Svjetski dana turizma slavi se po cijeloj Istri uz odlične atrakcije

TZ Tar Vabriga

Turistička zajednica Općine Tar-Vabriga u suradnji s Općinom Tar – Vabriga, Istra Inspirit-om i Upravnim odjelom za turizam Istarske županije te s Istarskom razvojnom turističkom agencijom IRTA d.o.o. kreirala je manifestaciju naziva „Dragulji Larona /Le gemme di Laron“  povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma. Tog dana 27. rujna 2021. godine, na sam Svjetski dan turizma, prisustvovala sam održavanju spomenute manifestacije i ostala oduševljena kreativnošću te domišljatošću Turističke zajednice Općine Tar-Vabriga.

Sanja Žužić

Arheološko nalazište „Laron“ čuvar je priče o Rimljanima

Manifestacija „Dragulji Larona /Le gemme di Laron“ održavala se na lokaciji Arheološkog nalazišta istoimenog naziva i služila je kao najava niza odličnih događaja za nadolazeći vikend. Arheološko nalazište „Laron“, smješteno u uvali Santa Marini, vrijedan je spomenik povijesti i tradicije ovog kraja te čuvar autentičnosti istog. Naime, uvala Laron od 1. do 6. stoljeća nove ere bilo je važno središte za proizvodnju amfora za prijevoz maslinova ulja. Čitava manifestacija bila je osmišljena u obliku predstave u kojoj su nas izvrsni mladi glumci vodili kroz priču o tome kako su stanovnici ovog kraja živjeli u davna vremena. Predstava je bila fantastična. Imala sam dojam kao da sam se vratila u doba Rimljana, budući da su ovdašnja priroda netaknuta, a glumci sjajni. Naposljetku smo se zasladili najizvrsnijim domaćim gastronomskim delicijama ovog kraja baš kao što su to činili i stari Rimljani.

Istra inspirit

Manifestaciji su prisustvovali zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković, direktorica Turističke zajednice Općine Tar-Vabriga Sanja Žužić, čija su kreativnost i ljubav za ovo mjesto nenadmašni i Gaetano Benčić, inače kustos Zavičajnog muzeja Poreštine koji sudjeluje u arheološkom istraživanju ovog iznimnog arheološkog lokaliteta.

Nada Prodan Mraković

Ovogodišnja tema proslave Svjetskog dana turizma “Turizam za uključiv razvoj”, stoga su Sanja Žužić i svi njeni partneri koji su sudjelovali u osmišljavanju manifestacije „Dragulji Larona /Le gemme di Laron“ nastojali da ista prati spomenutu temu. U tom naumu su nesumnjivo uspjeli, budući da manifestacija „„Dragulji Larona /Le gemme di Laron“  obuhvaća promidžbu lokalne tradicije i povijesne baštine te ih stavlja u funkciju turizma i turističkog proizvoda. Ja im na tome zaista čestitam.

Laron Santa Marina

Svjetski dan turizma obilježava se i nadolazeći vikend

Najljepše od svega jest to što ova manifestacija nije kraj obilježavanja Svjetskog dana turizma. Naime, za nadolazeći vikend, 2. i 3. listopada, od 10 do 18 sati na 64 punkta diljem Istre svoja vrata će otvoriti različite turističke atrakcije koje se mogu koristiti uz popust do 50% ili potpuno besplatno. Svi zainteresirani će, osim adrenalinskih parkova, muzeja, kaštela, špilja, zaštićenih područja, radionica, predstava i drugog moći posjetiti brojne vinare, maslinare, tartufare i ostale lokalne proizvođače koji su se uključili u akciju. Izraz je to zahvalnosti prema svim turističkim djelatnicima i lokalnom stanovništvu na izrazitom trudu i radu sve ove godine koje su bile posebno zahtjevne za turizam kao djelatnost.

Predstava Laron

Vezano za samu manifestaciju, svi zainteresirani mogu na Internet stranicama www.istra.hr/svjetskidanturizma2021 pregledati i rezervirati ponuđene sadržaje, te direktno od organizatora dobiti potrebne informacije. Upiti se mogu slati e-mailom, telefonski ili osobno kod odabranog ponuditelja turističkih sadržaja, s time da pojedini ponuditelji svoje usluge prodaju putem web shopa ili drugih online servisa, tako da se u tim slučajevima nije potrebno slati upite već izravno rezervirati.

Predstava Laron

Osim web stranica, na Facebook i na Instagram adresama www.facebook.com/visitistria i www.instagram.com/visitistria objavljivati će se najave, obavijesti i druge zanimljivosti vezane za obilježavanja Svjetskog dana turizma 2021. godine u Istri, koje se mogu komentirati, ”lajkati” i gdje se mogu dijeliti svoje fotografije i video zapise uz preporučene oznake #svjetskidanturizma2021 #WTD2021 #budimoodgovorni

Tz tar Vabriga

Posebno skrećemo pozornost na pridržavanje higijenskih i ostalih preventivnih mjera socijalne distance koje preporučuje nadležni Stožer civilne zaštite, kako od strane gostiju, tako i domaćina i pružatelja turističkih usluga!

Pratite na Instagramu visitistria 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

 

SVJETSKI DAN TURIZMA

  • OPĆINA TAR VABRIGA

    Manifestacija „Dragulji Larona /Le gemme di Laron“ održavala se na lokaciji Arheološkog nalazišta istoimenog naziva i služila je kao najava niza odličnih događaja za nadolazeći vikend.
  • ISTARSKA ŽUPANIJA

    Za vikend, 2. i 3. listopada, od 10 do 18 sati na 64 punkta diljem Istre svoja vrata će otvoriti različite turističke atrakcije koje se mogu koristiti uz popust do 50% ili potpuno besplatno.