Konoba La Parenzana opuštajuća oaza za sve gurmane

Predvečerje ljetnog dana je kao stvoreno za uživanje s prijateljicama uz izvrsnu hranu i dobro vino. Upravo jedno takvo provela sam sa srcu mi dragim ženama u konobi La Parenzana.

Srdačna dobrodošlica uz čašu pjenušca

Čim smo došle u konobu La Parenzana dočekao nas je prizor vrijedan spomena. Terasa okružena maslinama i divnom lavandom čiji se opojni miris širio zrakom. Kako bi dojam bio potpuniji, konobar nas je ponudio osvježavajućim pjenušcem od Prelca. Ono što sam odmah primijetila su predivne i drugačije čaše za pjenušac.

Pjenušac je bio poslužen u čašama koje su imale laserski napravljene i golim okom nevidljive rupice zbog kojih se pjenušac konstantno perlao. Tako je okus pjenušca postao osjetniji.

U La Parenzani će te se osjećati kao kod kuće

La Parenzana se nalazi u malom mjestu Volpia na cesti kada se od Buja uputite prema Kaštelu. La Parenzana je nekoć bila gospodarska kuća iz 19 st., koja je prenamijenjena u B&B i restoran, a od 2020. konobu vode gurmani Ana Gergorić i Marko Prodan. Danas je ona, konoba s modernim i kreativnim pristupom hrani, ali i mjesto koje ima mogućnost smještaja.

Osim čarobne terase, sigurno će vas oduševiti uređenje konobe i izložene slike u suradnji sa slikarom Dragom Grbavcom iz Umaga. Cilj im je podržati lokalne umjetnike i omogućiti im da izlože svoja djela u konobi. Posebno iznenađenje je vinski podrum koji će uskoro biti preuređen i namijenjen za uživanje u cigarama, dobrom viskiju i čaši vina. A iza same konobe uskoro ćemo vidjeti i dječje igralište. Da je ovo mjesto i za obitelji uvjerit će te se i sami kad dođete i vaše dijete dobije posebno isprintanu bojanku s cijelom vizualnom ilustracijom La Parenzane.

Lokalne namirnice iz susjednih vrtova, šuma i Jadranskog mora

Jelovnik konobe je bogat kombinacijama namirnica koje su međusobno, u onom svakidašnjem smislu, nespojive. Takve kombinacije namirnica djelo su Ane Gergorić, chefice La Parenzane. Ana je nekoć bila studentica stomatologije i grafičkog dizajna koja se iz ljubavi 2017. godine odlučila profesionalno baviti kuhanjem. Ana njeguje moderan i inovativan pristup namirnicama koje u njenu kuhinju dolaze svježe i godišnjem dobu prikladne. Kako mi je rekla, namirnice nabavlja iz domaćeg lokalnog uzgoja. No, nerijetko zaviri i u svoj vrt koji s posebnom pažnjom i zadovoljstvom njeguje. Međutim, u sva njena jela, neovisno o trenutačnom godišnjem dobu, utkan je segment mediteranske kuhinje. Osobito voli pripremati predjela koja su njena specijalnost, kaže da u predjelima može biti najkreativnija.

Ne moram vam reći kako su me kapesante s lardom na kremi od celera koje sam jela za predjelo, ostavile bez daha. Zatim je uslijedio carpaccio od brancina u naranči mariniran s nekoliko kapljica maslinovoga ulja koji se topio u ustima. Tu moram napomenuti kako paze i na sljubljivanje hrane i maslinovih ulja, pa ćete tako na stolu naći veliki izbor maslinovih ulja među kojima se nalazi i izvrsno Kalcina maslinovo ulje. Oduševljenju nema kraja, Ana uz sav posao stigne i izrađivati domaću tjesteninu koju nam je poslužila u trećem jelu. Domaće tagliatelle s morskim psom, pomidorinima i motrom koju bi svatko trebao probati. Za kraj smo imali odličan desert Creme brulee od lavande. Uz svaki slijed bila su poslužena i druga vina, što pokazuje njihovo znanje i vještinu kada su i vrhunska vina u pitanju.

Vinski podrum i dječje igralište stižu uskoro

A da bi usluga i popratne tehničke funkcije La Parenzane mogle savršeno funkcionirati tu je Marko Prodan. Iako ugostiteljstvo nije bilo njegov primarni poziv, kroz iskustvo bavljenja istim i  kroz iskustvo rada s ljudima i zbog ljudi, mogu reći da je Marko ugostitelj iznimnih sposobnosti. Nije na odmet spomenuti kako će i oni željni izvanredne vinske ponude u skorije vrijeme doći na svoje prilikom posjeta La Parenzani, budući da Ana i Marko imaju u planu realizirati vinski podrum. Međutim, nemojte biti zabrinuti i bez vinskog podruma, ponuda vina im je već sad sjajna.

Ana i Makro stvorili su i nastavljaju stvarati mjesto prijateljske atmosfere, iznimne ponude modernih i nesvakidašnjih jela te izvanrednih vina prihvatljivih cijena. Sigurna sam da nećete pogriješiti ako se već sutra odlučite posjetiti La Parenzanu sa svojim prijateljicama baš kao što sam to ja učinila.

Pratite Andreine priče: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: laparenzana

Fotografije: Andrea Pančur



LA PARENZANA, BUJE

  • ANA GERGORIĆ I MARKO PRODAN

    Ana Gergorić i Makro Prodan stvorili su i nastavljaju stvarati mjesto prijateljske atmosfere, iznimne ponude modernih i nesvakidašnjih jela te izvanrednih vina prihvatljivih cijena.
  • LA PARENZANA

    La Parenzana je konoba s modernim i kreativnim pristupom hrani, ali i mjesto koje ima mogućnost smještaja.