Stancija Kovačići ugostila odličnu radionicu maslinovog ulja

Marina Selak

O Stanciji Kovačići smo već pisali, i svaki put kad dođemo ponovno se oduševimo. Ovaj put smo u Rukavcu bili zbog  profesionalne i zabavne radionice na temu ekstra djevičanskog maslinovog ulja koju nam je pripremila sommelierka Marina Selak uz savršene gastro specijalitete Vinka Frlana.

Stancija Kovačići na savršenoj je lokaciji iznad Opatije

Stancija Kovačići smjestila se u Rukavcu pored Matulja, u neposrednoj blizini Opatije. U želji da Vas upozna s izvornim, autentičnim lokalnim vrijednostima, restoran priča svoju priču. To čini arhitekturom koja kroz tradicionalni i rustični stil odražava utjecaj podneblja. Stancija nudi i pet soba za smještaj gostiju s pogledom na oližnje obronke Parka prirode Učka s mnoštvom planinarskih staza, a uživati možete i u njihovom bazenu. Izvrsno je polazište za  cijeli kvarnerski kraj. Vlasnici Danijela Paliska Frlan i Vinko Frlan prepoznali su potencijal i stvorili izvanrednu priču koja se mora doživjeti. Vinko Frlan, u dvostrukoj ulozi vlasnika i glavnog kuhara, godina sprema posebne gastro priče na tanjuru. 

Stancija Kovačići

Tako je bilo i na radionici maslinovog ulja. Nakon što je Marina Selak, sommelier i senzorni analitičar za maslinova ulja, profesionalni degustator sireva i član talijanske nacionalne udruge degustatora sireva ONAF održala vrhunsku radionicu, sljedila je večera uz koju su se sljubila autohtona ulja i Vinkove kreacije.

Stancija Kovačići

 Marina nas je na radionici naučila kako pravilno kušati ulje. Prvo se posudica pokrije stakalcem i kruži  kako bi se u potpunosti nauljila stijenka čaše. Zatim se otklopi i miriše do 30 sekundi. Nakon toga uzme se gutljaj ulja i kratkim uzdisajem zraka kroz usta i izdisajem kroz nos možemo zamijetiti hlapljive mirisne tvari. Dobili smo i odgovor na pitanje može li se s maslinovim uljem kuhati. Kuhanje je jako dobro, čak i poželjno. Pogodno je za prženje jer je njegova točka dimljenja na 210 stupnjeva što je puno više od idealne temperature prženja hrane. Ono najvažnije naučila nas je i koja je tajna u sljubljivanju ulja s jelima.

Stancija Kovačići

Ključ je da svi elementi koji se spajaju poboljšaju karakteristike jedni drugih. Odgovarajuća kombinacija  pružit će nam izuzetan užitak, i bitno je da jedna namirnica ne nadjača drugu. To je i chef Vinko Frlan savršeno postigao svojim menijem. Za predjelo poslužio je Carpaccio od jadranske ribe i kravlju skutu uz ulje Plominka, OPG-a UTLA . Uslijedili su ravioli punjeni jabukom i pancetom uz ulje Buža, Oleum Vitae, OPG NINO ČINIĆ (Buje, Istra).  Rižoto s raštikom i janjetinom savršeno je prijao uz Blend (simjaca i plominka), MACMALIĆ (Cres), a uz odležani steak Istarska bjelica, Oleum Vitae, OPG NINO ČINIĆ (Buje, Istra). Šećer na kraju, čokoladni mousse sljubio se uz  Blend (krčka debela, buža, drobnica, levatinka, rošinjola, leccino, pendolino, casaliva i coratina), OPG UTLA (Malinska, Krk).

Stancija Kovačići Stancija Kovačići

Vinko Frlan oduševio je sve prisutne svojim kreacijama i zaista priredio nezaboravnu večer. Radionica je bila prepuna ljudi što pokazuje veliki interes za maslinovim uljima i  ovakvim degustacijama.Osim što se uživalo u vrhunskoj gastro priči, zahvaljujući Marini Selak naučilo se sve o tajnama maslinovog ulja i pravilnog degustiranja tekućeg zlata. 

 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: stancija_kovacici



Stancija Kovačići

  • STANCIJA KOVAČIĆI

    Stancija Kovačići smjestila se u Rukavcu pored Matulja, u neposrednoj blizini Opatije. U želji da Vas upozna s izvornim, autentičnim lokalnim vrijednostima, restoran priča svoju priču. To čini arhitekturom koja kroz tradicionalni i rustični stil odražava utjecaj podneblja.  Stancija nudi i pet soba za smještaj gostiju s pogledom na oližnje obronke Parka prirode Učka s mnoštvom planinarskih staza, a uživati možete i u njihovom bazenu.
  • MARINA SELAK

    Marina Selak, sommelier i senzorni analitičar za maslinova ulja, profesionalni degustator sireva i član talijanske nacionalne udruge degustatora sireva ONAF održala vrhunsku radionicu, sljedila je večera uz koju su se sljubila autohtona ulja i Vinkove kreacije.