Vinska radionica pod vodstvom dr.sc. Sanje Radeka

Prisustvovala sam Vinskoj radionici koja se 23. lipnja 20121. godine održala u Vinskom podrumu „Minivinifikacija“ Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. Na radionici su bili predstavljeni rezultati projekta koji nosi naziv „Utjecaj različitih vinifikacijskih tehnologija na kvalitativna svojstva vina od autohtonih hrvatskih sorti: uloga vina u ljudskoj prehrani – VINUM SANUM“.

Rezultati projekta dokazali su pozitivan učinak umjerene konzumacije vina na zdravlje ljudi

Voditeljica projekta jest sjajna dr. sc. Sanja Radeka koja je na istom okupila petnaest izvrsnih i stručnih ljudi. Predstavljamo vam ih: prof.dr.sc. Karin Kovačević Ganić, doc.dr.sc. Marina Tomašević, dr.sc. Irena Budić Leto, prof.dr.sc. Štefica Dvornik, doc.dr.sc. Teodora Zaninović Jurjević, prof.dr.sc. Alessandra Pokrajac Bulian, doc.dr.sc. Klemen Lisjak, doc.dr.sc. Andreja Vanzo, doc.dr.sc. Dejan Bavčar,dr.sc. Anita Silvana Ilak Peršurić, dr.sc. Marijan Bubola, dr.sc. Tomislav Plavša, dr.sc. Ivana Horvat (poslijedoktorandica), mag.ing.agr. Sara Rossi (doktorandica) te mag.ing.agr. Ena Bestulić (doktorandica).

U istraživačkom procesu, kojeg je priroda projekta zahtijevala, sudjelovalo je 218 dobrovoljnih ispitanika. Točnije, 137 žena i 81 muškarac. Cilj projekta bio je istražiti kako različite vinifikacijske tehnologije u proizvodnji vina autohtonih hrvatskih sorti Malvazije istarske, Terana, Pošipa i Plavca malog mogu utjecati na njihovu biološku aktivnost, odnosno istražiti utjecaj njihove umjerene konzumacije na psiho – fizičko zdravlje ljudi. Projektom se na znanstvenoj razini želio potvrditi pozitivni zdravstveni učinak vina od hrvatskih autohtonih bijelih i crnih sorti vinove loze. U tom naumu ova fantastična ekipa stručnjaka je i uspjela.

Tijek radionice

Među inim stručnjacima, koji su sudjelovali na ovom hvale vrijednom projektu, rezultate istraživanja na Vinskoj radionici prezentirali su redom: dr. sc. Marijan Bubola, mag.ing.agr. Sara Rossi i mag.ing.agr. Ena Bestulić.

Na kraju svog predavanja mag.ing.agr. Ena Bestulić naglasila je tri zaključka do kojih je došla ova iskusna ekipa stručnjaka. Naime, zaključeno je da povećani sadržaj fenolnih spojeva doprinosi većem potencijalu za dozrijevanja i mogućem blagotvornom učinku na zdravlje konzumenta, mogućnosti odabira prikladne tehnologije s obzirom na uvjete proizvodnje i željeni stil vina te potencijalno većoj tržišnoj cijeni vina. Naravno sve to uz ispitivane tehnološke postupke.  Dr. sc. Sanja Radeka, voditeljica projekta i organizatorica radionice, otvorila je radionicu predstavljanjem svog znanstvenog i stručnog tima, ciljeva istraživanja te cijelog procesa istog. Naposljetku, dr.sc. Sanja Radeka radionicu je zatvorila vodeći degustaciju onih vina koji su sudjelovali na projektu.

Trud i znanje koje dr. sc. Sanja Radeka ulaže kako bi na stručan i učinkovit način promicala autohtone sorte te kako bi utjecala na razvoj nacionalnog i regionalnog tržišta vina je zaista pohvalan. Poslije prezentacija rezultata istraživanja imala sam priliku kušati izvrsna vina koja su sudjelovala u samoj realizaciji projekta. Teško je izdvojiti koje od degustiranih vina me posebno oduševilo. Sva su bila besprijekorna.

Za kraj bih željela čestitati ovoj izvanrednoj ekipi stručnjaka i ljudi te poželjeti još ovakvih sjajnih i hvale vrijednih projekata. Do sljedećeg susreta, VINUM SANUM-Vino je zdravo!

Pratite Andreine priče: andrea_pancur

Fotografije: Andrea Pančur



VINSKA RADIONICA, ISTRA

  • VINSKA RADIONICA

    Na Vinskoj radionici su bili predstavljeni rezultati projekta koji nosi naziv „Utjecaj različitih vinifikacijskih tehnologija na kvalitativna svojstva vina od autohtonih hrvatskih sorti: uloga vina u ljudskoj prehrani – VINUM SANUM“.
  • DR.SC. SANJA RADEKA

    Voditeljica projekta jest sjajna dr. sc. Sanja Radeka koja je na istom okupila petnaest izvrsnih i stručnih ljudi.