Odlična filmska preporuka za sve koji vole svijet vina!

Sour Grapes, film

Kao i za svaku drugu temu koja vam padne na pamet, tako i za vino postoji nekoliko zanimljivih filmova koje možete pogledati. Sour Grapes (2016.) redatelja Reuben Atlas i Jerry Rothwell prikazuje jedan od najpoznatijih slučajeva krivotvorenja u svijetu vina i zanimljiv je za pogledati u ove hladne dane.

Priča filma Sour Grapes prati sada poznatog Rudy Kurniawana, mladog vinskog kolekcionara kojeg su, kao ljubitelja vina, posebno fascinirala francuska vina. On je na poznatim aukcijama rijetkih vina potrošio milijune dolara na neke od najvrjednijih boca vina na svijetu a onda je sve to zajedno sa znanjem o vinima iskoristio za jednu od najvećih prevara u svijetu vina.

Što je točno radio Rudy?

Ne bih vam željela otkriti puno, ako imate u planu pogledati film, ali neke stvari koje su meni bile zanimljive ću vam izdvojiti. Rudya su jako brzo primijetili u svijetu vina kao mladu osobu s jako velikim znanjem o vinu. Njegovo znanje bilo je toliko fascinantno kolekcionarima i vlasnicima aukcijskih kuća, da je jako brzo bio uključen u elitno društvo i njihove večere. Isto tako znao je kako funkcioniraju aukcije i što sve može podići vrijednost vina te je jako dobro znao iskoristiti to znanje.

Acker Merral & Condit, tvrtka koja se bavi aukcijama, oborila je rekord 2006. godine kada je prodala Rudyeva vina vrijedna 35 milijuna dolara. Između ostalog tamo je prodana boca francuskog vinara Domaine Ponsot Clos Saint-Denis i upravo je zbog te prodaje, u kojoj je vinar otkrio neke nepravilnosti, pokrenuta cijela istraga. Tu ću sad opet stati, da sami pogledate film.

Što je bilo nakon otkrivanja milijunske prevare?

Rudy Kurniawan postao je prva osoba u Americi koja je osuđena za ovakav zločin i trenutno je u zatvoru. Postoje neka predviđanja da su njegova vina prodana za desetke milijuna dolara i da nisu sva još pronađena. Na događaju koji su popratili mediji u Texasu uništeno je preko 500 boca koje je krivotvorio i time oštetio kolekcionare diljem Amerike.

Pogledajte film, stvarno je nevjerojatno vidjeti na kojim je banalnim stvarima griješio. Pogotovo kad shvatite koliko je zapravo o svemu tome znao. Stvarno biste pomislili da mu nakon svega neće promaknuti takve stvari.

Saznajte i druge zanimljivosti o kojima sam pisala ovdje.

Andrea Pančur

Fotografija: Adriano Gadini from Pixabay