Dugogodišnja tradicija osunčane istarske vinarije Brčić koju trebate posjetiti

Obitelj Brčić

Istra se ističe kao jedna od najplodnijih vinskih regija u Hrvatskoj, a vinarija Brčić iz Nove Vasi predstavlja lijepi doprinos bogatoj istarskoj ponudi. Nalazi se na plodnoj crvenoj zemlji sunčanih padina između Nove Vasi i Višnjana, a vina se njeguju u vlastitom podrumu od pažljivo odabranih grozdova. Vinograd se obrađuje na tradicionalan način u kombinaciji s modernom tehnologijom što je rezultiralo brojnim nagradama na vinskim natjecanjima. Proizvodnja se prenosi generacijama s oca i začetnika Ivana na sina Anđela Brčića pa tako i na ostatak obitelji.

Sve je krenulo 1947. kada je Ivan Brčić zasadio prvi hektar vinograda. Danas, 77 godina kasnije u proizvodnju vina uključena je cijela obitelj. Anđelo i Milena Brčić glavni su u proizvodnji vinarije, kći Patricija zadužena je za marketing i administrativne poslove, a kći Suzana za trgovine u Poreču. Čak su se i unuci uključili u proizvodnju. Unuka Ivana upisala je smjer vinarstva, a zadužena je za punjenje i etiketiranje te se zajedno s nonom Anđelom uključuje u rad u podrumu. Drugi unuci pomažu gdje zatreba kada nisu u školi.

Anđelo Brčić

U vinogradima vinarije Brčić posađeno je šest sorti vinove loze, a nalaze se na nekoliko mikrolokacija sjeverno i istočno od Nove Vasi. Porečka Nova Vas zemljopisno je smještena na blagoj visoravni od 150 metara nadmorske visine, a u trokutu s Kaštelir-Labincima i Višnjanom tvori izvrsnu mikrolokaciju i podatnu mikroklimu za uzgoj vinove loze.

U ponudi vinarije je 14 etiketa vina – Malvazija Istarska, Sauvignon, Chardonnay, Muškat Žuti, Malvazija Grand Cru, Teran, Teran Barrique, Merlot, Merlot Barrique, Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon Barrique, Borgonja, Pjenušac Milena, a najprodavanija je Malvazija Istarska.

Vina su osvajala brojne nagrade na priznatim svjetskim natjecanjima poput Decantera, Concours Mondiala te International Wine Challangea. Također, vinarija Brčić svake godine visoko kotira na našoj Vinistri. Valja istaknuti prošlogodišnju nagradu International Wine Challenga u kojoj se Malvazija Grand Cru iz 2019. okitila srebrom, a Teran Barique iz 2018. broncom.

Čaše vina

Osim bogate ponude vina, Vinarija Brčić ima čak devet etiketa rakija i likera te vlastito ekstra djevičansko maslinovo ulje.

U ponudi su Komovica, Travarica, Biska, Orahovac, Medica, Višnjevača, Teranino te dva specijaliteta, odnosno dvije rakije pod nazivom „Đana“ i „Đani“ – nazvane po djedu i baki. Đana je vrhunska rakija komine muškata koja se svake godine okiti se zlatom na Vinistri, dok je Đani također vrhunska rakija komine muškata, ali je odležala u drvenim bačvama hrasta te je isto tako osvojila brojne nagrade.

Obitelj se bavi i uzgojem ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a uzgajaju se četiri sorte –  istarska bjelica, frantoio, leccino i penlino. Trenutno se radi o višesortnom maslinovom ulju, ali u planu je izrada monosortnih ulja. Također su nagrađivana na raznim natjecanjima.

Vina Brčić

Vina, destilati i maslinovo ulje mogu se kupiti u dvije trgovine u Poreču, u vinariji Brčić te preko webshopa Istrawine. Moguće su i degustacije u vinariji koje se održavaju prema potrebi i u dogovoru unaprijed, a njih uvijek drži netko od članova obitelji kako bi iskustvo bilo autentično i iz prve ruke.

U skorijoj budućnosti, obitelj Brčić ima u planu proširiti vinariju te uvesti još noviteta u ponudu vina i destilata. Uz nastavak predanog rada i ulaganja u obiteljski posao pred vinarijom Brčić sigurno je svijetla budućnost, posebno uz činjenicu da i najmlađi unuci pokazuju interes i ljubav prema djelatnosti koju je započeo njihov pradjed prije više od pola stoljeća.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

 

 

Vinarija Brčić, Nova Vas

  • Kad su krenuli

    Sve je krenulo 1947. kada je Ivan Brčić zasadio prvi hektar vinograda. Danas, 77 godina kasnije u proizvodnju vina uključena je cijela obitelj.
  • Vinogradi

    Nalazi se na plodnoj crvenoj zemlji sunčanih padina između Nove Vasi i Višnjana, a vina se njeguju u vlastitom podrumu od pažljivo odabranih grozdova.