Vinarija Vivoda zadivila zagrebačku publiku u DiWine baru

DiWine bar

Novi ciklus vinskih događanja u aktivnom zagrebačkom diWine Baru nosi naziv Vinski čvenk. Riječ je o „pomaknutim“ vinskim prezentacijama koje u fokus stavljaju vinara i njegov rad. Kušanje vina je pritom neizbježno, kao i pokoji zalogaj, dok kroz cijelu priču goste-vinoljupce spretno vodi Irena Lučić, vlasnica bara i vinska promotorica. Red vina, red čavrljanja i hrpa (o)smijeha – baš onak’ kak se šika na pravom čvenku.

Jezikoslovci žargonski izraz „čvenk“ opisuju kao ljubavni sastanak, susret dvoje mladih ljudi s međusobnim simpatijama, randevu, rendes. Vinski čvenk je, tom logikom, susret onih koje povezuje ljubav prema dobroj kapljici.

Potkraj lipnja, tik pred dugo očekivani produženi vikend, na čvenk u diWine Bar stigao je istarski vinar Davor Vivoda sa svojom obitelji – suprugom Suzanom i kćerkom Lucijom. Naravno, kako s vinarima obično biva, Davor nije došao praznih ruku. Sa sobom je na kušanje donio četiri sjajna vina, među kojima se našla i odležana malvazija St. Euphemia, koja se i ove godine ponosno okitila zlatnim Decanterovim odličjem. To je treće Decanterovo zlato za ovu vinariju, koju vode jednostavni, skromni i vrijedni ljudi. Vinarija i kušaonica smještene su u samom centru Rovinja. Dozvolu za korištenje imena Svete Eufemije, zaštitnice grada Rovinja, vinarija je dobila upravo od gradskih vlasti, pa je ovo vino više nego prikladan suvenir za sve one koji komadić Istre žele ponijeti kući

DiWine bar

Vivode su jedna od najstarijih vinarskih obitelji rovinjskoga kraja. U svojim počecima, uz uzgoj vinove loze, aktivno su se bavili i drugim oblicima poljoprivrede, no tijekom vremena usmjerili su se na vinogradarstvo i vinarstvo koje je u Istri snažno krenulo uzlaznom putanjom. To se pokazalo kao mudra odluka, jer danas većinu vina prodaju na samom kućnom pragu.

Niz kušanih vina započeo je pjenušcem Lucija, izrađenim charmat metodom od malvazije. Na pitanje da li se planira nastaviti baviti obiteljskim poslom, Lucija spremno odgovara kako još nije odlučila. Ipak, kada tata po tebi nazove pjenušac, to ipak malo prevagne u korist obiteljskog posla 😊. Supruga Suzana, za razliku od Lucije, i dalje čeka „svoje“ vino, no od tajnovitog Davora uspjeli smo saznati tek informaciju da je vino u pripremi i da je riječ o crnoj kupaži. Nakon mjehurićastog osvježenja, uslijedila je mlada Malvazija 2022. koja je otvorila ozbiljnu temu „žednog“ tržišta Istre čije nepce traži upravo svježu, jednogodišnju malvaziju, čak i kad ona još nije sasvim spremna za tržište. Zaključili smo kako je u tom pogledu (istarske) vinare dopao nezahvalan zadatak da, s jedne strane, ispune želje i očekivanja tržišta, a s druge strane, educiraju kupce i nauče ih da je vino ponekad potrebno malo i sačekati.

Na red je došla i perjanica vinarije – St. Euphemia 2019. Opojnih aroma bagrema i vanilije koji se isprepliću s mirisom lješnjaka i brioša, elegantne zlatnožute boje. Macerirana u velikom hrastu punih 16 mjeseci, napokon je plasirana na tržište koje ju je željno iščekivalo, ali i poslana na Decanterovo ocjenjivanje gdje je osvojila visokih 95 bodova. Na pitanje je li pronašao „recept“ za osvajanje Decantera, Davor odgovara: „Trajanje. Sve je u aftertasteu kojeg ocjenjivači izuzetno cijene.“ Jasno je da ovo vino ima potencijal za čuvanje, samo je pitanje imamo li mi dovoljno samodiscipline za to 😊 … kad tako zavodljivo traži gutljaj više.

Vivoda vina

Večer je završila ugodno „pripitomljenim“ Teranom 2019, uglađenih tanina i sjajno uklopljene svježine, uz koji smo se dotakli važnosti očuvanja i zaštite naših autohtonih sorti grožđa, u koje spada i teran kojeg smo umalo izgubili u „borbi“ sa susjednom Slovenijom.

U narednom Vinskom čvenku koji je na rasporedu u četvrtak, 6. srpnja, ponovo nam u Zagreb stiže Istra. U goste nam dolazi mladi vinar Matej Bažon, čija je vinarija smještena u pitoresknom Gračišću. Matej je jako romantičan tip koji tvrdi da je vino poezija u boci. A romantika i vino uvijek su dobra kombinacija – naročito kada je čvenk u pitanju 🙂 Stoga, drage žene, ne časite časa i rezervirajte svoja mjesta u diWine baru. Dragi muškarci, dođite zajedno sa svojim ženama – nećete ih valjda pustiti da idu same na čvenk? (:

Podsjećamo, čvenk-kombinacija uključuje četiri čaše vina (nerijetko i pokoju više) po osobi i platu sir&pršut. I, naravno, super atmosferu diWine bara (: Cijena po osobi iznosi 25EUR, dok je za članove diWine Cluba sudjelovanje besplatno. Za sudjelovanje obavezna je prethodna rezervacija putem maila diWine.project@gmail.com.

Tekst: Irena Lučić, diWine Croatia

Foto: Irena Lučić, Ivana Pranjić

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

DiWine Bar, Zagreb

  • Zlato s Decantera

    Davor Vivoda sa sobom je na kušanje donio četiri sjajna vina, među kojima se našla i odležana malvazija St. Euphemia, koja se i ove godine ponosno okitila zlatnim Decanterovim odličjem.
  • Vinski čvenk

    Novi ciklus vinskih događanja u aktivnom zagrebačkom diWine Baru nosi naziv Vinski čvenk. Riječ je o „pomaknutim“ vinskim prezentacijama koje u fokus stavljaju vinara i njegov rad.