Gdje se nalazi najveća vinarija na svijetu i po čemu je najveća?

Hari Nandakumar on Unsplash

Ne znam pratite li Instagram profil Dnevna doza vina, ako ne pratite svakako biste trebali, jer ekipa na tom profilu stalno nudi nešto zanimljivo i edukativno iz svijeta vina. Tako su nedavno posjetili najveću vinariju na svijetu i prikazali to tako dobro da sam se i sama bacila u istraživanje.

Nije baš tako jednostavno kao što se čini. Na primjer, kako biste vi definirali najveću vinariju na svijetu. Je li to ona vinarija koja ima najveći vinograd ili ona koja ima najveći podrum? Ili bi najveća vinarija bila ona koja proizvodi najveću količinu vina ili pak ona koja proizvodi najviše različitih etiketa vina?

Vinarija Milestii Mici u Moldaviji – najveći vinski podrum na svijetu

Radi se o podrumu pod zemljom u kojem se vina čuvaju i do nekoliko desetljeća prije nego što se prodaju. U trenu kada su ušli u Guinnessovu knjigu rekorda u podrumu su imali 1,500,000 boca. Ovo je podrum koji se proteže na čak 200 kilometara! Zamislite, to je kao da imate podrum od Zagreba do Pazina!

pixsabay.com

Vinarija E. i J. Gallo u Kaliforniji – najveći vinograd na svijetu

Pomislili biste da vinarija s najvećim podrumom na svijetu ima i najveći vinograd, ali ispada da to nije točno. Vinarija koju je posjetila ekipa s Dnevne doze vina, proteže se na nevjerojatnih 20.000 hektara vinograda. Radi se o vinariji koja je nastala 1933. godine i to okladom dva brata, a danas proizvode više od 80 različitih etiketa. Imaju svoju vlastitu proizvodnju stakla, a godišnja im se proizvodnja mjeri u milijardama boca.

Sve je ovo prilično nevjerojatno, a to je tek mali dio svega što se može pronaći u vinskom svijetu. Ne možete ni zamisliti koja je to razina proizvodnje niti koje su to površine vinograda. Ne mogu ni ja, i zato sam odlučila da ću barem jednom u životu posjetiti obje vinarije. Možda prvo krenem s nekima od najvećih vinarija u Europi, ali o tome u nekim sljedećim tekstovima.

Saznaj još zanimljivostima kao što je ova ovdje.

Andrea Pančur