Odlična vina vinarije Kolarić svega 30 minuta od Zagreba

Kolarić Rose

Često čujem kako ljudi imaju osjećaj da dnevne ili vikend izlete moraju planirati puno unaprijed, i to je za neke vjerojatno istina. S druge strane postoji puno toga što vam se nalazi dosta blizu, ali za to možda ne znate, a idealno je za dnevni izlet. Vinarija Kolarić je definitivno takvo jedno mjesto, jer se nalazi u blizini Zagreba, a ima puno toga za ponuditi. 

Kolarić vinogradi

Obitelj Kolarić svoju je vinariju smjestila u Jastrebarskom gdje već godinama proizvode vrhunska vina. Ono što kod njih mogu posebno istaknuti je kontinuirano uvođenje novih stvari u ponudu. Franjo Kolarić opisuje vinarstvo kao zarazu. On se zarazio od tate i od djeda i toliko to voli da stalno uči o tome i naučeno uvodi u svoju ponudu. 

Restoran Kolarić

Restoran Kolarić

Nasljeđena tradicija i spajanje tih znanja s novostima u svijetu vina 

Koliko je ovo duga tradicija možda najbolje govori to da njihov najstariji vinograd ima oko 80 godina. Obitelj Kolarić posjeduje 6 hektara vlastitih vinograda, a oko 15 hektara imaju u suradnji s drugima. Kapacitet vinarije je 100 000 litara, a od toga je u proizvodnji oko 20 000 boca izvrsnog pjenušaca koje proizvode klasičnom metodom. Prve pjenušce počeo je proizvoditi 1997. Prije nekoliko godina Franjo se odlučio specijalizirati za sivi pinot i od njega odlučio proizvoditi 7 izvrsnih vina. Proizvodi posebno interesantno vino Pinot Grigio u gruzijskoj amfori zapremnine 1200 litara. Svjetsko vino koje zaslužuje popriličnu pažnju. Novu su liniju nazvali COLETTI, a kako mi je objasnio, to je talijanski prijevod njegovog prezimena. Franjo se može pohvaliti s 12 etiketa vrhunskih vina.

Gruzijska amfora Kolarić

Što točno probati kod Kolarića? 

Ono što je mene zanimalo je koje vino ovdje ima najbolju priču i Franjo mi je rekao da se radi o Pinot Grigio od kojeg radi 7 različitih etiketa sivog pinota. Posebno mi je spomenuo i vino Stare sorte, a radi se o vinu iz starog vinograda koje možda znate iz filma “Tko pjeva zlo ne misli.”

Stara sorta Kolarić Istaknula bih vrhunske pjenušce i Coletti Rose,  također od sivog pinota koji je voćan, pitak i osvježavajući. Osim toga, prvi je vinar u Hrvatskoj koji svoje vino iz amfore i macerate puni u keramičku bocu jer se tako može očuvati bez doticaja svjetlosti. Ono što je kod vina uvijek dobro povezati je hrana, pa tako ovdje možete probati i neke odlične specijalitete u restoranu koji se nalazi u sklopu vinarije.

Coletti amfora

Coletti Rose pjenušac

Vino se mora proizvoditi iz ljubavi 

Franjo je po struci strojarski tehničar, ali ljubav prema vinogradu i tradicija naučili su ga osnove vina, a sve ostalo duguje učenju i praksi. Koliko kvalitetno radi svoj posao pokazuje i to što izvozi vina u Nizozemsku i Srbiju, dok se u Hrvatskoj mogu nabaviti preko distributera Puni sepet, Vivat, Never green, Atrox i Promille. 

Za 50% posto svojih vina ima rješenje u smislu prodaje, a iz cijele ove situacije ipak izvlači nešto pozitivno. Kaže kako će se na godinu moći pohvaliti s odležanom berbom jer je povećao broj pjenušaca koji mogu stajati, a predstavljaju simbol Pleševice. Odvojite jedan vikend i posjetite ovu vinariju. Iskoristite ovo ljeto da upoznate sve što vas okružuje.

Franjo Kolarić

Pratite ih na Instagramu: kolariccolettiwinery

Fotografije: Franjo Kolarić & Andrea Pančur



VINARIJA COLETTI, PLEŠIVICA

  • PRVI

    Prvi u Hrvatskoj svoja vina iz amfore i macerate puni u keramičke boce.
  • SIVI PINOT

    Franjo Kolarić specijalizirao se za proizvodnju Pinot sivoga, od kojega proizvodi 7 etiketa.