! On predstavlja novi početak, ali i novi ciklus od 365 dana tijekom kojih je potrebno ugoditi sebi! Otići u kazalište i pogledati dobru predstavu, zaviriti u jedan od gradskih muzeja, kušati egzotičnu hranu koja je u Zagrebu postala jednostavno must have, biti turisti u svom gradu i s turističkim vodičem čuti i upoznati još više zanimljivosti. Na kraju nazdraviti dobrom danu s čašom vina i swingom negdje na Ilici plešući i pjevajući popularne klasike… Zvuči li vam nevjerojatno? 

“Ne putuju svi na zimovanja i skijanja, ne idu svi u daleke tople krajeve na zimski godišnji odmor! Puno je žena u Zagrebu tijekom siječnja (ali i vikendima tijekom godine)  i za njih, ali i njihove prijateljice osmislila sam program Žensko španciranje Zagrebom tijekom kojeg se na poseban način upoznaje metropola. Čak i ako ste u njemu rođene i živite” – kaže modna savjetnica i novinarka Alma Premerl Zoko autorica projekta Ženski vikend women’s days by modniALMAnah koja je tijekom 2022. godine brojnim ženama pokazala mnoge pomalo neistražene dijelove Hrvatske. Zagreb i Advent ostao je za sam kraj godine, kao primjer kako se zabavljati u belom Zagrebu uz ”cifranje”, ”čagu”, ”smeh”…

Zagrebačko španciranje

Prva stanica Zagrebačkog španciranja bio je HNK– a brojne zaljubljenice u zagrebačku kulturu dočekala je glumica tog kazališta sa stažom od 30 godina, Mirta Zečević. Mirta je na početku razgleda ove velebne zgrade ispričala zanimljive ‘štiklece’ o njezinoj povijesti! Prvo profesionalno Zagrebačko kazalište izgrađeno je 1834. kao želja veletrgovca Kristofora Stankovića koji je 1833. uplatio lutriju u Beču te dobio glavni zgoditak. Nagrada je bila izdašna, 30 000 dukata koje je Kristofor odlučio investirati za izgradnju kazališne zgrade. Zemljište na uglu Markova trga i Freudenreichove ulice bio je poklon magistrata, a zgradu su projektirali talijanski arhitekti, otac i sin Cristofor i Anton Cragnolini. Otvorenje kazališta bilo je 4.listopada spomenute 1834.godine u čast imendana cara Ferdinanda I. , a na pozornici ovog kazališta (s gledalištem od 750 mjesta) tada su se izvodile samo njemačke predstave. Sve do 10.lipnja 1840 godine kad je izvedena i prva predstava na hrvatskom jeziku Juran i Sofija ili Turci kod Siska.

HNK Zagreb

Novo kazalište, kakvo je danas, izgrađeno je na mjestu održavanja sajmova, a svečano otvoreno 14. listopada 1895., kad je u dva sata poslijepodne  car Franjo Josip I. na stupiću balkona, pred brojnim Zagrepčanima i gostima iz svih hrvatskih krajeva, simbolično izveo zadnji udarac srebrnim čekićem što ga je za tu prigodu izradio kipar Robert Frangeš Mihanović. Skrivenim hodnicima Mirta je povela brojne žene otkrivajući kako funkcionira rad svih zaposlenih ljudi u kazalištu, bez kojih ne bi bilo niti jedne realizirane predstave. Pokazala je kako funkcionira rasvjeta, scenografija, na kojem mjestu sjedi orkestar … Posebno je oduševljenje bilo u krojačnici ali i ženskoj garderobi u kojoj su visili kostimi iz aktualnih predstava, nedavno premijerno prokazane Plodne vode i opere Šišmiš. Obje predstave,kao i neki drugi hvaljeni komadi u produkciji opere, drame i baleta u HNK su na rasporedu u siječnju,veljači…

Zagrebačko španciranje

Uz kazalište,  Zagrebačko je španciranje po centru grada nezamislivo i bez kavice na špici ali i ‘prešetavanja’ po Tkalči. Nekad mjesto gdje je prolazio potok Medveščak i na kojem se svakodnevno mljelo žito i proizvodilo brašno, danas je najpoznatija ulica za španciranje i pijuckanje kave. Ali i za isprobavanje različitih delicija domaće ali i strane kuhinje. Jedna od takvih adresa svakako je Wok by Matija (Tkalča 12) u kojem se svakog dana događa fuzija domaćih namirnica s Dolca, mesa i egzotične pripreme woka. Pojesti se može u lokalu s pogledom na Tkalču ali i ponijeti i pojesti uz špancirung.

Alma Premerl Zoko

Od Wok by Matije se prelazi Krvavi most kojim se dolazi do Radićeve ulice na čijem se vrhu nalazi još jedna izuzetno zanimljiva lokacija. Osmislila ju je ruskinja Anastazija Knežević koja je u centru Zagreba otvorila jedinstven Zagreb 80’s museum koji je simulacija tipičnog građanskog stana iz 80-tih u kojem su mnogi Zagrepčani stanovali a koji je danas interaktivan muzej koji će vas nasmijati do suza. Posjetite ga u društvu ekipe koja se voli zabavljati, ali i potražite posebne programe koji ovaj muzej nudi Zagrepčanima.

Zagreb 80's museum

Da se o Zagrebu može jako puno naučiti, čak i ako ste u njemu rođene i živite u njemu, pokazala je vodičica Marta Polić koja je pričajući priču o prošlosti ovog velegrada ispričala i brojne štiklece iz novogodišnjih običaja u Zagrebu. Od toga kako se kinčilo (ukrašavalo), zabavljalo na privatnim zabavama, pa sve do običaja darivanje jabuka, pripreme obilne Silvestarske gozbe na kojoj je uvijek morao biti ‘pajcek’, pa do  uplaćivanja lutrije kakvu je davno uplatio spomenuti  Kristofor Stanković vlasnik prvog profesionalnog kazališta u Zagrebu.

Magdalena Bešker.

Ženska grupa nije uplatila lutriju, ali se uspinjačom spustila u donji grad kako bi vidjela kako ručno nastaje Moj rokovnik, jedinstveni ženski planer kojeg je osmislila Magdalena Bešker. Radi ih svakodnevno ručno, sami možete odabrati boju, ali i natpis koji će nositi u tekućoj godini. Na kraju Ilice, poslije Britanca još je jedna uspješna žena pokazala posebnost života u Zagrebu. Vinoljupka Irena Lučić 2022. je godine otvorila DiWine bar u kojem se pije ‘fina cuga’ – provjerena selekcija domaćih vina koje je Irena sljubila s domaćim narescima Pik Vrbovec, sve posebno kreirano za žene. DiWine se nalazi u Ilici 93, a određenih dana u tjednu na ovoj se lokaciji možete zabavljati baš kao pravi Zagrepčani. Čaga se s pogledom na Ilicu uz zvukove glazbenika koji, za razliku, od brojnih lokala koji smo prošli uz put, sviraju swing, jazz i rock- super mjuzu za čagu do ponoći!

diWine bar

Zagrebačko žensko španciranje ponovo će se održati početkom Veljače, a o špancirungu po Zagrebu ili vikendima na nekim drugim mjestima u Hrvatskoj uvijek možete pročitati na ovom LINKU.

Foto: Nikola Zoko

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur 

Pratite na Instagramu: modnialmanah

 

Zagreb

  • ALMA PREMERL ZOKO

    “Ne putuju svi na zimovanja i skijanja, ne idu svi u daleke tople krajeve na zimski godišnji odmor! Puno je žena u Zagrebu tijekom siječnja (ali i vikendima tijekom godine)  i za njih, ali i njihove prijateljice osmislila sam program Žensko španciranje Zagrebom tijekom kojeg se na poseban način upoznaje metropola. Čak i ako ste u njemu rođene i živite” - kaže modna savjetnica i novinarka Alma Premerl Zoko
  • ZAGREBAČKO ŠPANCIRANJE

    Da se o Zagrebu može jako puno naučiti, čak i ako ste u njemu rođene i živite u njemu, pokazala je vodičica Marta Polić koja je pričajući priču o prošlosti ovog velegrada ispričala i brojne štiklece iz novogodišnjih običaja u Zagrebu. Od toga kako se kinčilo (ukrašavalo), zabavljalo na privatnim zabavama, pa sve do običaja darivanje jabuka, pripreme obilne Silvestarske gozbe na kojoj je uvijek morao biti 'pajcek', pa do  uplaćivanja lutrije kakvu je davno uplatio spomenuti  Kristofor Stanković vlasnik prvog profesionalnog kazališta u Zagrebu.