Prekrasan dan uz degustaciju u vinariji Veralda

 Degustacija i druženje – vinarija Veralda

Je li uopće moguće planirati put u Istru, a da putovanje ne uključuje degustiranje vina? I upoznavanje s vinarijama skrivenih iza najljepših istarskih brežuljaka…

Sve što je potrebno da jedna takva istarska avantura bude savršena je lijepo vrijeme. Mene i prijateljicu je snašla luda sreća pa smo uhvatile jedan od rijetkih sunčanih dana ovoga svibnja i provele ga u prekrasnoj vinariji Veralda koja se nalazi na ljupkim brežuljcima između Buja i Brtonigle.

Nismo srele Luciana, ovo je bilo žensko druženje pa su nas dočekale njegova sestra i supruga, ljubazne Keti i Marina, koje su nas bolje upoznale s vinarijom i svime čime je okružena, a to uključuje čak 26 hektara vinograda. Kada smo se nauživale pogleda, naravno da smo posjetile podrum koji je sve, samo ne tipični vinski podrum.

Prošla su ona vremena kada su vinski podrumi bili ustaljena i zagasita mjesta s ogromnim bačvama. Vinarija Veralda raspolaže s vrhunskom suvremenom opremom. Čak 1000 metara kvadratnih je posvećeno očuvanju svježine i vrhunske kvalitete vina.

Degustaciju smo započele s izvrsnim rose pjenušcem Brut Nature koji je rezultat kupaže dviju sorti – terana i malvazije. Proizveden klasičnom metodom i apsolutno savršen. Nastavile smo s osvježavajućim Rose Xtrian koji nam je savršeno upotpunio proljetni dan sa svojim voćnim aromama.

Degustacija nije potpuna ako nema hrane pa se na stolu našao i istarski pršut s dvije vrste sira, masline naših domaćina pa čak i domaći kruh. Posjet vinariji možete upotpuniti i ručkom, potrebno je samo najaviti se prije i napraviti rezervaciju.

Degustirale smo Ambru iz 2018. godine, izvrsnu malvaziju predivne zlatne boje. Tajna okusa, mirisa i samog izgleda Ambre je u tome što je odležala čak 9 mjeseci u hrastovim bačvama, a zatim još godinu i pol u boci. Našao se u čaši i San Giovanni, kupaža cabernet sauvignona i terana, a zatim i Xtrian, svima nama poznatiji kao Istrijan. Već nakon prvog gutljaja je opravdao zašto je baš njega prestižni britanski časopis Decanter nagradio platinastom medaljom.

I za kraj – nešto slatko. Uz ukusni tiramisu dobile smo Narciso, nježni muškat umjerene slatkoće koji se savršeno sljubio s našim desertom.

Prekrasan dan meni, a vama nadam se dobra ideja za novo iskustvo i doživljaje, ugodno popodne ili jednodnevni izlet. Prije odlaska nazdravile smo s pjenušcem Xtrian Brut koji nas je svojim osvježavajućim mjehurićima probudio iz bajke. Nakon oproštaja s Keti i Marinom, zaputile smo se kući s čvrstom odlukom da ćemo kad-tad ponovo posjetiti vinariju Veralda i sve ono što nudi.

Pratite Andreine priče: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: veralda_officila

Fotografije: Andrea Pančur

VINARIJA VERALDA, ISTRA

  • VINARIJA VERALDA

    Vinarija Veralda raspolaže s vrhunskom suvremenom opremom. Čak 1000 metara kvadratnih je posvećeno očuvanju svježine i vrhunske kvalitete vina.
  • XTRIAN

    Xtrian, svima nama poznatiji kao Istrijan prestižni britanski časopis Decanter nagradio je platinastom medaljom.